Mananc

A manca sanatos este pentru mine fundamentul unui corp puternic. Imi place sa ma simt bine, sa am energie si un tonus bun, iar modul in care ne alimentam influenteaza semnificativ acest aspect. Asa ca scriu despre mancare sanatoasa in context urban, adica ce poate manca un om ocupat, care lucreaza in orasele aglomerate ale tarii si care doreste sa obtina un echilibru intre mancarea sanatoasa si placerea gustului. Tot aici vorbesc si despre mancarea potrivita in dietele de slabire, pentru ca eu cred ca alimentatia potrivita pentru slabire trebuie sa reinceapa sa devina mancare si nu o lista de ingrediente si calorii.

Ca nutritionist militez pentru o alimentatie echilibrata si sustenabila in raport cu stilul de viata individual si asta promovez si catre clientii cu care lucrez pentru consilierea in slabire si catre viitorii nutritionisti pe care ii formez in cadrul cursului acreditat in care predau si despre asta scriu si aici. Tot in aceasta sectiune scriu recomandari despre restaurantele in care merg, despre felurile de mancare pe care le comand si despre cafenelele in care imi place sa petrec timp, pentru ca a manca sanatos nu ar trebui sa insemne sa iti sacrifici viata sociala, iar mie imi place mult sa ies in oras.

24.03.2014

Curcan la cupor, o reteta simpla si buna


Ingrediente pentru o masă cu 18 persoane
Jumătate de piept de curcan
10 ouă
4 morcovi
O rădăcina albitură
¼ ţelină
3 cepe
4 căţei de usturoi
3 cepe
3 legături de pătrunjel
O legătură de mărar
2 linguri de pesmet de pâine

Preparare:

Se mărunţesc în robotul de bucătărie morcovii, albitura, ţelina şi cepele şi se lasă să se înăbuşe la foc mic.

Tot în robot se face o pastă pieptul decurcan şi se mixează cu condimente pentru carne de pasăre. Se adaugă pasta de carne peste legume şi se lasă să fiarbă înăbuşit până se prepară carnea.

Se bat ouăle, se amestecă bine cu pătrunjelul şi mărarul tocat mărunt.

Când carnea e fiartă, se scoate din tigaie şi se omogenizează cu oul bătut. Apoi se adaugă cele 2 linguri de pesmet de pâine.

Se pune compoziţia în forme de chec şi se lasă la cuptor până se încheagă oul.

Se poate adaugă pastă de ardei iute sau tabasco dacă mâncaţi picant.

Se serveşte caldă cu legume şi salată şi sos de muştar, rece la micul dejun în sandwich cu ardei sau tăiată cuburi, în salatele asortate. Se poate reîncălzi, în caz că o luaţi la pachet pentru prânzul la birou.

20.03.2014

Rodia- sănătate curată


Rodia este un fruct unic, pentru că pare să nu fie înrudită cu niciun alt soi de fructe.

Are importante beneficii pentru sănătate, având o cantitate semnificativă de antioxidanţi, vitaminele A, C, E sunt şi ele bine reprezentate, alături de cateva minerale.

Sunt câteva studii în faze incipiente care par să evidenţieze potenţialul de reducere a riscului de ateroscleroza asociat cu consumul regulat de suc de rodii, precum şi capacitatea acestui suc de a reduce colesterolul LDL sau tensiunea sistolică. Tot din categoria beneficiilor pentru sănătate se numără şi menţinerea glicemiei la nivel stabil, efect asociat de asemenea cu consumul regulat de suc de rodie.

Rodia pare să întărească sistemul imunitar, îmbunătăţeşte funcţiile stomacului şi ajută digestia, previne şi anemia şi ajută în refacerea cartilajelor.

Pentru piele, uleiul de rodie este foarte benefic, având proprietăţi anti-aging, hidratează pielea şi are efecte emoliente. Sucul de rodie normalizează secreţia de sebum şi are efecte antiinflamatorii.

Trebuie să avem grijă când decidem să consumăm rodii, pentru că ele interacţionează cu o categorie largă de statine şi medicamente pentru inima( mai ales cu Propanololul, dar nu e singurul) , interacţionează şi cu prozacul sau cu alte medicamente descompuse de ficat.

Aşadar, nu uitaţi să vă consultaţi cu medicul curant dacă aveţi probleme cu inima, cu hipertensiunea sau luaţi antidepresive pentru a verifica dacă medicaţia pe care o luaţi interferă cu rodia.

18.03.2014

6 motive să consumi Quinoa


Anul trecut a fost anul internaţional quinoa. Dacă până acum nu ai încercat o reţetă pe bază de quinoa, iată 6 motive care sper să te convingă să o încerci!
1. Quinoa mai este numită şi proteina completă. Conţine aminoacizi estentiali pentru organism ce nu pot fi asimilaţi decât din mâncare.
2. Quinoa este eficientă în diete, deoarece are un conţinut scăzut de grăsimi săturate şi colesterol.
3. Poate fi consumată şi de cei cu probleme de intoleranţă la gluten.
4. Se spune că sunt peste 100 tipuri de quinoa, deşi cea mai comună este quinoa albă. Se mai găsesc în comerţ şi quinoa roşie şi neagră.
5. Se găteşte foarte uşor, petreci puţin timp în bucătărie. Poţi fierbe quinoa în mai puţin de 20 de minute!
6. Se poate consuma dimineaţa sub forma de budincă cu fructe proaspete, la prânz cu legume sau seara, ca o garnitură la peştele pregătit la cuptor.

Quina se pregăteşte uşor, rapid, este gustoasă şi uşor de digerat. Câteva indicaţii de care trebuie să ţineţi cont atunci când gătiţi quinoa:
– Înainte de preparare, boabe trebuiesc spălate foarte bine
– La o cană de quinoa se pun două căni de apă
– Fierte, boabele de quinoa cresc de aproape patru ori
– După fierbere o poţi folosi în salate sau că garnitură pentru peste, pui.

Ce zici? Te-am făcut curioasă să încerci?

12.03.2014

Brânză de caju


Ingrediente:
300 g caju crud
1/2 linguriţă sare himalaya
100 ml apă
2 linguriţe zeamă de lămâie
2-3 fire de ceapă verde (doar partea verde)
câteva fire de mărar

Preparare:

Hidratăm caju-ul peste noapte (sau minim 5-6 ore), în apă cât să îl acopere.
Îl scurgem de apă, îl clătim puţin şi îl punem într-un blender împreună cu 100 ml apă, zeamă de lămâie şi sare.
Punem blenderul în funcţiune, până obţinem o pastă fină şi omogenă.
Punem pastă obţinută într-un bol şi adăugăm ceapă şi mărarul tocate foarte mărunt.

Opţional se poate adăuga ardei rosu şi piper. Deasemenea, se poate înlocui ceapa şi mărarul cu usturoi.Se poate servi cu o felie de pâine integrală.

03.03.2014

Ce mâncăm când ţinem post?


Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stress, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului.

Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm în post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi totodată chiar ne detoxifiem organismul.

Prima regulă se referă la asigurarea aportului de proteine în post şi totodată, reuşim să le asociem corect astfel încât să asigurăm organismului profilul complet de aminoacizi esenţiali – elemente pe care nu le putem sintetiza ci trebuie să le aducem prin aport alimentar. Pentru această nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.

A două regulă se referă la consumul ridicat de legume – această ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai , pentru că au o densitate caloric mică, adică la un volum mare aduc puţine calorii şi o densitate nutriţională mare, adică la un volum mic aduc mulţi nutrienţi – în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm deopotrivă legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. De asemenea, este important să alegem legume din surse verificate, în care există şi se aplică norme stricte de control al pesticidelor – ţările din UE sunt întotdeauna o alegere mai bună pentru sănătate. În această grupă ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

A treia regulă se referă la o serie de alimente care ar trebui scoase din alimentaţia de post – este vorba despre produsele ultra-procesate de post, cum sunt unele pate-uri de soia, crenvuşti de soia, caşcavalul vegetal şi alte asemenea. E de ajuns să citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă.

A patra regulă se referă la numărul de mese şi organizarea zilnică a activităţii. Trebuie să mâncăm 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele că atare ci şi derivatele – pâinea, peştele în prima parte a zilei , la micul dejun şi prânz. Iar pentru cină şi gustarea de seară să consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de soia/migdale. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon – dar trebuie să ţinem cont că ele ar trebui consumate singure, că o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesele principale.

A cincea şi ultima regulă se referă la hidratare – e foarte important să bem cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre e foarte sănătos pentru organism, dar o creştere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă. Ar trebui evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative.

În perioada postului se pot consumă şi unele alimente cu proprietăţi nutritive mai concentrate, cum ar fi proteină de cânepă sau de mazăre, pudră de chlorella şi spirulină, uleiul de cocoş sau de silimarină, germenii de broccoli sau de ridiche neagră pentru a accelera procesul de detoxifiere şi regenerare a organismului, dar aceste ingrediente active trebuie introduse cu măsură în alimentaţie şi ar trebui să o facem la indicaţia unui specialist – medic sau nutritionsit, pentru că pot influenţă anumite boli şi afecţiuni preexistente.

În această perioada e indicat să faceţi mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant şi să încercaţi, acolo unde se poate, să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, pentru a limita efectele asteniei de primăvara. Nu uitaţi că postul este şi o perioadă a liniştirii spirituale, aşa că trebuie să acordăm o atenţie deosebită şi introspecţiei, găsirii liniştii sufleteşti şi purificării spirituale, fiecare abordând calea pe care o crede de cuviinţă.

25.02.2014

Dorada la sare cu sparanghel şi morcov


Reţetă pentru slăbire

Ingrediente:

O dorada
3 kg de sare grunjoasă
o lămâie
un ou
o tulpină de rozmarin şi una de coriandru verde
piper roz
o legătură sparanghel
un morcov
muştar Dijon maille cu hrean
ulei de măsline o lingură

Dorada se curată şi se spală bine, apoi se şterge cu grijă cu un prosop curat, că să nu rămână apă în interiorul ei.
Într-o tavă mai adâncă se face un pat de 1 cm de sare grunjoasă în care se aşează rozmarinul şi coriandrul, peste care se aşează dorada ( se pot pune câteva felii de lămâie în burtă peştelui înainte de coacere). Sarea rămasă se amestecă până la omogenizare cu albusul de ou, după care se aşează cu grijă deasupra peştelui, formând o crustă groasă. Se dă la cuptorul deja încins la 180 de g pentru 30 de minute şi se verifică temperatura cărnii cu termometrul de carne – când a ajuns la 60 de grade în interiorul peştelui, carnea se scoate din cuptor.

Pentru garnitură – morcovul se taie felii subţiri şi se face sautee în puţină apă cu ulei, un praf de sare şi piper. Când e gata, se adaugă o lingură de muştar şi se lasă câteva minute să se omogenizeze aromele. Sparanghelul se curăţă, se fierbe 2-3 minute în apă cu sare, se scoate în apă cu gheaţă şi se mai trage apoi câteva secunde la tigaie cu puţin ulei şi sare.

Dorada se scoate din crustă, se filetează şi se servesc file-urile pe patul de morcovi cu muştar, împreună cu tije de sparanghel şi câteva felii de lămâie proaspătă.

Salată generoasă pentru iarnă


Reţetă pentru menţinere.

Ingrediente:

un morcov
un zucchini
un avocado
busuioc verde, pătrunjel,o legătură  ceapă verde
un căţel usturoi mărunţit
o lingură unt de arahide
susan negru
susan alb
o mâna de caju
o conservă butter beans (fasole albă cu bob mare) sau edamame
ulei de susan
pastă de chilli cu usturoi
100 g tăieţei de orez (chinezeşti sau thai, ambele variante merg)

Tăieţeii de orez se hidratează 2 minute în apă fierbinte şi apoi se scurg bine într-o sită. Din untul de arahide, căţelul de usturoi, uleiul de susan, pastă de chilli şi zeamă de lămâie se face un sos peste care se adaugă după gust sos de soia sau tamari.

Legumele se feliază în aparatul de făcut spaghete, sub formă de spaghete vegetale şi se amestecă împreună cu tăieţeii de orez deja răciţi cu grijă, că să nu se rupă. Se adaugă peste ele sosul şi se lasă să se pătrundă la temperatura scăzută 30 min – o oră. Între timp se taie mărunt ceapa verde, busuiocul, pătrunjelul şi avocado-ul şi se adaugă peste tăieţei, amestecând uşor.

Se scoate salata pe o farfurie, se adaugă sâmburii de caju, boabele de edamame sau fasole albă cu bob lat şi se decorează cu mixul de susan, câţiva fulgi de chilli uscat şi frunze proaspete de pătrunjel şi busuioc proaspăt.

 

24.02.2014

Antricot de vită picant cu cartofi dulci, îngheţată de ţelină şi salată verde picantă


Reţetă creştere masă musculară.

Necesar:
Antricot de vită maturat New York/porterhouse 250 g
Un cartof dulce
¼ rădăcină de ţelină mare, o ceapă
2 linguri smântână dulce/smântână de cocoş
salată iceberg (1/4 căpăţână)
pentru vinaigrette: sos Tabasco verde, muştar maille cu hrean, ulei de măsline, zeamă de la o lămâie

Carnea de vită se marinează în sosul făcut cu sos tabasco după preferinţă, o lingură e muştar, o lingură de ulei de măsline, piper timp de 4-6 ore, iar cu 30 de minute înainte de preparare se scoate la temperatura camerei în vas acoperit.

Pentru îngheţata de ţelină: se pune cu câteva ore înainte de servire la fiert ţelina tăiată felii şi ceapă întreagă, în apă cu un praf de sare. Când ţelina e fiartă, se scot din apă şi se mixează cu mixerul vertical împreună cu cele 2 linguri de smântână dulce până la omogenizarea completă, după care se pune piureeul rezultat într-o folie de celofan şi se modelează ca o bilă, după care se lasă la congelator câteva ore, până îngheaţă complet.

Cartoful copt se pregăteşte în acelaşi timp cu friptura, pentru că se face repede. Se taie în formă de chipsuri subţiri şi se pune la copt în cuptorul cu ventilatorul pornit. Se aşează feliile de cartof pe hârtie de copt în tavă şi se stropesc cu 2-3 pufuri de ulei, după care se presară sare grunjoasă şi un praf de piper cu rozmarin. Se lasă la copt câteva minute, urmărindu-se din când în când să nu se ardă.

Pentru prepararea cărnii se încinge bine o tigaie, apoi se adaugă 2 pufuri de ulei pentru prăjire şi se lasă carnea la prăjit în vasul descoperit câte un minut pe fiecare parte, apoi se reduce flacăra la minim şi se acoperă vasul – dacă doriţi carnea medium-rare se mai lasă 3 minute, dacă o doriţi medium 4-5 minute, dacă o doriţi well done 6 minute, apoi se ridică de pe foc.

Pentru servire, din salata iceberg tăiată julienne şi asezonată cu o vinaigrette dintr-o lingură de muştar iute, una de ulei de măsline, zeamă de la ½ lămâie şi un praf de sare se face o salată de acompaniament, într-un bol separat. Pe farfuria de servire se aşează carnea şi lângă ea se face o floare din fulgii de cartof dulce, în centrul căreia se aşează bila de îngheţată de ţelină. Se garniseşte cu sare vulcanică şi piper proaspăt măcinat după gust.

14.02.2014

Crema picantă de dovlecei


Ingrediente pentu 6 porţii

2 cepe mari
2 kg dovlecei
o cutie 250 ml smântână de gătit 12%
o linguriţă unt de cocoş
o linguriţă nucşoară
o linguriţă condimente „nouvelle cuisine” legume picante kamis
susan negru pentru decor
sare nefiltrată o linguriţă rasă

Se pun la fiert dovleceii împreună cu ceapa, tăiaţi în felii uniforme de 3 mm. Se lasă până când se înmoaie dovleceii, apoi se scot din apă în sită şi se răstoarnă în robotul de bucătărie pentru mixare. Se adaugă smântâna de gătit, o linguriţă de unt de cocos şi condimentele, apoi se mixează la viteză mare pentru 2 minute Rezultă 6 porţii, se poate servi cu crutoane condimentate de pâine integrală sau că atare, fiind o opţiune săţioasă şi cu un conţinut moderat de grăsimi, sărac în carbohidraţi.O porţie are 230 kcal, 6.7 g grăsime, 43 g carbs din care 7.2 g de fibre şi 4.6 g proteine.