Antrenamentul progresiv, cheia obţinerii rezultatelor dorite

31.10.2013
Antrenamentul progresiv, cheia obţinerii rezultatelor dorite

Ai trecut cu bine peste perioada de început a antrenamentului tău, simţi că poţi să faci corect mişcările şi să duci la bun sfârşit un antrenament complet. E foarte bine, dar ce faci de aici înainte? Care e planul următor, cum treci la următorul nivel în antrenament?

Prima întrebare la care trebuie să răspunzi este, la fel ca la începerea exerciţiilor,“Ce îţi place să faci”. Nu e nimic mai chinuitor decât un set de exerciţii care îţi provoacă doar febra musculară şi nici un pic de bucurie.

Am creat o serie de programe speciale de exerciții care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă programul care ți se potriveste!

Sportul este un vehicul minunat pentru îmbunătăţirea stării psihice, cu condiţia să îţi facă plăcere. Analizează obiectiv acest aspect – îţi faci bagajul pentru sala cu un oftat sau abia aştepţi ziua de antrenament?

Idei pentru schimbarea rutinei antrenamentului

Dacă rutină actuală de exerciţii nu te bucură, poate că trebuie să te gândeşti la alternative. Mergi la o sală cu greutăţi şi nu îţi place să te antrenezi pe aparate? Încearcă orele de grup fitness, poate te provoacă mai mult. Sau încearcă să te alături unui grup de crossfit, încearcă să găseşti un partener pentru tenis, alergare sau mini football.

Dacă faci deja clase de grup fitness, încearcă să le alegi pe cele care ţi se potrivesc cel mai bine – eşti o persoană calmă şi liniştită, atunci alege clase care au un ritm moderat de execuţie a mişcărilor, cu o coregrafie facilă; eşti dinamică şi îţi place să te mişti rapid? Toate clasele inspirate din artele marţiale sunt o alegere bună pentru tine, sau clasele rebound, step aerobic sau programe alerte cu greutăţi. În mod ideal, sala la care mergi ar trebui să aibă o structura omogenă de antrenamente pentru începătoare, clase de nivel intermediar şi exerciţii pentru grupele avansate.

Dacă faci antrenamente cu greutăţi la sala de forţă, ar trebui să începi să îţi defineşti obiectivul în fitness: vrei să îţi creşti masă musculară, vrei să slăbeşti sau vrei să îţi defineşti muşchii deja existenţi? Pentru că în funcţie de răspunsul la aceste întrebări, programul tău de exerciţii va arata diferit. Pentru cei care vizează câştiguri de masă musculară, trebuie să opteze pentru antrenamente scurte, intense, cu multe mişcări compuse şi greutăţi crescătoare.

Pentru cei care doresc să slăbească, trebuie conceput un program cu greutăţi medii, repetări multe, o durata mai mare şi elemente de antrenament cardio, iar cei care vor doar o modelare estetică a masei musculare trebuie să se orienteze spre mişcări de izolare, care să vizeze zonele de interes , în combinaţie cu mişcări de reechilibrare pentru zonele cu o dezvoltare armonioasă. Întrebarea următoare este cât să cresc greutăţile? Răspuns – cât poţi, atâta vreme cât faci corect mişcările şi poţi să duci cu bine la capăt un antrenament, fără să te simţi extenuat.

Un plan de antrenament echilibrat

Fă-ţi un plan pentru următoarele 8 săptămâni, cam atât ai nevoie că să vezi rezultate, dacă antrenamentul tău este bine făcut şi alimentaţia e echilibrată. Nu te grăbi, da-i organismului timp să se adapteze şi vei obţine ceea ce doreşti. Important e să îţi faci un plan bun şi să îl urmezi!

Apoi, trebuie să te gândeşti la ore de odihnă, poate că e cazul să îţi mai ajustezi alimentaţia, poate chiar să apelezi la unele suplimente pentru antrenament – vitamine, suplimente pentru sănătatea articulaţiilor şi grăsimi sănătoase esenţiale sunt baza oricărui program de suplimente nutritive.

În mod ideal, într-o săptămână ar trebui să ai antrenamente în alternanţă cu zile de odihnă şi să nu parcurgi aceeaşi rutină de exerciţii în 2 zile diferite. Nu lasă grupe de muşchi neantrenate şi nu neglija exerciţiile pentru îmbunătăţirea mobilităţii (stretching, yoga, bodyart) sau antrenamentele cardio. Ai nevoie de ele pentru a obţine un corp în primul rând sănătos, fără să mai vorbim că, din punct de vedere estetic, te ajută să te dezvolţi armonios.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii