Rețetă de prânz – lipie cu pui și tahini

05.09.2014
Retetă de prânz - lipie cu pui și tahini 3

Lipia cu pui si tahini aduce un aport corect de energie, grăsimi sănătoase, glucide cu absorbție lentă, proteine cu profil complet de aminoacizi și fibre. Este o alegere confortabilă pentru zilele în care nu aveți timp, la birou, să luați o pauză completă de masă dar aveți nevoie de ceva sățios.

Unul dintre cele mai importante principii alimentare spune că trebuie să mâncăm toate mesele principale. Din punctul meu de vedere, masa de prânz este cea mai importantă și, totodată, mereu problematică. Atunci când nu avem timp pentru pauza de prânz, cel mai bine e să apelăm la o rețetă de lipie. Lipia cu pui și tahini ne aduce un aport corect de energie, fibre, proteine și glucide de bună calitate, precum și grăsimi sănătoase.

Putem prepara lipia de acasă. Ea rezistă foarte bine învelită strâns într-un servețel bun de hârtie și o pungă de hârtie pentru sandwich, putând fi ținută la frigider câteva ore fără ca lipia să se inmoaie. Se poate consuma rapid și ușor la birou.

Ingrediente

 • piept de pui la grătăr sau cuptor
 • salată iceberg, romaine, andivă, varză chinezească sau salată verde
 • morcov ras
 • țelina rasă
 • sos de tahini
 • lipie libaneză sau lipie tortilla
 • Orice fel de salată poate fi aleasă, daca lipia e consumată rapid. Dacă preparăm lipia de dimineața, avem nevoie de un sortiment de salată care nu se inmoaie rapid, așa că trebuie să apelăm la una cu frunză groasă și crocantă.

  Lipia se alege după preferințe și disponibilitate. Poate fi folosită orice variantă de lipie subțire și care poate fi rulată fără să se rupă.

  Preparare

  Pieptul de pui gătit în prealabil se condimentează cu chilli, sare, piper, pătrunjel verde și puțină zeamă de lămâie adaugată după ce l-am gătit. Trebuie tăiat mic, să se poată rula în lipie. Dacă nu ai timp sau chef de tocat, puiul poate fi mărunțit câteva secunde în robotul de bucătărie.

  Dacă îți place să mănânci puțin mai picant, amestecă o lingură de tahini cu o lingură de sos de chilly cu mango. Poate fi folosit tahini ca atare sau amestecat cu pasta de năut fiert ori fasole batută, dacă o poți digera ușor.

  Se întinde lipia pe tocătorul de bucătărie și, pornind din centru, se întinde sosul de tahini cu un cuțit de unt până aproape de margine, în strat uniform. Se presară morcovul și țelina rase pe răzătoarea mică. Se desfac frunzele de salată, se spală bine și se șterg cu un șervețel. Acest pas este important pentru că previne umezirea lipiei și pierderea consistenței.

  Frunzele se întind și se fixează pe stratul de sos, tăiate în bucăți uniforme de circa 2×2 cm, cât să poată fi rulată lipia. Bucațile de pui se tăvălesc în sosul rămas, apoi se așează în linie dreaptă de circa 3 cm grosime, între marginile lipiei întinse. Dacă optați pentru o lipie libaneză mică, poate fi pusă compoziția până la extremități. Se rulează, apoi, strâns, în mână, pe tocătorul de bucătărie.

  Prezentare și stocare

  Lipia cu pui și tahini poate fi învelită, dupa ce este rulată, într-un servețel de hârtie. După aceea se poate fixa în punga pentru sandwich sau folie alimentara.

  Dacă doriți o altă prezentare, se poate tăia lipia în bucăți uniforme și pune într-o cutie de alimente de dimensiuni mici (astfel bucățile mici de lipie cu pui stau fixate).

  Se păstrează câteva ore la frigider, fiind gata de consumat rapid, la prânz.

  Vezi câteva rețete de gustări sănătoase care te vor inspira, se pregătesc ușor și sunt plăcute.


  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii