Bromelaina: beneficii și utilizare

08.05.2016
bromelaina enzime fructe

Bromelaina se extrage din fructul de ananas, găsindu-se în cea mai mare cantitate în tulpina ananasului, care de regulă nu se mănâncă. Ananasul e un fruct tropical care este consumat de sute de ani în ţările tropicale şi care a fost introdus şi în alimentaţia europenilor. Este un fruct bogat în antioxidanţi , fibre şi enzime, care uşurează digestia, reduce inflamația şi reglează tranzitul intestinal.

Bromelaina este o enzimă proteolitică extrasă din ananas, cu beneficii demonstrate clinic pentru reducerea inflamaţiei şi uşurarea digestiei . Bromelaina funcţionează ca antiinflamator prin scăderea nivelului de tromboxan A2 şi prostaglandină E2 din sânge. Ca enzimă digestivă ajută la fragmentarea facilă a lanţurilor proteice la nivelul intestinului subţire, până la nivelul de peptide sau chiar aminoacizi, îmbunătăţind procesul de absorbţie al aminoacizilor, cu impact sistemic direct în toate procesele metabolice ce folosesc drept substrat proteinele : formarea de muşchi, piele şi refacerea articulaţiilor, formarea neurotransmiţătorilor şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

În ceea ce priveşte proprietăţile drenante ale bromelainei, ne referim cu precădere la două mecanisme de acţiune : reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Folosirea suplimentelor cu bromelaină a demonstrat o îmbunătăţire a aspectului pielii prin reducerea aspectului de coajă de protocală şi a denivelărilor şi o reducere a senzaţiei de mâini şi picioare umflate.

Bromelaina reduce inflamatia în general în tot organismul, fiind folosită ca adjuvant în mai toate situaţiile care înseamnă un proces inflamator şi dureros: refacerea după operaţii, sinuzita, artrită, înţepături şi muşcături de insecte, vene varicoase, hemoroizi şi circulaţie sangvină deficitară. La nivel digestiv, bromelaina acţionează prin reducerea senzaţiei de balonare, echilibrarea acidităţii gastrice, alcalinizarea intestinului subţire şi îmbunătăţirea absorbţiei aminoacizilor.

În prezent, în Europa, se recomandă consumul suplimentelor cu bromelaină pentru reducerea inflamaţiei şi uşurarea respiraţiei, dar şi pentru îmbunătăţirea digestiei şi absorbţiei proteice.

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii