Rețetă tradițională – Chifteluțe cu dovlecei

19.10.2014
Chiftelute sanatoase cu dovlecei

Uneori, nu doar un aliment sau masă delicoasă produc satisfacție ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională din familie. Vă voi spune mai multe despre povestea și rețeta pentru chifteluțele dietetice cu dovlecei din casa bunicii mele.

Chifteluțele din casa bunicii mele

Îmi aduc aminte de chifteluţele cu dovlecei din copilărie, când stăteam cuminte la bunica mea acasă, aşteptând să se răcească minunăţiile aurii pe colţul aragazului. Adulmecam pofticioasa aromă de ceapă rumenă şi mirosul de mărar proaspăt şi chiar şi acum, la mai bine de 20 de ani de când se întâmplau toate acestea, am imaginea clară a bucătăriei curate, răcoroase, cu mobilă albă şi perdeluţe cu dantelă la geam.

Bucătăria bunicii mele a fost întotdeauna un loc al fascinaţiei pentru mine, iar acum, la 31 de ani ai mei, păstrez cu nostalgie caietul ei de prăjituri scris ordonat, desenele pentru tricotaje şi cartea de bucate transmisă în familie, din bucătărie în bucătărie şi din casă în casă. Memee, străbunica mea, făcea notiţe pe marginea cărţii cu creionul. Mama Naty, bunică-mea, nu se îndura să mâzgălească pe cărţi. Aşa că îşi punea cartonaşe cu notiţe în cartea deja îmbătrânită.

Când am plecat de acasă, am luat cu mine doar cărţile. Chiar şi pe cele de bucate, iar acum îmi stau acasă, cuminţi, aşteptând să fie readuse la viaţă bogată pe care au trăit-o. Bunica mea făcea încă parte dintr-o generaţie de femei care reuşea să îmbine cu graţie şi eficiență cariera, viaţa de familie şi cea gospodărească.

A fost un cadru didactic excepţional, formând generaţii întregi de elevi. De o frumuseţe răpitoare, i se spunea Bombonică, şi, fără a fi în vreun fel exagerat de cocheta, era de o elegantă şi delicateţe înnăscută. A ştiut mereu să ţină casa în ordine. Veneau zeci de elevi pe săptămână la meditaţii acasă şi era întotdeauna ordine desăvârşită, deşi eu şi vară-mea ne jucăm isteric în biroul de studiu. Bucătăria şi gospodăria nu au avut de suferit niciodată din pricina programului ei încărcat.

Aşa am crescut eu, iar uneori mi se face dor de toată această lume a echilibrului şi liniştii casnice.

Revenind, însă, la chifteluţele de dovlecei, bunică-mea nu a gătit niciodată gras sau cu prăjeli. Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene cu mult înainte să se inventeze termenii, a aplicat întotdeauna delicateţea şi bunul simţ din viaţă şi în pregătirea mâncării. Aşa se face că am moştenit toate aceste „invenţii” culinare.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de dovlecei de mărime medie, care să nu aibă prea multe seminţe. Dacă totuşi au seminţe, eliminaţi-le înainte de a da dovleceii pe razătoare.

Ingrediente

 • 1-2 dovlecei potriviţi, daţi pe razătoarea mare
 • câte o lingură de făină integrală pentru fiecare dovlecel
 • câte un ou bătut bine pentru fiecare dovlecel
 • câte un puf de ulei din spray-ul de gătit pentru fiecare dovlecel
 • puţină faină integrală pentru a forma chifteluţele
 • Preparare

  Se dau pe razătoare dovleceii (curăţaţi de seminţe) şi se presar[ cu puţină sare. Se storc de zeamă şi se lasă la scurs, câteva minute, într-o sită de plastic.

  Între timp, se toacă foarte mărunt câte o ceapă mică pentru fiecare dovlecel. Se poate folosi procesatorul de mâncare pentru a mărunţi complet ceapa. Se toacă mărunt şi câte o jumătate de legătură de mărar pentru fiecare dovlecel.

  Se bate bine câte un ou pentru fiecare dovlecel în parte și se pregăteşte câte o lingură de făină integrală. Oul bătut se amestecă bine cu făină, cu puţin piper şi se adăugă apoi dovlecelul râs şi scurs, mărarul şi ceapă. Se condimentează cu piper şi se amestecă bine pentru omogenizare.

  Se pune pe foc mic o tigaie ceramică în care se adăugă un puf de ulei din sprayul de gătit.

  Cu o lingură, se ia din amestecul de dovlecel, fără să adunăm prea mult ou bătut. Se formează în palma o chifteluţă şi se presară puţină faină integrală ca să nu se lipească. Se pune în tigaie şi se lăsă la foc mic până capăta o culoare aurie și apoi se întoarce cu o spatulă.

  Se pun în tigaie chiftelele fără să se atingă, apoi se şterge tigaia cu un şerveţel şi se pulverizează din nou puţin ulei pentru gătit.

  Se servesc la temperatura camerei sau doar puţin călduţe, ca garnitura sau în salate ori la micul dejun, împreună cu puţină brânză telemea şi un ardei.

  Vezi și alte rețete sănătoase care te vor inspira și îți vor oferi energie pentru întreaga zi sau pentru a avea un corp armonios.


  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii