Cu catamaranul in Grecia

10.09.2018

Vara asta am fost pentru prima data in vacanta cu catamaranul in Grecia. Experienta in sine a fost foarte frumoasa si interesanta, mai ales ca m-am regasit intr-un spatiu mic alaturi de 8 necunoscuti. Turul de insule a insemnat sa vizitam insulele Saronice, respectiv Aegina, Hydra, Poros si Spetses. Iata cum a fost vacanta cu catamaranul in Grecia. 

Am pornit din Atena sambata dupa amiaza, dupa ce ne-am adunat cu totii. Urma sa fim 9 oameni pe barca, dintre care il cunosteam doar pe iubitul meu. El, la randul lui, se mai stia cu doi prieteni care erau si ei pe barca. Am avut noroc sa ne aliniem inca de la bun inceput ca grup, pentru ca primul pas e sa mergi sa faci aprovizionarea pentru barca. In principiu, micul dejun si masa de pranz le-am organizat la bord si la cina am iesit sa mancam in porturile in care ancoram .

Cand pleci in vacanta pe catamaran sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.

  • Primul si cel mai important e ca frigiderele pe barca sunt mici, asa ca trebuie optat pentru mancare compacta. Noi eram destul de preocupati sa aratam bine cu totii, asa ca am cumparat multe legume care puteau fi pastrate la temperatura camerei si in rest multe oua, branza feta, iaurturi grecesti si hummus, dar si paste integrale, paine si orez.
  • Al doilea lucru de stiut e ca alcoolul se termina intotdeauna mai repede decat anticipezi si ca e complicat pe barca cu gheata. Noi am ramas fara gin si prosecco de doua ori mai rapid decat ne asteptam, in schimb am ramas cu tequilla si votca , bauturi care nu prea merg grozav de bine pe barca.
  • Al treilea si cel mai nesuferit lucru penru mine a fost faptul ca e greu cu cafeaua pe barca. Noi ne-am descurcat cu niste capsule de cafea, dar am dus sincer dorul cafelei adevarate, aia pe care o gaseam din cand in cand in porturi. Grecia nu e tocmai recunoscuta pentru cafeaua impecabila pe care o gasesti pe toate drumurile, iar pe barca e si mai rau.

Ce a fost super cool in vacanta pe catamaran a fost ca ne-am inteles cu totii cu mancarea si curatenia in zonele comune, doua aspecte foarte importante cand vine vorba sa imparti un spatiu mic, cum e cazul pe barca.  Acest aspect poate parea usor de trecut cu vederea, dar chiar e important pentru flow-ul general al vacantei.

In timpul zilelor e foarte fain ca poti opri barca in zone pentru inot in care nu prea ai altfel acces. Asa am inotat in golfuri cu apa turqoise, am facut snorkelling si am facut tururi cu placa de Stand up paddle. Mi-a placut super mult Dokos, o insula nelocuita in apropiere de Hydra care are o apa ireal de curata si frumoasa, acolo am inotat cel mai mult.

Prima oprire a fost in Aegina, o insula foarte aproape de Atena. Am innoptat acolo, asa ca nu am vizitat prea mult, dar am gasit o taverna draguta, Saronis, unde am mancat bine, desi mai peste tot in insule mancarea e similara in preajma marinelor : mult peste prajit, calamar prajit, traditionalul tzatziki cu cartofi prajiti si salata greceasca.

Urmatoarea oprire a fost in Hydra, unde din nou nu am stat mult pentru ca insula era fara curent si fara apa de vreo doua zile, iar noi aveam nevoie sa umplem rezervoarele barcii cu apa. Insa a fost minunat sa luam o cina romantica la lumina lumanarilor pe insula, am si dormit afara, pe barca, pentru ca era foarte liniste si intuneric si dimineata am plecat spre Poros. Insa Hydra este celebra pentru faptul ca nu este permis accesul auto sau moto pe insula, singurele masini care au voie sa circule fiind cele de gunoi. In rest, transportul pe insula se face cu magari, care asteapta cumintei in statii de taxi. Pe insula sunt peste 300 de biserici si 6 manastiri, multe dintre ele se viziteaza si sunt foarte frumoase.

Din Hydra am oprit in Spetses, un loc pitoresc si usor accesibil. In Spetses e foarte frumos sa te plimbi de-a lungul portului, sunt multe taverne si restaurante dragute, dar si cafenele si gelaterii. Noi am ales pentru prima seara o cina romantica, la un restaurant mai putin traditional, „The water of love”. Mancarea a fost foarte buna si preparatele erau diferite de mancarea traditionala de taverna, de care ne cam saturasem. Cat am fost in Grecia m-am rasfatat cu toate tipurile de peste de captura, mai ales ca la noi se gaseste mai greu. Prea multe obiective turistice nu sunt de vizitat, dar atmosfera insulei e placuta si noi ne-am petrecut zilele facand tot felul de plimbari din cafenele in taverne si din taverne in cafenele.

Urmatoarea oprire a fost Poros, o insula mai mare si foarte frumoasa. Ne-am ratacit pe stradutele inghesuite, ne-am oprit sa mancam la Taverna Poseidon, unde chef-ul roman, domnul Vasile, ne-a intampinat cu preparate absolut senzationale. Ne-a spus ca e din Dambovita, ca e plecat in Grecia de 20 de ani si ca a incercat anul trecut sa se intoarca acasa, dar ca e foarte greu la noi in tara pentru ca nu avea acces la ingrediente de calitate, furnizate constant si ca si personalul din bucatarie era foarte problematic. In Poros mi-au placut mult cateva cafenele cu muzica live si atmosfera zglobie, intretinuta de amalgamul de magazinase de bijuterii si suveniruri, gelaterii si taverne.

E greu sa pui in cuvinte ce e frumos in Grecia. Viata curge lin si domol, mancarea e buna si soarele indulceste orice pornire mai agitata, sau cel putin asta e efectul pe care il are asupra mea. De fiecare data cand merg in Grecia ma bucur cu adevarat de liniste, dar de data asta chiar a fost o experienta de deconectare. Am stat mult pe barca si am citit, am dormit sub cerul liber si m-am odihnit. Data viitoare (pentru ca va exista cu siguranta o data viitoare) as prefera sa avem o barca cu aer conditionat, adica un model putin mai mare de catamaran. Nici asa nu a fost foarte cald, dar in unele nopti am simtit nevoia climatizarii.

Cel mai mult mi-a placut mixul de activitati : lectura, muzica, inot, relaxare la soare si vizitat locuri diferite. Cum eu sunt o fire activa si usor agitata pe alocuri, genul asta de mix mi-a permis sa ma si relaxez si totodata sa nu ma plictisesc, lucru esential pentru mine in creionarea unei vacante reusite.

 

 

 

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii