Bun pentru tine

13.09.2016
Bun pentru tine

Încă de când suntem mici, suntem comparați: părinții ne spun, ca o formă de încurajare și motivație, cred ei, că Ileana sau George au șosete mai curate și fac bețigașele mai drepte la școală. Apoi, mai târziu, chiar și la locul de muncă, șefii noștri ne arată că treaba lui Mihai sau a Alinei e mai reușită decât a noastră și că, în ritmul ăsta, viitorul nostru nu e văzut cu ochi chiar buni. Din nou, el crede că asta e o formă de încurajare și motivație. În realitate, tot ce auzim noi e: nu ești suficient de bun/ă!

Creștem din anii copilăriei până la maturitate cu sentimentul că toată lumea din jur e OK, numai noi suntem anapoda, cumva, mereu, cu un pas înapoi. Ni se vorbește despre diversitate, unicitate, ritm propriu, dar toate astea sunt bune când sunt la alții, așa, ca niște vorbe-n vânt fiindcă dacă e vorba de noi, lucrurile nu pot fi făcute diferit, ele sunt, vrem, nu vrem, parte dintr-un șablon și șablonul acela ne va fi trasat în fața ochilor iar și iar până când, înnebuniți de-atâta observații și păreri ale altora despre cum trebuie să fim, uităm un lucru simplu: cum suntem noi de fapt.

Cam așa stau lucrurile și cu sportul și nutriția. Sute de variante de cum să faci lucrurile, fiecare vine cu experiența lui și spune ”ăsta e secretul”, dar tu simți că nici nu ți se potrivește, nici nu va duce nicăieri povestea și totuși, în minte cu ”la Marius/ Adela a funcționat”, te torturezi cu formule necâștigătoare pentru ca, la final, să te uiți spre tine cu dezamăgire și să-ți spui: iar am dat rateu!

N-ai dat niciun rateu! Orice călătorie e personală, orice încercare și eșec și repunere pe picioare e doar a ta, inclusiv sportul și nutriția e o temă de întrebări și răspunsuri ale tale, până când, în cele din urmă, înțelegi că moderația e cheia, că să găsești stabilitatea în propria viață și fel de-a face lucrurile e ceea ce te va face să te simți împăcat/ă, că este despre felul tău de-a fi și-a face lucrurile, nu despre exemplul altuia, nu despre povestea altuia, nu despre formula altuia. Povestea ta e cea care trebuie să te preocupe!

Salvează


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii