Sport pentru incepatori, de ce sa il faci?

05.10.2016
Sport pentru incepatori, de ce sa il faci? 1

Orele de sport pentru incepatori sunt esentiale pentru oricine doreste sa faca sport, sa slabeasca, sa aiba o viata sanatoasa si activa si sa se mentina. Orele de sport pentru incepatori reprezinta fundatia oricarui program de antrenament corect si eficient. Daca vrei sa faci sport constant este esential sa incepi prin a invata sa respiri corect, sa te misti corect, sa tii spatele drept si asta se invata in antrenamentele pentru incepatori.

Ce inseamna de fapt o ora de sport pentru incepatori? In mod ideal este o ora conceputa cu miscari de baza, fara coregrafii complicate. In acest mod poti invata sa executi miscarile corect, activand musculatura eficient si mentinand o postura corecta. Astfel, orele se bazeaza pe executia corecta, corelata cu respiratia, a exercitiilor pentru abdomen, coapse, spate, fese si brate, mentinand o postura corecta si un ritm de executie sustinut, dar confortabil.

Ora de sport pentru incepatori nu este neaparat o ora de intensitate redusa, ci mai degraba este un antrenament usor de parcurs, in care atentia este concentrata asupra formei de executie si nu asupra vitezei de executie. Este important ca incepatori sa ne concentram asupra respiratiei, pozitiei corpului in timpul exercitiilor, amplitudinii corecte a miscarilor, dar mai ales invatam ce muschi efectueaza ce miscare. De exemplu, nu de putine ori am vazut persoane care fac exercitii pentru abdomen incordand excesiv gatul sau „tragand” din piept si din spate. Sau fandari si genuflexiuni pentru care lasau greutatea prea mult pe genunchiul din fata, ceea ce e gresit.

O ora de sport pentru incepatori poate fi relaxanta si usor abordabila, dupa cum poate sa fie si solicitanta, daca legam multe repetari fara pauza. Indiferent de intensitate, cata vreme miscarile efectuate pe durata orei sunt usor de controlat si programul nu este bazat pe o coregrafie complicata, ora ramane de incepatori. Asadar, nu trebuie sa ne gandim ca o ora de incepatori este neaparat usoara sau ineficienta, ci e mai corect sa ne gandim in termeni de usurinta cu care invatam sa executam miscarile corect.

De ce e important sa mergem mai intai la ore de incepatori? Pentru ca lucrand corect progresam mai rapid. Nu doar ca ne remodelam corpul, ci putem face tranzitia la antrenamente dinamice, cu miscari ample si rapide, pe durata carora consumam multe calorii si de asemenea declansam si un efect de activare suplimentara a metabolismului, timp de 24 pana la 48 de ore dupa antrenament.
sport incepatori slabire

In mod normal, trebuie sa mergem la ore de incepatori cel putin 3 saptamani, dar nu mai mult de 3 luni. Intensitatea la care lucram trebuie sa creasca treptat, dar dincolo de asta este important sa ne asiguram si ca parcurgem antrenamente care ne dezvolta viteza si coordonarea. Pe masura ce ne obisnuim cu antrenamentele si ele devin confortabile, eficienta lor in remodelarea organismului nostru scade. Tocmai de aceea recomand clientelor care vin la mine la sala sa isi modifice programul de exercitii la fiecare 3 saptamani si sa depuna un mic efort de a incerca in timp antrenamente care cresc gradual in intensitate, pentru a continua sa aiba rezultate vizibile pe termen lung.

Daca ar fi sa fac un plan de antrenament pentru cineva care nu a mai facut sport si vrea sa inceapa, in prima luna i-as recomanda sa mearga de 2 ori pe saptamana la un antrenament de Pilates si o ora de tonifiere la saltea, ca sa invete sa lucreze corect si sa respire. In urmatoarele 3 saptamani i-as recomanda sa mearga la o ora de tonifiere pentru incepatori, la o ora cardio usoara si, in masura timpului, sa faca o ora de stretching sau yoga pentru imbunatatirea mobilitatii. Din a doua luna de sala ar trebui sa mearga la ore cardio moderate si sa inceapa sa lucreze cu greutati, continuand totodata sa faca si ore de relaxare, cum ar fi cele de yoga.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii