TUESDAY, APRIL 9, 2024

Cum să îți îndeplinești rezoluțiile de anul nou în 6 luni

Cum să îți îndeplinești rezoluțiile de anul nou în 6 luni

Următorul 17 ianuarie este ziua internațională a renunțării la rezoluțiile de Anul Nou.

Ca o anecdotă, acum mai bine de 10 ani, această zi se sărbătorea pe 18 februarie, semn că în prezent oamenii renunță mult mai ușor la ceea ce își propun să realizeze în noul an. Ritmul de viață în care trăim, social media și propria noastră volatilitate emoțională ne fac să fim tot mai susceptibili de a renunța rapid la lucrurile pe care ni le propunem, trăind astfel din inerție tot ce ne aduce viața.

Există însă o metodă de a realiza ceea ce îți propui, și de a ajunge la rezultatele dorite într-o manieră fluidă, eficientă și aliniată cu valorile personale. Dacă la începutul anului ți-ai propus să realizezi anumite obiective și simți că deja acțiunile tale zilnice sunt departe de ele, iată cum revii la un plan lunar care să te ajute să îți îndeplinești orice obiectiv de wellbeing, fitness sau nutriție până la finalul anului.

Februarie - analiză și evaluare

Dacă citești textul ăsta, probabil că simți deja că unele lucruri pe care ți-ai dorit să le îndeplinești la început de ianuarie nu merg chiar așa de bine.

Alocă-ți luna asta câteva zile pentru a obține claritate pe ce îți dorești de fapt să îmbunătățești în stilul tău de viață. Pentru fiecare obiectiv, e important să notezi și o serie de motive pentru care vrei să faci asta și să faci introspecție pentru a vedea cu ce valori personale rezonează ceea ce îți propui. Notează observațiile tale în felul următor :

De exemplu, dacă vă doriți să adoptați o alimentație echilibrată și un stil de viață mai sănătos, acest mic plan poate arăta în felul următor:

Obiectiv: Îmi propun să am o viață mai sănătoasă.

Motivație: Acest obiectiv este important pentru mine deoarece mă ajută să îmi îmbunătățesc analizele de sânge, să scad în greutate până la valori normale și să am mai multă energie pentru activitățile zilnice. În plus, mă ajută să fiu un exemplu pentru familia mea.

Valori: Acest obiectiv este legat de următoarele mele valori personale: auto-actualizare, familie, sănătate, grijă față de propria persoană, vitalitate.

Treci prin tot ceea ce îți propui să realizezi și “ancorează” aceste obiective în beneficiile pe care vrei să le obții și în valorile personale.

Apoi, fă un plan de acțiune în care să nu lucrezi la mai mult de 2 obiective în fiecare lună.

Prioritizează aceste obiective în funcție de grila urgent și important. Fiecare din obiectivele pe care vrei să le urmezi ar trebui să fie așezate pe un grafic în funcție de cât de urgente și cât de importante sunt pentru tine.

Grafic Urgent vs Important

Începe să lucrezi pe obiectivele cele mai importante, în imagine Obiectivele 3 și 5. Chiar dacă nu sunt urgente, ele au cea mai mare importanță pentru tine și ar trebui să aibă prioritate. Capcana mentală în care ne aflăm cel mai des este că alegem în funcție de urgența percepută pentru o acțiune, nu în funcție de importanță.

Renunță complet la obiectivul 4, el nu este nici urgent, nici important și doar îți produce zgomot de fond. De asemenea, renunță la obiectivul 2. E doar urgent și complet neimportant pentru tine, cel mai probabil acolo sunt problemele și așteptările altora de la tine, nu ale tale.

Ca grad 2 de prioritate îți recomand să setezi obiectivul 1, te vei ocupa de el în măsura în care de luna viitoare îți rămâne spațiu mental pentru el.

Acum că ai făcut această analiză în februarie, iată cum arată următoarele luni:

Martie: Începe să lucrezi la obiectivul 5

Identifică cel puțin 5 acțiuni care susțin atingerea obiectivului 1 și începe să le pui în practică, câte una pe zi. Notează ce faci, ține un jurnal de schimbare în care monitorizezi acțiunile tale.

De exemplu, continuând cazul “mâncatului sănătos”, acțiunile de suport ar putea fi:

Descompune obiectivul tău în acțiuni și monitorizează să le implementezi zi de zi. Când ceva nu merge, notează cu detalii ce te-a împiedicat să acționezi conform planului.

Aprilie : Evaluare 1

Analizează jurnalul tău de pe martie - în câte zile ai făcut ce ți-ai promis, în câte lucrurile au mers mai puțin bine?

Cum te simți?
Este această schimbare benefică pentru tine?
Ce beneficii ai câștigat în urma ei?
Este ritmul pe care ți l-ai impus potrivit pentru tine sau e nevoie să-l ajustezi puțin?

Introducerea unui nou obiectiv - este momentul să analizezi și dacă poți să te ocupi și de un alt obiectiv, poate de mai mică importanță, care să fie conectat cu primul la care lucrezi. Analizează onest dacă mai poți face ceva, sau nu. Dacă ajungi la concluzia că nu ai resurse pentru încă un obiectiv, este deja un proces foarte benefic pentru că ai claritate asupra capacității tale de schimbare.

Mai : Stabilizare

Deja ai intrat în a treia lună de lucru pe obiectivul tău principal, ar trebui să simți că ți-ai intrat în mână și că totul se desfășoară acum cu mai puțin efort de organizare.

Aici este momentul pentru optimizare, pentru îmbunătățirea timpilor de lucru și execuție. Alocă timp să te gândești cum ai putea face lucrurile mai fluid și cu mai puțină planificare, într-o manieră mai curând intuitivă.

Introducerea obiectivului următor: deja ai dobândit experiență cu a învăța să faci un lucru nou, aplică sistemul descoperit pentru a începe să faci planul de acțiune pentru următorul obiectiv important.

Iunie: Inversarea priorităților

Începe să aloci mai multă energie pentru a atinge următorul obiectiv de pe lista ta; este momentul pentru un schimb de priorități.

Dacă, de exemplu, continuăm ideea stilului de viață sănătos, în iunie e o lună bună să începi să faci sport în mod organizat.

Alege 2-3 zile pe săptămână în care să mergi la antrenamente și prioritizează mecanismele de analiză și execuție pentru acest nou proces, în timp ce obiectivul legat de mâncarea sănătoasă intră în rutina zilnică cu mai puțin control din partea ta.

Iulie: Stabilizare și introspecție

Începe luna cu intenția manifestată de a nu introduce nimic nou, ci doar analizează cum te simți, care este setul de beneficii pe care le-ai obținut în urma transformării tale până acum. Asigură-te că procesul în care ești îți aduce în mod egal beneficii și satisfacție personală și că simți că în urma lui îți crește nivelul de energie și vitalitate.

Analizează de ce este importantă pentru tine transformarea pe care ai început-o și compară această viziune cu cele notate în februarie. Dacă constați că procesul nu este suficient de satisfăcător pentru tine, este ok să-l deprioritizezi sau să renunți cu totul la el dacă nu funcționează pentru tine.

În august, poți relua analiza cu grila urgent și important sau poți începe să lucrezi pe următoarele tale obiective.

Lumea consideră în mod eronat că pentru schimbare trebuie să fii mereu motivat. E o capcană mentală care ne face să tot amânăm momentul acțiunii, pentru că, în realitate, motivația este o stare emoțională extrem de volatilă.

A avea un plan de schimbare axat pe acțiune și valori personale este mult mai stabil în timp și ne ajută mult mai mult să ne ducem la bun sfârșit obiectivele asumate, pentru că în realitate este cuantificabil, clar și ancorat într-o zonă internă foarte stabilă.

Valorile personale sunt adesea neschimbate pe durata vieții noastre de adult, și monitorizarea continuă cuplată cu introspecție și feedback reprezintă cea mai eficientă modalitate de a învăța lucruri noi.

Să vă fie de folos!
Cori

Blog Articole similare

Aboneaza-te la newsletter-ul meu si te voi tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.