Reţete tradiţionale reinterpretate

06.11.2013

Ardei umpluţi cu carne şi legume – este reţeta mea preferată pentru pieptul de curcan, care cel mai adesea este fad şi plictisitor în dietă. Reţeta de mai jos se face cu o jumătate de piept de curcan, 2-3 morcovi, un păstârnac, o rădăcină de patrujel, un sfert de ţelină. Carnea de curcan se toacă mărunt în maşina de tocat carne, apoi se dau prin răzătoare rădăcinoasele. Se toacă mărunt 2 cepe şi o legătură de mărar şi se amestecă toate ingredientele până la omogenizare. Se potriveşte pasta de carne şi legume de gust – se adaugă puţină sare, piper proaspăt măcinat, puţin cimbru uscat şi se umplu ardeii bine spălaţi şi curăţaţi de seminţe cu această compoziţie de carne. Ardeii umpluţi se aşează în picioare într-un vas de yena, se acoperă cu câte o felie de roşie şi în tavă se completează cu un sos format din 2 căni de supă clară de legume (apă în care au fiert câteva bucăţele de ţelină şi o ceapă) şi puţin ulei. Când carnea e fiartă(cam 2 ore la foc mediu) se completează sosul din tavă cu bullion de roşii şi ardei şi se mai lasă să dea un clocot în cuptor. Cum se scoate tava se presară cu verdeaţă proaspătă – mărar şi pătrunjel, puţin leuştean – tocate mărunt . Se pot servi şi cu iaurt şi că atare,fiind un preparat foarte gustos.

Musaca de dovlecei şi vinete

Pentru această reţeta se pot folosi toate tipurile de carne – amestec de pulpe şi piept de pui sau curcan fără piele, pulpă de vită sau amestec de vită şi porc în cazul în care nu aveţi probleme cu colesterolul sau urmaţi o dietă bogată în grăsimi. O să descriu reţeta pentru carnea de vită, dar cantităţile şi procedeul se respectă şi în cazul altor tipuri de carne. Eu fac această reţetă cu 2 vinete, 2 dovlecei, 4 cepe, 4 ardei şi câteva roşii (se pot folosi şi roşii în bulion, dar fără sucul de roşii), iar pentru carne aleg pulpă slabă de vită, cam 500 g, pe care o dau prin maşină de tocat folosind sită mare (cea pentru cârnaţi) . Carnea toccata prin maşină împreună cu condimente naturale (sare, piper, mărar, cimbru după gust) 2 cepe tăiate mărunt, o lingură de ulei şi 3 linguri de supă clară de legume (apa în care au fiert câteva bucăţele de ţelină şi o ceapă) se înăbuşă la foc mic în tigaia ceramică, amestecând din când în când . Carnea trebuie să se pătrundă uşor, dar nu să se rumenească. E nevoie de un vas mare de yena, pe fundul căruia se aşează un strat de felii subţiri de vinete, apoi ardei, ceapă şi dovlecei (cam 2 cm de legume), mărar proaspăt tocat, puţin morcov ras. Se adaugă un start de 2 cm de carne înăbuşită, apoi încă un strat de legume şi tot aşa, având grijă că ultimul strat să fie din carne. Se face un amestec din roşii (dacă sunt din conservă, să fie scurse de bulion) cu ardei gras roşu, 5 linguri de ulei de gătit şi ceapă rondele, care se pune uniform deasupra ultimului strat de carne. Se dă la cuptor la foc mediu cam 1.5-2 ore în funcţie de cantitate. Se serveşte cu verdeaţă proaspătă deasupra.

Varză a la Cori
Această reţeta foloseşte varză murată şi este o interpretare mai sănătoasă a reteti clasice de varză călită. Eu folosesc pentru această reţeta o pulpă de curcan fără piele, dar merge foarte bine făcută cu carne de gâscă, de cocoş, de vită sau de porc şi diferite amestecuri între ele. O varză murată se toacă mărunt, înlăturând partea fibroasă a frunzelor şi se lasă la scurs 30 de minute. Între timp, carnea se dă prin maşina de tocat (sita cea mare, de cârnaţi) şi se amestecă împreună cu 2 cepe tocat2 mărunt şi 2 ardei graşi tăiaţi cuburi mici. Se înăbuşă în tigaia ceramică cu 4 linguri de ulei de 4 linguri de supă clară de legume (apă în care au fiert câteva bucăţele de ţelină şi o ceapă). Între timp, varză murată scursă bine se amestecă împreună cu 2 cepe tocate solzi mici, 2 ardei graşi tăiaţi cubuleţe mici (max 5 mm), mult cimbru mărunţit, boabe de piper negru şi se aşează pe fundul vasului de yena într-un strat de circa 2 cm. Se completează cu un strat de 2 cm de carne înăbuşită, apoi din nou un strat de varză şi tot aşa, având grijă că ultimul strat să fie de varză. Fiecare strat de varză se condimentează bine cu cimbru şi piper. Se mai adaugă 2-4 linguri de ulei, se dă la cuptor la foc mediu cam 1.5-2 ore în funcţie de cantitate şi se serveşte fie că atare, fie cu mămăligă şi o lingură de smântână pentru cei care nu urmează o dietă de slăbire/menţinere.

Mâncare de praz

Se alege praz nu foarte gros, ca să fie fraged. Se curăţă bine şi se taie în bucăţi de 2-3 cm lungime, care se pun la înăbuşit în 2 linguri de ulei şi 3 linguri de supă clară de legume (apa în care au fiert câteva bucăţele de ţelină şi o ceapă) împreună cu o ceapă tocată mărunt şi doi ardei graşi roşii, în tigaia ceramică acoperită, la foc mic . Când prazul s-a înmuiat, se adaugă roşiile în bulion tăiate cuburi, măsline negre/kalamata, 2 frunze de dafin, câteva boabe de piper şi se mai lasă să fiarbă puţin, apoi se adaugă verdeaţă proaspătă (pătrunjel, leuştean) tocata mărunt şi se serveşte fie cu carne, fie cu 2 linguri de cous-cous integral .

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii