Primul pas

Daca as fi primit cate un cent de fiecare data cand am spus ca sportul inseamna pasi marunti pe termen lung, v-as fi scris acum din Hawaii. Dar nu e cazul, motiv pentru care tastez dintr-un apartament din Bucuresti, in zgomote de bormasina, atat de familiare, fara ele cu siguranta as simti ca ceva nu e in ordine. Revenind insa la ceea incepusem sa scriu, port adesea aceeasi discutie cu oamenii din jur care se pregatesc sa se apuce de sport: cum incepem?

Desi echipamentul nou, energia pe care o avem, descrierea unor antrenamente care ne ajuta sa ne imaginam deja in sala de sport dand din noi ce-avem mai bun sunt toate tentante si parca ne indeamna sa ne aruncam in exercitiul fizic ca soldatii-n lupta, cand sunt atacati, rabdarea e aici o virtutate. Pe buna dreptate, tu, cel ce vrei sa faci sport, s-ar putea sa ai toate cele enumerate de mine mai sus, dar ceea ce nu ai, desi nu-ti dai inca seama, sunt rezistenta, forta, disciplina si, mai ales, cunoasterea executiilor facute corect. Caci, inainte de orice, trebuie sa stii sa lucrezi bine ca sa ai rezultatele dorite.

Spun de fiecare data ca graba strica treaba atunci cand vine vorba de sport. Sau si atunci. Asta pentru ca, din prea mult binevenit de altfel entuziasm, in loc sa ne dozam efortul, voia buna, elanul, le punem pe toate intr-un acelasi loc, la intensitate maxima, in timp foarte scurt cu speranta sincera ca starea asta se va mentine pentru ani de zile. Adevarul este ca lucrurile nu stau deloc asa: vei obosi, te va durea, te va cuprinde lenea uneori, va ploua afara si nu vei avea chef sa iesi din casa si tot asa. Argumente pentru care sa nu facem ceva sunt numeroase, nu de asta ducem lipsa, nu!

Asa ca, inainte sa sari in treaba cu sportul, tine minte ca siguranta si sanatatea sunt mai importante decat orice si asta inseamna sa faci lucrurile pas cu pas, usor, cu intelegere pentru tine si calm, cu bucurie, dar atentie, cu ochii-n patru la executia corecta a exercitiilor, cu creseterea treptata a intensitatii, cu zile de pauza, cu alimentatie adecvata, cu schimbari mici, progresive, dar, ulterior, sigure.

Asa vei avea rezultatele pe care le vrei!

Salvează


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii