Femeile și antreprenoriatul

22.12.2015
Femeile și antreprenoriatul 1

Femeile și antreprenoriatul este un subiect pe care îl voi detalia din perspectiva propriei experiențe și care sper să vă inspire sau răspundă la câteva întrebări despre propria carieră.

Raluca Diaconescu mi-a trimis o serie de întrebări pentru că răspunsurile mele o vor ajuta în lucrarea ei de dizertație cu tema ”femeile și antreprenoriatul”. I-am mulțumit și am răspuns cu bucurie. Public interviul pe care ea l-a făcut cu mine și pe blogul meu, pentru inspirație, dacă, printre voi, se află tineri, femei și bărbați deopotrivă, interesați de subiectul acesta.

Vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre dvs.

Am început prima mea afacere la vârstă de 21 de ani, ca asociată într-o companie mică care se ocupa cu distribuţia şi vânzarea de suplimente nutritive. Pasul următor a fost să deschidem un studio de aerobic pentru femei. Apoi, am decis să continui pe cont propriu. Am cumpărat o parte din afacerea respectivă, studioul de aerobic, şi din 2008 mă ocup de dezvoltarea acestei afaceri. Altfel, sunt o femeie ordonată, muncitoare, cu mici accente de rebeliune şi autoritate.

Îmi place să învăţ, să citesc şi să trăiesc lucruri noi şi interesante, iar asta mi se aplică şi în modul în care îmi conduc afacerile.

Care este direcţia pe care aţi urmat-o în formarea profesională de bază?

Am urmat Facultatea de Studii ale Integrării Economice Europene şi acum închei un MBA la Maastricht School of Management.

Care este povestea afacerii dvs. şi cum a început totul?

Mi se părea un domeniu frumos, îmi plăcea să fac sport şi era suficient loc în piaţă la vremea respectivă astfel încât o asemenea afacere să poată să meargă. Au trecut mai bine de 10 ani de atunci şi îndrăznesc să adaug că, pe lângă viziune şi optimism, ceea ce a contat a fost disciplina şi munca. Această constantă de a munci fără prea multe limite este un element de care trebuie ţinut cont în antreprenoriat.

Ce v-a determinat să deschideţi o afacere?

Îmi doream să fac ceva în care cred, să lucrez într-o companie cu care îmi puteam alinia valorile personale. Voiam să plec la schi o zi pe săptămână, ca să prind pârtia goală. Mai în glumă sau mai în serios, nu am reuşit să mă încadrez în sistemele puternic ierarhizate care se foloseau în conducerea companiilor acum 10 ani. Cum îmi doream să construiesc o afacere care să îmi dea un sens, am început să fac asta. În 10 ani am ajuns de două ori la schi în timpul săptămânii, dar ideea că am libertatea asta m-a motivat extrem de mult.

Aţi avut un mentor sau un model pe care l-aţi urmat? Ce vă inspiră în viaţă profesională?

Vin dintr-o familie de antreprenori, cred că şi asta a contat. În viaţa profesională mă inspiră ideea de a construi o companie globală, care face viaţa oamenilor mai bună şi mai sănătoasă. Aventura de a construi un business global, este și ea absolut fabuloasă! Pentru asta muncesc.

Îmi doresc să ajung în punctul în care, peste 20 de ani, să simt că am făcut mulţi oameni mai sănătoşi şi mai fericiţi.

Care sunt elementele care vă motivează în desfăşurarea activităţii?

Cred în ceea ce fac! Am definit împreună cu echipa mea de la sală un set de valori după care ne ghidăm activitatea. Şi, plecând de la acest fundament de valori, pur şi simplu, am început să ne gândim cum ne putem extinde activitatea fără să ne depărtăm de misiunea noastră ca organizaţie. Motivaţia vine făcând lucruri în care cred, în felul în care credem ca organizație, cu bucuria rezultatelor bune şi cu un ochi către viitor, la ceea ce ne dorim şi îmi doresc să realizăm.

Care ar fi cele cinci atribute ale antreprenorului de succes?

Capacitatea de a munci constant şi mult, capacitatea de a-ți găsi motivaţia chiar şi atunci când lucrurile merg greu, viziunea, capacitatea de a crea echipe funcţionale şi eficiente, smerenia. Cred că asta e important ca să reuşeşti în antreprenoriat, plus un set de cunoştinţe de bază despre finanţe, contabilitate şi marketing, dar acestea sunt doar pentru o minimă disciplină.

Există diferenţe pentru şansele de reuşită în antreprenoriat între femei şi bărbaţi?

Eu nu am simţit niciodată vreo diferenţă în acest sens. E adevărat și că activez într-un domeniu ghidat de femei. Cred că e loc pentru oricine, câtă vreme acţionezi cu bunăvoinţă şi tact. Câtă vreme munceşti, eşti pozitiv şi îţi respecţi echipa, lucrurile merg bine şi uşor. Asta am învăţat eu în aproape 11 ani de antreprenoriat.

Ce diferenţiază o femeie de un bărbat în ceea ce priveşte capacitatea decizională?

Sunt sigură că există studii despre asta. Nu sunt o autoritate în domeniu şi nici nu am lucrat în destule echipe mixte ca să am o părere bine conturată. În experienţa mea de lucru cu bărbaţii am căutat întotdeauna să mă poziţionez complementar, ca să întărim echipa şi să obţinem rezultatele dorite. Dacă am învăţat ceva în antreprenoriat, a fost să nu generalizez. Nu am un răspuns general valabil la această întrebare.

Care sunt obstacolele frecvente pentru o femeie antreprenor spre deosebire de un bărbat?

Din experienţa mea, cel mai greu de surmontat a fost aşteptarea externă referitoare la programul de lucru şi poziţionarea în familie. Cred că în România e mai uşor de acceptat faptul că un bărbat munceşte mai mult decât o femeie. E drept că în momentul în care în ecuaţie intervine o familie şi eventual copiii, timpul femeii-antreprenor se împarte automat între afacere şi familie. Emoţional, e o luptă destul de complicată între cele două deziderate.

Un program de susținere a celor care deschid o afacere ar crește numărul femeilor antreprenor?

Dacă programul respectiv ar veni cu un training practic de afaceri, da. Câteva cunoştinţe minimale pentru funcţionarea sănătoasă a afacerilor sunt esenţiale pentru a reuşi în afaceri. Organizarea unor grupuri de suport pentru femeile antreprenor cred că ar conduce la o creştere mai amplă a acestui segment.

Ce sfaturi le-aţi da femeilor care doresc să devină antreprenoare? Dar tinerilor antreprenori?

Femeilor antreprenor le-aş spune să creadă în visul lor, să se asigure că modelul de afacere ales de ele este sustenabil. Acest lucru înseamnă cheltuieli fixe, taxe, strategie, o mică estimare înainte de a începe să investească timp şi bani într-o afacere. De asemenea, este necesar să lucreze cu asiduitate şi graţie.

Cred că nimic nu e mai înspăimântător decât o femeie care îşi pierde căldura. Putem să conducem afacerile cu bunătate, cu graţie şi feminitate, nu trebuie să ne transformăm în bărbaţi cu fustă. Şi le-aş mai spune să muncească, mult, constant, dozat şi fără prea multe pauze.

Tinerilor antreprenori le-aş spune să se gândească mai întâi la ce sunt cu adevărat buni, să se gândească înainte de a începe o afacere cum stau cu apetitul pentru risc. Trebuie să conştientizeze că e mult, mult mai mult de muncă în antreprenoriat şi că arareori nu există un plan de rezervă. Dacă se simt confortabili cu asta, să îşi găsească visul şi să îl urmeze, pas cu pas.

Ce planuri de viitor aveţi?

Anul viitor voi extinde în sistem de franciză LadyFIT, sala pe care am construit-o în ultimii ani. Am şi un start-up în zona de software şi tehnologie, care e foarte provocator şi de care sunt foarte încântată.

Vezi și alte antreprenoriat care te vor inspira sau îți pot oferi câteva răspunsuri și sugestii.

În plan personal, îmi doresc să călătoresc şi mai mult decât o fac deja, să merg la câteva maratoane şi să învăţ bine snowboarding-ul, de care m-am apucat iarna asta, să mă distrez la vară pe cât mai multe plaje şi să îmi închei teza pentru MBA şi formarea în Coaching.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii