Vitamina C

07.05.2016
Vitamina C 3

Folosită iniţial ca întăritor pentru tratarea răcelilor, vitamina C este din ce în ce mai folosită în îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a reducerii riscului de cancer, în menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi a reducerii riscului de ateroscleroză în organism.

Am creat o serie de diete personalizate care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă dieta sau programul care ți se potriveste!

Vitamina C este una dintre substanţele nutritive cele mai sigure, mai folosite şi mai studiate de medici şi cercetători.

Sursa și doza optimă de vitamina C

Odată cu răspândirea agresivă a agriculturii intensive, cercetătorii au concluzionat că, pe lângă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, este nevoie de suplimentarea aportului de vitamina C cu doze de 500-1000 de mg pe zi, în funcţie de cantitatea de fructe şi legume consumate.

Cercetătorii au evidenţiat faptul că e important să optăm pentru vitamina C extrasă din fructe şi legume, în favoarea celei de sinteză. În ultima perioadă, medicină analizează cu atenţie aplicaţiile vitaminei C pentru reglarea tensiunii arteriale şi reducerea ritmului de formare a ateroamelor încă din fazele incipiente.

S-a demonstrat că o administrare, chiar la un nivel redus de 250 mg de vitamina C pe zi, încetineşte procesul de migrare a monocitelor spre endoteliul vascular ce declanşează, practic, formarea plăcilor de colesterol. Acestea, în timp, duc la îngroşarea şi reducerea elasticităţii peretelui vaselor de sânge.

Beneficiile vitaminei C

Studii ample s-au făcut şi pentru a observa impactul vitaminei C în reducerea degradării ADN-ului celular, primul pas în prevenirea cancerului dar şi în prevenirea inflamaţiei care declanşează malignizarea formaţiunilor tumorale.

Cantităţi crescute de vitamina C ajută semnificativ la reducerea stresului oxidativ cauzat de fumat, expunerea la noxe şi la poluare, menţinând sănătatea tractului respirator şi reducând riscurile asociate cu acestea, inclusiv reducerea nivelului de proteină C reactivă sau CRP.

Studii recente leagă folosirea suplimentelor cu vitamina C de reducerea profilului lipidic, scăderea nivelului de colesterol LDL şi o creştere uşoară a nivelului colesterolului HDL, rezultate ce sunt mult potenţate pozitiv prin adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi a unui program regulat de exerciţii fizice.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii