5 reguli pentru o viata sanatoasa

11.01.2020
Index de Sanatate

In cei 15 ani de activitate ca antrenor si nutritionist am citit mii de articole despre sanatate si cum putem construi un stil de viata sanatos.

Am experimentat eu insami ce functioneaza mai bine pentru mine si am lucrat impreuna cu cele peste 35.000 de cliente ale mele pentru a gasi care sunt regulile unei vieti sanatoase.

Desi, in mod evident, nu exista un singura raspuns, exista totusi 5 reguli universal valabile pentru o viata sanatoasa si un trup armonios.

Mananca mai ales ingrediente naturale, neprocesate.

Daca 80-90% din caloriile tale dintr-o luna provin din alimente integrale, neprocesate, ai rezolvat o buna parte din dilemele alimentare ale omului modern. Accesul ultra facil la produse nutritionale foarte prelucrate, cu un continut ridicat de zaharuri, sare si grasimi, lipsite de fibre si cu o concentratie calorica ridicata ne perturma centrii apetitului si ai satietatii. Solutia sustenabila pe termen lung este sa mancam mai ales ingrediente neprocesate.

Legume,leguminoase,  fructe, nuci si seminte crude precum si cereale integrale neprocesate consumate ca atare ne ajuta sa avem meniuri diverse, echilibrate nutritional si care ne ajuta sa avem un comportament alimentar normal si sanatos. Mancarea neprocesata are mai multe fibre, o intensitate mai redusa a palatabilitatii ingredientelor si astfel ajuta organismul sa isi autoregleze aportul nutritional.

Tot ce trebuie sa stii despre alimentatia sanatoasa 6

Mananca mai multe plante decat produse animale.

Atunci cand ne alimentam cu precadere cu produse vegetale naturale si neprocesate ne hranim cu vitamine si minerale naturale si ne asiguram consumul necesar de fibre. In plus, aceste alimente au un aport caloric redus, au un volum ridicat si reusim sa atingem satietatea fara sa depasim numarul de calorii recomandate. Ideal este sa consumam de 2-3 ori mai multe vegetale, in special legume, leguminoase si fructe, decat consumam produse de origine animala.

Aloca timp relaxarii active, in aer liber.

Este extrem de important sa ne odihnim corect, mai ales in contextul in care viata noastra de zi cu zi devine tot mai aglomerata si solicitanta. Un somn odihnitor de minim 7 ore pe noapte, sa dormim inainte de ora 23 si sa practicam in mod regulat relaxarea activa, in natura ne vor ajuta sa avem o viata mai sanatoasa, sa fim mai putin afectati de stress-ul zilnic si sa avem un sistem hormonal eficient calibrat.

Pentru ca viata omului modern se petrece mai ales in interior, avem nevoie sa alocam zilnic timp miscarii in aer liber.

Cosmopolis Wellness, sport si viata frumoasa

Fa regulat sport. Misca-ti corpul cat mai mult, in cat mai multe feluri.

Invata in mod constant sa practici sporturi noi si descopera ce tip de miscare iti place. Sportul nu se rezuma doar la antrenamente la sala de fitness, e mult mai mult de atat.

Persoanele care fac regulat sport au o compozitie corporala mai sanatoasa, au un tonus psihic bun si sunt in general mai sanatosi decat cei sedentari, chiar si in partea a doua a vietii. Desigur, in sport ca si in viata orice exces este riscant, asa ca activitatea fizica practicata ar trebui sa fie moderata, diversificata si mai ales personalizata nevoilor individuale.

Mentine-ti greutatea constanta, in limitele sanatoase recomandate de medici si fa-ti controalele medicale periodice.

Nu uita ca este intotdeauna mai usor sa previi decat este sa tratezi o boala si ca fiecare aspect al sanatatii tale este important. De la sanatatea orala si pana la controalele endocrinologice, cand facem periodic analizele recomandate de medici avem ocazia sa intervenim rapid, la timp si astfel putem sa avem o stare de sanatate mai buna, pentru mai mult timp.

Cum iti revii dupa sarbatori 5

Pentru fiecare dintre noi, sanatatea inseamna lucruri diferite, dar in esenta este vorba despre a ne simti energici, de a ne simti bine in pielea noastra si de a avea un echilibru confortabil intre toate „sectoarele” vietii noastre. Atunci cand suntem sanatosi suntem mai fericiti, facem mai multe activitati recreative, suntem mai eficienti la locul de munca si mai energici in familie.

Desi nu exista o solutie secreta pentru sanatate, ceea ce facem zi de zi, constant, conteaza fundamental in construirea sanatatii noastre de zi cu zi.

Afla acum, de pe Index de sanatate, care sunt urmatorii tai pasi spre o stare de sanatate buna! 


COMENTARII
  • Maria Titiana Serdean pe 21.02.2020 la 11:45 Răspunde

    Vreau să învăț cum să combin legumele, fructele și proteinele pt a nu îmi provoca disconfort abdominal. Mulțumesc


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii