Pastele în dietă

16.05.2014
Pastele în dietă

Pastele fac parte din alimentația obișnuită. Unele abordări consideră că pastele trebuie eliminate din diete, altele că trebuie să recurgem la anumite tipuri de produse. Vă propun o abordare echilibrată în articolul de față.

Precauții

Câtă vreme nu depăşim 50-100 de grame de paste (cântărite uscat) şi avem o alimentaţie bazată pe ingrediente naturale, în principiu, este destul de greu să ne îngrăşăm.

A nu se înţelege, însă, că trebuie să consumăm zilnic paste, ci, mai degrabă, trebuie rezervate zilelor în care avem antrenamente fizice intense şi foarte intense şi ar preferabil pentru mesa de prânz. În situaţia în care dorim să slăbim, e mai bine să reducem cât mai mult numărul de zile în care consumăm paste.

Din categoria “de evitat” aş enumera pastele “albe”, făcute cu făină obişnuită. Sunt mai bune cele cu un conţinut ridicat de fibre – pastele integrale, cele de quinoa iar pastele de hrişcă sunt, de asemenea, foarte săţioase.

Dacă vorbim de categoriile speciale de diete, pentru una fără gluten sunt o soluţie bună pastele de orez, hrişcă, porumb sau Konjac (o plantă japoneză, în comerţ se găseşte sub numele de shirataki). Cu cât pastele au un conţinut mai ridicat de fibre, cu atât pot fi consumate cu riscuri mai reduse pentru siluetă.

Sugestii pentru consumul pastelor

În principiu, trebuie să evităm mai ales asocierea pastelor cu ingrediente bogate în grăsime, mai ales grăsime de origine animală. Apoi, desigur, că ideal este să le asociem cu legume sau cu carne slabă şi să adăugăm după prepararea termică o cantitate mică de ulei extravirgin, că să evităm denaturarea termică a grăsimilor.

Însă, cel mai important este să adăugăm cât mai multe ingrediente proaspete – legumele ar trebui gătite cât mai puţin, de exemplu – şi pastele, atunci când le consumăm, ar trebui să fie în cantitate mică şi acompaniate cu o salată verde generoasă. Condimentele este bine să fie naturale și să aibă un connținut scăzut de sare.

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

Am creat o serie de diete personalizate care te pot ajuta. Intră pe magazin și comanda dieta sau programul care ți se potriveste!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii