Reteta de pranz – lipie cu pui si tahini

05.09.2014

Unul dintre cele mai importante principii alimentare spune ca trebuie sa mancam toate mesele principale. Iar din punctul meu de vedere, masa de pranz este cea mai importanta si, totodata, mereu problematica. Atunci cand nu avem timp pentru pauza de pranz, cel mai bine e sa apelam la o reteta de lipie , de data asta lipie cu pui si tahini, care ne aduce un aport corect de energie, fibre, proteine si glucide de buna calitate, precum si grasimi sanatoase.

Putem prepara lipia de acasa, rezista foarte bine invelita strans intr-un servetel rezistent de hartie si o punga de hartie pentru sandwich, putand fi tinuta la frigider cateva ore fara ca lipia sa se inmoaie.

Ingredientele :
-piept de pui la gratar sau cuptor, condimentat cu chilli, sare, piper, patrunjel verde si putina zeama de lamaie adaugata dupa ce l-am gatit.Trebuie taiat mic,  sa se poata rula in lipie. Daca nu aveti timp/chef de tocat, puiul poate fi maruntit in robotul de bucatarie pret de cateva secunde.
-salata iceberg, romaine, andiva, varza chinezeasca sau, daca lipia e consumata rapid, orice fel de salata verde. Daca preparam lipia de dimineata, avem nevoie de un sortiment de salata care nu se inmoaie rapid, asa ca trebuie sa apelam la una cu frunza groasa si crocanta
-morcov ras
-telina rasa
-sos de tahini – mie imi place sa mananc putin picant, asa ca amestec o lingura de tahini cu o lingura de sos de chilly cu mango, dar poate fi folosit tahini ca atare, sau amestecat cu pasta de naut fiert ori fasole batuta, pentru cine poate sa o digere.
-lipie libaneza sau lipie tortilla, dupa preferinte si disponibilitate. Merge orice varianta de lipie subtire si care poate fi rulata fara sa se rupa.

Prepararea:
Este foarte simpla, din fericire: Se intinde lipia pe tocatorul de bucatarie si , pornind din centru, se intinde sosul de tahini cu un cutit de unt pana aproape de margine, in strat uniform. Se presara morcovul si telina rase pe razatoarea mica, apoi se desfac frunzele de salata, se spala bine si se sterg cu un servetel. Acest pas e important, ca sa previna umezirea lipiei si pierderea texturii. Frunzele se intind si se fixeaza pe stratul de sos , taiate in bucati uniforme de circa 2*2 cm, ca sa se poata rula lipia. Bucatile de pui se tavalesc in sosul ramas, apoi se aseaza in linie dreapta  de circa 3 cm grosime, aproape de diametrul lipiei. Daca optati pentru o lipie libaneza mica, poate fi pus chiar pe diametrul acesteia. Se ruleaza apoi strans, in mana, pe tocatorul de bucatarie.

Transportul la birou:

Lipia cu pui si tahini poate fi invelita, dupa ce este rulata, in servetel de hartie si fixata in punga pentru sandwich sau folie alimentara, dar daca doriti, poate fi taiata in bucati uniforme, puse intr-o cutie de alimente de dimensiuni mici ( ca bucatile mici de lipie cu pui sa stea fixate) si se pastreaza cateva ore la frigider, putand fi consumata rapid, la pranz.

Lipia cu pui si tahini aduce un aport corect de energie, grasimi sanatoase, glucide cu absorbtie lenta, proteine cu profil complet de aminoacizi si fibre, asa ca este o alegere confortabila pentru zilele in care stiti ca nu aveti timp sa luati o pauza de masa completa.

 

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii