Cultura generala, dar cum?

26.09.2016
Cultura generala, dar cum?

In urma cu cativa ani, ma tot intrebam cum pot, ca adult ocupat cu activitatile de la munca si prins in hatisul vietii sociale bucurestene, sa imi imbunatatesc cultura generala. Ma simteam timida in fata uriasei cantitati de informatii despre ce sa citesc, fara sa ajung efectiv in etapa in care sa ajung sa si citesc. Asa ca, usor dezorientata si cu tot felul de intrebari la care nu gaseam raspuns, am inceput sa ma gandesc la ce pot face pentru a pentru a-mi imbogati cultura generala si, prin aceasta, lumea interioara.

Usor de zis. Insa ce sa citesc? Cand eu am, poate, o ora pe zi pe care o pot aloca lecturii de placere, de unde incep? Am cautat mai intai pe Amazon, pentru ca sunt un avid utilizator de Kindle. Milioane de titluri de carte, va dati seama ca primele cateva zile nu m-am putut hotari cu ce sa incep. Apoi am mers prin librarii. La Carturesti am intrat si am stat doua ore rasfoind carti, fara sa ma pot hotari. E ceva absolut descurajant in fata unei asemenea multitudini de optiuni, mai ales ca imi doream, evident, sa aleg ce e mai bun pentru mintea si sufletul meu, ca doar alocam ceva extrem de pretios pentru mine acestei activitati: timpul meu liber, care si asa e putin. 

Dupa vreo doua saptamani in care am cautat, fara succes, ce sa citesc, am decis sa ma opresc. Pur si simplu, desi pornisem cu cele mai bune intentii, ma simteam frustrata ca nu stiu cum sa rezolv problema asta. Intamplator sau nu, in perioada respectiva mi-a scris o prietena ” Vrei sa mergem la Paleologu? Face un curs despre Yalom”. Am zis imediat DA, pentru ca imi place mult Yalom, mi-e aproape din multe puncte de vedere, poate si din perspectiva anilor de terapie. Ne-am inscris imediat si, brusc, mi-am dat seama ca aveam de citit. In prelegerea domnului Paleologu era vorba despre trei carti, dintre care pe una o ratasem. Mi-am descarcat-o imediat si am inceput sa citesc. Acum, mi-era putin mai limpede. Cursurile casei Paleologu sunt prietenoase si acopera o gama generoasa de teme, de la diplomatie la psihologie, trecand prin grecii antici si cinematografie. Mai multe informatii despre cum deveniti oaspeti ai casei gasiti pe www.paleologu.com.

Revenind la cultura generala si la lecturi, am gasit ca este tare util goodreads.com, un site si o aplicatie de recomandari de lectura, bazata pe interesele tale si pe prietenii pe care ii urmaresti. Mai ingusteaza putin spectrul de cautare si, in zilele in care nu prea ai idei despre ce vrei sa citesti, cu site-ul asta o scoti la capat. Cumva, la mine a functionat mai bine decat Kindle-ul in sine, pentru ca ma mai uit la ce citesc oamenii care imi plac si, astfel, imi vin si mie idei. E usor de folosit si e util ca iti ofera o buna ocazie de a construi subiecte comune cu prietenii carora le respect ideile si viziunea intelectuala.

De-a lungul timpului am fost apropiata de comunitatea de la Erisma. Practic, inca din studentie am luat contact cu viziunea lor. Pe langa modulul de leadership creativ de la Erisma, acolo exista si o serie de conferinte pe care ei le organizeaza, la care invita diverse superstaruri ale culturii romane sa vorbeasca. Liiceanu, Plesu, Patapievici sunt printre cei care apar frecvent in acest context si e o bucurie pentru mine sa ii ascult. Dincolo de ocazia de a invata din experienta unor oameni care si-au dedicat o buna bucata din viata cunoasterii, pentru mine a fost o foarte buna ocazie sa aflu ce sa caut. Nume de scriitori despre care poate nu as fi aflat vreodata, din pricina vitezei in care traiesc. Ori concepte filosofice care mi-au modificat viziunea despre lume si viata si mi-au dat ocazia sa imi pun si alte intrebari despre cum traiesc eu si despre cum, poate, as putea trai altfel. Dupa fiecare astfel de conferinta am ramas si cu o lista lunga de carti pe care vreau sa le citesc si cu tot felul de idei bune pentru sufletul si mintea mea. Mai multe despre Erisma, comunitatea si programele lor gasiti pe www.erudio.ro.

Apoi, odata pornita seria de intrebari despre mine, despre lumea in care traiesc si cum sa fac sa traiesc mai bine, mai profund, mai autentic, lucrurile au inceput sa se cearna de la sine. In masura in care am avut timp si disponibilitate sufleteasca, am trecut prin sedinte de mentorat de filosofie aplicata la Casa Paleologu, prin ateliere de scriere cu Mona Darzu (o gasiti pe http://ceicareschimbajocul.ro/ ), dar si prin tot felul de conferinte despre conducerea prin valori.

Am luat poate mai mult din aceste experiente decat am facut-o in anii de scoala, in care citeam activ si mult. Pentru ca, de data asta, cu mintea omului de 30 de ani si cu sufletul femeii care se cunoaste pe sine, am putut, prin lectura, sa aflu mai multe despre lume si despre viata mea. Fara sa fiu vreo erudita, fara sa am pretentii ca as putea vreodata cuprinde cu mintea mai mult decat un crampei de cultura, pe mine m-a ajutat sa traiesc mai echilibrat si mai impacata cu mine. Adeseori, cand realitatea asta frumoasa si sigura a cartilor si ideilor se ciocneste cu brutalul vietii de zi cu zi, ma simt recunoscatoare ca am o oaza de liniste si siguranta la care sa ma intorc. Am reusit sa nu cad in pacatul izolarii de lumea Bucurestiului, cu bunele si relele lui, dar faptul ca stiu ca e mai mult decat ceea ce vad in jurul meu ma ajuta sa ma simt linistita si optimista.

Poate ca e facil si pueril ce scriu eu aici, dar eu, una, m-am prins foarte usor in realitatea actiunilor cotidianului. Activitatile de la munca, intamplarile prin care trec prietenii si familia mea, viata sociala solicitanta, calatoriile, distractia si inevitabilele probleme concrete cu banii si riscul asumat in viata profesionala pe mine, una, ma pot tine intr-o stare permanenta de actiune si agitatie, iar asta imi poate umple tot timpul dintr-o zi. Lectura constanta, dar si propriile mele reflectii in urma celor citite, ma ajuta sa ma deconectez de la acest plan al agitatiei cotidiene si mi-a oferit o viata interna mai bogata, mai plina de sens.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii