Reteta de mancare de broccoli dietetica, de post

25.02.2018

Reteta de mancare de broccoli este indicata atat in post cat si pentru cei care doresc sa urmeze o dieta sanatoasa. Este o reteta care poate fi folosita in dieta de slabire pentru ca are putine calorii si multe fibre si este totodata foarte gustoasa, dar poate fi o parte dintr-un fel de mancare de post care sa nu ne puna in pericol sanatatea.

Iata cat de simplu se prepara retea de mancare de broccoli de post:

CANTITATI :

  • broccoli –  un buchet de 500 g
  • dovlecel   – 1 buc medie
  • ceapa galbena 2 buc ( mediu spre mare )
  • morcovi 3-4 buc medii
  • pastarnac 1 buc
  • telina 2 – 3 tije apio  sau 1/4 telina mica
  • ardei gras rosu 1 buc
  • ardei gras galben 1/2 buc
  • sos de rosii 1 pahar  250 ml
  • pasta ardei kapia 2-3 lingurite
  • marar 1 legatura
  • patrunjel 1 legatura
  • piper boabe 5-10 boabe
  • foaie de dafin 2 buc
  • cimbru uscat 1 lingurita

Preparare :

  1. se desface in buchetele mici broccoli . Tijele mici si tulpina se curata de coaja si se portioneaza in bucati de 2 cm . Se spala in apa rece .
  2. se pune la fiert apa ( circa 2 l ) cu putina sare , cateva boabe de piper si o frunza de dafin.
  3. se pune brocoli in apa care  clocoteste  si se fierbe 2 minute .
  4. Se strecoara bucatile de broccoli si se clatesc cu apa rece , ca sa-si pastreze culoarea , apoi se lasa sa se scurga .
  5. Se toaca ceapa marunt si ardeiul ( bucatele de 1-2 cm ) si se pun intr-un bol
  6. Se toaca morcovii , telina apio (sau telina clasica) si pastarnacul ( numai exteriorul , nu si miezul care este fibros ) si se pun in alt bol
  7. se toaca dovlecelul decojit in cubulete de circa 1 cm.
  8. se pregateste un ibric in care sa avem apa clocotita
  9. Intr-o tigaie mai inalta , cu capac , se pun doua linguri de ulei de floarea soarelui , sa se incinga usor .
  10. Cand uleiul s-a incins , se pune ceapa si ardeiul in tigaie si se adauga un praf de sare .
  11. Se mesteca usor circa 1-2 minute si apoi se picura apa clocotita in tigaie ( 1-2 linguri ) si se mesteca in continuare 1- 2 minute , sa nu se prinda .
  12. Se adauga legumele tocate din bolul pregatit deja si se mai completeaza cu cateva linguri de apa clocotita .
  13. Dupa circa 5 minute , se adauga si dovlecelul tocat .
  14. Se adauga piperul , foaia de dafin si cimbrul si se sareaza dupa gust , mestecand usor , din cand in cand pentru circa 5 – 10 minute , completand mereu cu putina apa clocotita , daca este nevoie .
  15. intre timp se da un clocot la sosul de rosii si pasta de ardei , amestecate .
  16. Cand legumele din tigaie s-au inmuiat ( la finalul perioadei de 10-15 minute ) , se adauga in tigaie sosul clocotit si se mesteca usor , apoi se adauga si broccoli si se amesteca usor , ca sa nu se zdrobeasca .Se tine pe foc circa 3- 5 minute
  17. Se gusta si se sareaza daca mai este cazul .Se adauga mararul si patrunjelul tocat si se mesteca usor . Se opreste focul si se lasa tigaia acoperita , pentru a se patrunde aromele .

Eu o combin intotdeauna cu mancare de linte sau cu mancare de naut, ca sa pot avea un aport proteic minimal.

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii