Cum sa faci bani – personal finance

25.05.2017
Cum sa faci bani - personal finance 5

Cum sa faci bani e o intrebare la care probabil ca fiecare dintre noi se gandeste zilnic, sau cel putin ar trebui sa fie o preocupare constanta in viata noastra, intr-o varianta rezonabila si sanatoasa. Ca antreprenor si ca femeie am fost mereu interesata sa am o viata placuta, confortabila, dar fara sa fiu in mod acut preocupata de bani in sine.

Pentru mine e mai important ce imi aduc in viata acei bani, cum ii obtin si in ce mod ma bucur de ei, decat sa ma preocup de valoarea activelor personale. Insa, pe masura ce ma maturizez, ca sa nu zic imbatranesc, simt nevoia unei predictibilitati in finantele personale, asa ca am mers la cursul de Personal Finance al lui Joy Chan la Maastricht School of Management Romania. Iata ce am invatat la acest curs si de ce il recomand! 

Cum sa faci bani este intrebarea cu care debuteaza si acest modul tehnic de administrare a propriei averi. In primul rand, ce am apreciat este abordarea realista si decenta a cursului. Mi-a placut ca accentul cade pe lucruri concrete pe care le poti face, asa ca iata care sunt lucrurile care au ramas fixate in capul meu dupa acest curs si pe care am inceput sa le si aplic de indata.

  • Cum sa faci bani? Incepe sa economisesti devreme. economiseste bani

In Singapore, cei mai multi dintre adulti economisesc pana la 60% din ceea ce castiga si incep de pe la 23-25 de ani sa o faca in mod activ. Intrucat e mai usor sa cheltui decat sa economisesti, partea de economisire trebuie planificata si implementata de indata ce incasam banii, nu sa lasam pentru sfarsitul lunii, daca mai ramane ceva. Un procent minim de economisire personala ar trebui sa fie in jurul valorii de 20% din veniturile generate, ideal pentru cineva care are in jur de 35 de ani fiind sa ajunga la un procent de 35% .

 

  • Cum sa faci bani? Planifica!

planifica bani

Este esential sa ai o evidenta a finantelor proprii si sa stii incotro te indrepti. Intrebari cum ar fi : la ce varsta planuiesti sa te retragi din munca, cati copii iti poti permite sa ai si in ce conditii, ce mostenire doresti sa le lasi si ce stil de viata doresti sa sustii sunt baza pentru un comportament financiar sanatos si sustenabil. Recunosc, atunci cand am facut cursul, a fost primul moment in care mi-am pus in mod activ si asumat unele dintre aceste intrebari. Iar de atunci reflectez activ la ceea ce voi face sa se intample in viata mea de aici inainte.

 

  • Cum sa faci bani? Investeste intelept! cum sa faci bani investeste

Desi provin dintr-o familie de antreprenori si am crescut cu o toleranta ridicata la risc, trebuie sa admit ca am avut putine informatii despre pietele financiare si oportunitatile de investitii. Este un punct de plecare, dar continui sa invat si sa inteleg despre cum trebuie creat un portofoliu personal in functie de profilul de risc, varsta, nivel de venituri si numarul de minori in intretinere. E un proces care evolueaza, deci sfatul lui Joy a fost sa ne reevaluam portofoliul la fiecare 1-3 ani.

 

  • Cum sa faci bani? Cheltuie intelept! cheltuieli

Joy a spus ca ideal, pentru a avea o viata placuta si dupa 65 de ani, este sa cheltuim cam 20% din venituri, in afara costului cu casa si mancarea. Asta m-a facut sa ma gandesc la toate carpitele supra-estimate pe care mi le-am cumparat in timp si am decis sa imi directionez bugetul de cheltuieli spre experiente. Am facut un calcul si cu pretul unei perechi de pantofi mi-am platit o luna de cursuri de motocros. Diferenta e ca pantofii aia ii voi purta de 4-5 ori si o sa ma satur, pe cand experienta si adrenalina de la moto vor ramane cu mine, sper, toata viata. Sfatul lui Joy a fost sa cheltuim banii pentru experiente, calatorii, carti si cursuri, arta si sanatate. Tot ce inseamna haine, bijuterii, ceasuri si masini scumpe isi pierd groaznic valoarea in timp.

 

  • Cum sa faci bani? Gandeste-te la tine ca la o mica intreprindere. Asa cum se face un buget al unei firme, tot la fel ar trebui sa ne gandim si la propriile finante. In acest fel vom putea sa vedem care sunt investitiile neperformante, unde alocam ineficient resurse si in ce domenii putem sa ne imbunatatim activitatea.bani

 

Cursul a cuprins si o serie intreaga de tehnici de investitii in propriul portofoliu, elemente de calcul al riscului, tehnicalitati despre actiuni, obligatiuni, fonduri, indecsi si alte asemenea, dar nu despre asta e vorba in acest text. Ci despre nevoia de a constientiza ca depinde de noi cum ne organizam viata. A fost cred printre primele momente in care am simtit cu adevarat ca ma maturizez, ca am un tablou pe termen lung in fata ochilor referitor la propria mea viata si ca a incepe sa iti planifici si sa iti organizezi viata este un demers al maturizarii si castigarii independentei.

 

Asumarea propriei realitati financiare si fiscale a insemnat pentru mine si o serie de confruntari cu deciziile proaste din trecut. Aproape 10 ani in care mi-am cheltuit veniturile in mod iresponsabil si fara sa ma gandesc vreo milisecunda la viitorul vietii mele dupa 35 de ani m-au facut sa vreau sa imi organizez mai bine viata financiara. Asumarea responsabilitatii inseamna pentru mine si securizarea viitorului meu financiar, planificare si remedierea derapajelor trecute. 

 

Recomand cu toata mintea acest curs, este infiorator de lucid, dar practic si util pentru oricare dintre noi care se gandeste in tuse difuze la cum o sa arate viata in 25-30 de ani de aici incolo. Si mai ales daca aveti copii, este esential sa intelegeti ce le lasati si cu ce bagaj ii trimiteti in viata. Pentru noi, cei inca fara mostenitori, viata e mai simpla si mai centrata pe noi, dar pentru o familie, intelegerea viitorului financiar poate face diferenta intre niste urmasi realizati sau unii ciuntiti pe viata si neechipati corespunzator pentru viitor.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii