Hai la 1 la masa – FOOD in al doilea an

22.10.2019
Hai la 1 la masa - FOOD in al doilea an 1

Cand esti toata ziua prinsa la birou, de cele mai multe ori masa de pranz este cu adevarat problematica. Cum am aflat de curand, doar 12% dintre angajatii romani isi iau masa de pranz la cantina sau la restaurant si 8% dintre cei implicati in campul muncii nu mananca niciodata la pranz, conform ultimului studiu privind obiceiurile alimentare ale romanilor, coordonat de Edenred Romania

Cu ocazia zilei internaționale World Food Day, sărbătorită în fiecare an pe 16 octombrie în țările membre ONU, programul FOOD intra in al doilea an al misiunii sale in Romania, aceea de a ajuta angajatii romani sa fie mai sanatosi prin alegeri alimentare din ce in ce mai bune la masa de pranz.

Printre recomandarile Food (fight obesity through offer and demand) se numara cateva principii extrem de sanatoase pe care oricine ar trebui sa le urmeze:

  • Opteaza pentru metodele de gătit care nu necesită multă grăsime: abur, coacere, grill etc.
  • Alege frecvent un fel de mâncare fara carne, bazat pe legume.
  • Mananca zilnic o salată preparată din legume proapete.
  • Alege constant variante de mâncare cu pește sau carne albă în meniu .
  • Folosește preponderent uleiurile vegetale si opteaza pentru temperatura scazuta de gatire.
  • Folosește o cantitate redusă de sare la gătit (de preferință iodată), propunând ca alternativă mirodeniile.

Programul FOOD aduce aceste recomandari prin seminarii educative in companiile partenere. In cadrul seminariilor organizate cu ajutorul unei echipe de nutritionisti si medici din care m-am bucurat sa fac si eu parte informatiile despre o alimentatie sanatoasa au ajuns la angajatii care si-au dorit sa isi imbunatateasca nivelul de cunostinte despre alegerile sanatoase. Insa marele avantaj al programului FOOD este acela ca disemineaza si in randul restaurantelor partenere conceptele gastronomiei sanatoase, in asa fel incat cererea de produse mai sanatoase pentru masa de pranz sa fie sustinuta in mod corespunzator de oferta de produse din cantine si restaurante.

Primul an al programului FOOD în România ne-a confirmat nevoia de cunoaștere și de informație a angajatului român. Am ajuns la peste 600.000 de angajați care au învățat că obiceiurile sănătoase sunt necesare în fiecare zi, la birou. Pentru 2020 ne propunem să ajungem la peste un milion de angajați, cu ajutorul partenerilor noștri alături de care vrem să producem schimbarea necesară și benefică”, spune Dana Sîntejudean, CEO Edenred România și Moldova.

Hai la 1 la masa - FOOD in al doilea an

Campania educațională „Hai la 1 la masă!” a fost lansată în 2015 pentru a ajuta angajații să facă alegeri nutriționale inteligente și să opteze pentru masa de prânz. În 2018, campania este integrată natural în programul european FOOD, coordonat de Edenred, care are obiectivul de a educa opinia publică și de a ameliora factorii de risc pe care o alimentație dezechilibrată îi aduce în rândul populației active, promovând obiceiuri alimentare sănătoase în timpul programului de lucru, fiind un liant al interacțiunii dintre cerere – angajați și ofertă – restaurante și cantine.

Lansat în 2009 ca un proiect pilot în șase țări, FOOD a devenit un program pe termen lung datorită rezultatelor bune obținute cu ajutorul fondurilor europene. Astăzi programul este activ în Austria, Belgia, Cehia, Franța, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și România.

Incepand cu acest an, programul FOOD primeste sprijinul a doi parteneri strategici – Ministerul Sanatatii si AmCHAM.

Misiunea programului FOOD, care prioritizează responsabilitatea companiilor pentru crearea unui culturi sănătoase pentru angajați, este în linie cu obiectivele AmCham Romania în sprijinul promovării politicilor de prevenție.  Calitatea vieții fiecărui angajat poate fi îmbunătățită cu suportul organizației prin implementarea unor noi obiceiuri necesare pentru mai multă eficiență și productivitate. Ne bucurăm să avem ocazia să participăm și să construim împreună un nou sistem de valori.”, a declarat Ioana Stoenescu, Leader al Task Force-ului de Strategie, Prevenție și Comunicare, AmCham Romania.

 

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii