Totul despre intoleranța la nichel

04.04.2014
Totul despre intoleranta la nichel

Intoleranța la nichel nu este o cauză pe care o asociem alergiilor dar este bine să știm despre ea și să avem atenție față de anumite alimente și produse, pentru a ne feri de neplăceri.

Am creat o serie de diete și programe personalizate de exerciții care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă dieta sau programul care ți se potrivește!

Expunerea la nichel

Nichelul este un metal dur, de culoare alb-argintie ale cărui săruri sunt prezente în toate solurile. Sunt necesare cantităţi extrem de mici din acest element în corpul uman pentru o sănătate optimă, dar așa cum susține Fundaţia MELISA, consumul de nichel sau expunerea la acest metal dur, declanşează, mai mult decât orice alt element, reacţii alergice, intolerante.

Se pare că aproximativ 15% din populaţia umană suferă de alergie la nichel. Zilnic suntem expuşi în diferite feluri la nichel, fără însă a ne da seama de acest lucru. Nichelul este cel mai des întâlnit în compoziţia bijuteriilor, dar şi în produsele alimentare.

Cum se manifestă intoleranța la nichel

De cele mai multe ori, persoanele alergice la nichel se confruntă cu simptome precum: erupţii cutanate (de cele mai multe ori pe palme sau în exteriorul cotului), oboseală, ulceraţii bucale sau iritatie, şi/ sau spasme musculare. Aceste simptome sunt caracteristice alergiei la nichel din produsele alimentare şi poate fi confirmat de către un specialist alergolog.

Alimente la care trebuie să avem grijă

Persoanele care au intoleranţă la nichel nu trebuie să consume următoarele alimente, care sunt bogate în nichel: cacao, ciocolată, dulciuri care conţin ciocolată, marţipan, fasole, hrişca, mei, nuci, migdale, alune, seminţe, spanac, kale, grâu, tărâţe şi fulgi de ovăz, produse de tărâţe de grâu, cereale integrale,orez brun, seminţe de floarea soarelui, soia, ton, crustaceele, somon, varză, prazul, mazărea, smochine, ananas, prune,zmeură, seminţe de in, linte.

Este foarte important că persoanele cu intoleranţă la nichel să consume din alimentele permise cât mai diversificat, dar de preferință, în stare proaspătă. In cazul fructelor avem piersici, pere, banane, afine, căpşuni, mure şi alte fructe de pădure. Oricare dintre acestea pot fi consumate proaspete sau fierte, dar nu provenite din conserve. Legume recomandate: ardei gras, castraveţi,  conopidă, varză de Bruxelles, varză chinezească. Legume pot fi proaspete sau fierte, dar, din nou, este bine să evităm conservele. Toate produsele lactate : lapte, smântână, brânză, unt, iaurt, etc, sunt permise.

Alimente cu risc scăzut

Pastele, orezul alb, fulgii de porumb, făina de porumb, şi pâinea albă sunt toate alimentele cu conținut redus de nichel şi pot fi integrate în alimentaţie.

Cele mai multe tipuri de proteine animale au un conţinutut redus de nichel. Este recomandată carnea de pui, curcan, carne de vită, şi ouă. Și în acest caz, se evita conservele de carne.

Reducerea riscului de intoleranță la nichel

Persoanelor cu intoleranţă la nichel le este recomandat să ia un supliment de vitamina C. Această ajută la încetinirea absoritiei în organism a alimentelor cu conţinut slab de nichel.

Unele studii arată că o dietă bogată în fier, poate contracara efectele negative ale nichelului. Este recomandată şi vitamina C, mai ales sub formă de tablete masticabile.


COMENTARII
  • Adriana pe 18.04.2019 la 09:37 Răspunde

    Stomatologul mi a pus doua lucrari dentare in decursul anului 2018 , fara sa ma trimita la un alergolog. De aprox 6 luni am consultat trei medici dermatologi, respectiv endocrinolog, neurolog si psihiatru, pentru ca din cauza mancarimilor si eruptiilor cutanate nu mai dormeam si ma simteam din ce in ce mai rau. Am fost diagnosticata cu psoriazis palmo-plantar.Nu am fost încurajată sa mai merg la medicul alergolog din moment ce aveam diagnosticul si se începuse acest tratament. M-am gandit ca dupa atata stres si cheltuiala pe cont propriu sa ma duc si la medicul alergolog. Am facut testul PACH la metale si am iesit alergica la NICHEL. In concluzie, in lucrari exista suspiciunea ca exista NICHEL .Medicul sustine ca nu am acest material in lucrare, pe cand tehnicianul de lucrare spune ca lucreaza si cu nichel in aliaj, uneori. Tot pe cont propriu am hotarat sa scot lucrarile., desi acesta refuza sa recunoasca. Dupa cate m-am informat acest metal este f alergic si nu se mai foloseste in stomatologie.Si as avea o intrebare daca stie cineva sa ma ajute — Unde as putea testa amalgamul (aliajul) din lucrarile pe care le scoate din gura?

  • Marina Stoica pe 29.08.2018 la 11:04 Răspunde

    Buna ziua .Ma numesc Marina, sunt din Bucuresti si sunt alergica la nichel .Am locuit in afara Romaniei 14 ani, de curând am hotarat sa ma retrag acasă, dar am o problema …nichelul.Ieri am facut o vizită alergologica in Bucuresti la o clinică privată specializată în Alergie ,am constatat că nu sunt informati absolut deloc despre alergia la nichel .Nu stiu ce sa zic dvs.in articol Vb despre 15%Din populația alergica deci se stie .Aș dori și eu sa ma ajutati in legatura cu găsirea unui alergolog specializat în metale dure .Este o alergie periculoasă pt om ,se poate manifesta atat exterior cât și interior făcându ti viata un coșmar .Multumesc si astept raspuns

  • Suzana pe 02.05.2018 la 06:09 Răspunde

    Buna ziua,

    Articolul se contrazice. Intr-un paragraf spuneti ca trebuie evitata varza, apoi varza este mentionata in lista legumelor recomandate. Va rog sa rectificati.

  • AlexR. pe 24.04.2017 la 09:12 Răspunde

    Mulțumesc.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii