Reteta de mancare de broccoli dietetica, de post
25.02.2018

Reteta de mancare de broccoli este indicata atat in post cat si pentru cei care doresc sa urmeze o dieta sanatoasa. Este o reteta care poate fi folosita in dieta de slabire pentru ca are putine calorii si multe fibre si este totodata foarte gustoasa, dar poate fi o parte dintr-un fel de mancare de post care sa nu ne puna in pericol sanatatea.
Iata cat de simplu se prepara retea de mancare de broccoli de post:
Am creat o serie de diete și programe personalizate de exerciții care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă dieta sau programul care ți se potrivește!
CANTITATI :
- broccoli – un buchet de 500 g
- dovlecel – 1 buc medie
- ceapa galbena 2 buc ( mediu spre mare )
- morcovi 3-4 buc medii
- pastarnac 1 buc
- telina 2 – 3 tije apio sau 1/4 telina mica
- ardei gras rosu 1 buc
- ardei gras galben 1/2 buc
- sos de rosii 1 pahar 250 ml
- pasta ardei kapia 2-3 lingurite
- marar 1 legatura
- patrunjel 1 legatura
- piper boabe 5-10 boabe
- foaie de dafin 2 buc
- cimbru uscat 1 lingurita
Preparare :
- se desface in buchetele mici broccoli . Tijele mici si tulpina se curata de coaja si se portioneaza in bucati de 2 cm . Se spala in apa rece .
- se pune la fiert apa ( circa 2 l ) cu putina sare , cateva boabe de piper si o frunza de dafin.
- se pune brocoli in apa care clocoteste si se fierbe 2 minute .
- Se strecoara bucatile de broccoli si se clatesc cu apa rece , ca sa-si pastreze culoarea , apoi se lasa sa se scurga .
- Se toaca ceapa marunt si ardeiul ( bucatele de 1-2 cm ) si se pun intr-un bol
- Se toaca morcovii , telina apio (sau telina clasica) si pastarnacul ( numai exteriorul , nu si miezul care este fibros ) si se pun in alt bol
- se toaca dovlecelul decojit in cubulete de circa 1 cm.
- se pregateste un ibric in care sa avem apa clocotita
- Intr-o tigaie mai inalta , cu capac , se pun doua linguri de ulei de floarea soarelui , sa se incinga usor .
- Cand uleiul s-a incins , se pune ceapa si ardeiul in tigaie si se adauga un praf de sare .
- Se mesteca usor circa 1-2 minute si apoi se picura apa clocotita in tigaie ( 1-2 linguri ) si se mesteca in continuare 1- 2 minute , sa nu se prinda .
- Se adauga legumele tocate din bolul pregatit deja si se mai completeaza cu cateva linguri de apa clocotita .
- Dupa circa 5 minute , se adauga si dovlecelul tocat .
- Se adauga piperul , foaia de dafin si cimbrul si se sareaza dupa gust , mestecand usor , din cand in cand pentru circa 5 – 10 minute , completand mereu cu putina apa clocotita , daca este nevoie .
- intre timp se da un clocot la sosul de rosii si pasta de ardei , amestecate .
- Cand legumele din tigaie s-au inmuiat ( la finalul perioadei de 10-15 minute ) , se adauga in tigaie sosul clocotit si se mesteca usor , apoi se adauga si broccoli si se amesteca usor , ca sa nu se zdrobeasca .Se tine pe foc circa 3- 5 minute
- Se gusta si se sareaza daca mai este cazul .Se adauga mararul si patrunjelul tocat si se mesteca usor . Se opreste focul si se lasa tigaia acoperita , pentru a se patrunde aromele .
Eu o combin intotdeauna cu mancare de linte sau cu mancare de naut, ca sa pot avea un aport proteic minimal.