Muzica si beneficiile ei pentru sanatate

12.10.2016
Muzica si beneficiile ei pentru sanatate

Cand spun sport, spun muzica. Asta pentru ca mi se pare ca o ascult dintotdeauna. Cand eram antrenoare cu activitate intensa la sala, sa aleg muzica pentru antrenamente era una dintre momentele mele preferate din timpul zilei. Sute de melodii mi-au trecut in acea perioada pe la urechi si, multe, mi-au ramas acolo. Acum, daca o ascult pe una dintre preferate, imi aduc imediat aminte de anumite intamplari care au avut loc atunci. Ca si tine, si eu asociez anumite melodii cu intamplari din viata mea, vesele sau triste.

Dar, mai departe de aspectul personal si emotional de care tocmai v-am scris, am citit niste lucruri tare interesnte despre beneficiile pentru sanatate ale muzicii. Astfel se face ca studiile au aratat ca, de pilda, muzica face ca sistemul nostru imunitar sa fie, de exemplu, mai puternic. Cercetatorii au condus teste prin care au aratat ca mintea si corpul sunt mai pregatite si mai relaxate inaintea unei interventii chirurgicale daca ascultam muzica.  Tot ei au descoperit ca melodia preferata ii ajuta pe oamenii care iau diferite medicamente ca, in timp, sa aiba parte de o doza mai scazuta din acel preparat fiindca sunetele care ne plac, ne ajuta sa resimtim mai putina durere fizica atunci cand ea exista.

Cum sta treaba cu muzica in sala de sport? Chiar daca unele voci spun ca muzica ne distrage atentia de la a ne conecta cu noi insine cand facem miscare, evitand astfel sa simtim emotiile si disconfortul, cand el exista, eu cred in puterea muzicii de-a ne da, de fapt, mai mult elan si mai multa motivatie cand facem sport. Tot studiile au aratat ca muzica ascultata in timpul miscarii au ajutat un numar de oameni sa piarda mai repede in greutate pentru ca au lucrat, cu placere, mai mult timp si astfel au crescut rezistenta si intensitatea antrenamentului lor, de unde si rezultatele pozitive.

Tu ce muzica asculti cand faci sport?


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii