Salată de vară – Panzanella cu dovlecei și rosii

05.09.2014
Salată de vară - Panzanella cu dovlecei și rosii

Panzanella este o salată de vară care conține cu precădere roșii și pâine prăjită. Există multe variante de panzanella dar eu o prefer pe cea cu legume coapte. Este foarte ușor de făcut și este un excelent preparat pentru finalul sezonului cald.

Un produs aromat, sățios și ușor, care poate fi mâncat ca fel principal în zilele de post sau ca garnitură, acompaniază excelent puiul preparat după rețete mediteraneene. Panzanella cu dovlecei și roșii se poate mânca atât caldă, cât și rece, fiind in mod egal, savuroasă.

Ingrediente:

  • un zucchini
  • un dovlecel normal
  • o ceapă roșie
  • 500g roșii cherry
  • o ciabatta de bună calitate (puteți folosi și bagheta franțuzească sau pave)
  • ulei pentru gătit
  • Pentru dressing:

  • ulei extravirgin de măsline
  • zeama de la o jumătate de lămaie
  • 2 linguri de oțet de vin roșu
  • pătrunjel proaspăt
  • verdețuri asortate(după gust, puteți folosi chives, mărar, tarhon, hasmatui etc.)
  • 2 linguri de capere
  • Preparare:

    Dovlecelul si zucchini-ul se taie în sferturi și, apoi, în bucăți de 1 cm grosime. Ceapa se taie în felii groase și se marunțește în bucăți mai mari. Pâinea se taie și ea în felii uniforme de 1 cm grosime.

    Intr-o lingură de ulei de gătit, se pune la foc mic, într-o tigaie adâncă ceapă și se gătește câteva minute, fără să se rumenească. Apoi se scoate și se dă deoparte într-un castron.

    În aceeași tigaie se prepară dovleceii la foc mediu-ridicat, fără să mai adaugăm ulei. Dovleceii trebuie să se rumenească puțin la exterior, dar să rămână crocanți. Când sunt gata, se scot și ei și se pun peste ceapă.

    Roșiile cherry se pun cu o lingură de ulei și sare grunjoasă în aceeași tigaie, la foc rapid, amestecând cu o lingură de lemn ca să nu se ardă. Când sunt coapte și încep să se deschidă ușor, se iau de pe foc și se adaugă peste celelalte legume, amestecând ușor, ca să nu zdrobim legumele. Acum se gustă și se potrivesc de sare.

    Pâinea se coace în cuptor sau direct în tigaia pe care am folosit-o pentru legume. Personal, folosesc tigaia și nu o șterg, ca painea să ia și din aroma lăsată de legume. Trebuie să fie rumenită, dar nu arsă. Feliile de pâine coapte se taie în bucăți mai mici și se scot pe un platou, fără să le așezăm unele peste altele, ca să nu se burească și să se inmoaie.

    Dressing-ul se face în blender sau în mixerul mic de bucătărie: se mixează caperele cu verdeața curățată de codițe și 2-4 linguri de ulei de măsline. Apoi, se potrivește după gust cu zeamă de lămâie și oțetul de vin. Dressing-ul nu trebuie să fie foarte acru sau acid, ci proaspăt și aromat.

    Se amestecă legumele cu feliile de pâine coaptă, apoi se adaugă dressing-ul uniform, se amestecă și se gustă. Abia acum se potrivește de sare și, dacă este prea acid (un gust acru înțepător) se diluează o linguriță de miere în puțină apa rece și se completează până la obținerea unui gust plăcut).

    Vezi și alte rețete de gustări sănătoase care te vor inspira, se pregătesc ușor și sunt plăcute.

    Se decorează cu frunze de busuioc proaspăt și se mănâncă imediat după adăugarea dressing-ului. Ca să o transportați la birou sau să o consumați mai târziu după preparare, rece, puneți legumele într-un recipient, pâinea într-o punguță și dressing-ul într-o sticluță. Amestecați înainte de masă.


    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii