Fructe exotice rare delicioase

05.11.2013
Fructe exotice

Călătoriile sunt întotdeauna un bun prilej de aventură, fie ea şi culinară. Mai ales că, în ceea ce priveşte papilele gustative, nimic nu e mai interesant decât vacanța cu o suită complet nouă de gusturi, arome şi senzaţii tactile. Mai jos îţi prezint câteva fructe de care probabil nu ai auzit până acum, dar pe care îţi recomand să le încerci măcar o dată!

Fructe exotice de consumat în vacanță

Fructele exotice sunt bune atunci când sunt proaspete, când tot profilul enzimatic este active şi vitaminele nu au început încă procesul de degradare. Asta nu înseamnă că cele câteva sortimente de fructe pe care le poţi găsi în supermarketurile din ţară nu sunt bune, însă îţi recomand varianta fructelor exotice consumate în locuri exotice. E mai plăcută şi mai interesantă!

Ca orice aventură, trebuie să ai totuşi grijă la siguranţă ta. Atunci când călătoreşti în locuri exotice încearcă să mănânci fructele bine spălate, iar dacă nu le consumi preparate termice încearcă să te asiguri că sunt respectate nişte minime norme de igienă. Faptul că localnicii le pot consumă fără probleme, nu înseamnă că şi sistemul tău imunitar e pregătit să ia contact cu orice aliment.

Câteva opțiuni delicioase

Rambutan

Originar din arhipeleagul malaezian, numele acestui fruct înseamnă “păros”-şi nu avem nici un dubiu de unde le-a venit idea. Însă odată înlăturat exteriorul, fructul fraged şi cărnos se dezvăluie, Are un gust dulce-acrişor, aproape de strugurii albi. Te poţi întâlni cu preparate care conţin acest fruct mai ales în sud-estul Asiei, dar şi în Hawaii, iar reţetele variază enorm, de la salate delicioase de fructe sau sorbetto, până la rambutan umplut cu pastă de usturoi sau preparat pane. Consumat ca atare ajută în reducerea HTA, scade riscul de diabet zaharat, ajută procesul de digestive şi, aplicat sub formă de măşti cosmetice, tratează acneea şi are efect cicatrizant la nivelul leziunilor cutanate.

Pepenele cu corn

Alături de castravetele African sau kiwano este unul dintre cele mai frumoase fructe din lume. Are o coajă portocalie şi interiorul verde, care formează un minunat design geometric. Aroma sa te duce cu gândul la castravete, dar este acrişoară, cu note de lime şi o aromă discrete de banană. Deşi este originar din Africa, e posibil să te întâlneşti cu el şi în farfurii din Chile, Australia sau Nouă Zeelandă, mai ales în salate, îngheţate sau cocktailuri. Este puternic hidratant şi conţine antioxidanţi gama şi alfa tocopherol, care protejează sistemul nervos central, având rol în prevenţia Altzheimer şi Parkinson.

Cherimoya

Este la fel de exotică precum numele pe care îl are. Pulpa este albă, extreme de dulce şi de moale, având o textura apropiată de crema de vanilie. Ca aromă, se apropie de banană, piersici şi căpşuni la un loc! O să o găseşti în tot felul de cocktailuri şi smoothie-uri, în sudul Asiei sau în Anzi. În plus, în prezent se studiază intens efectele sale de lupta împotriva cancerului de colon şi limfomului Burkitt, iar prin rolul sau protector la nivel celular ajută în curele de refacere post infarct miocardic.

Zapote Prieto

Acest “chocolate pudding fruit” este originară din America centrală şi de sud şi se utilizează pentru diferite lichioruri sau gemuri cu o textură şi o aromă senzaţionale! Gândeşte-te doar la un gem cu gust de ciocolată! În plus, are acţiune puternic astringentă, fiind adesea folosit pentru vindecarea leziunilor cutanate sau pentru reducerea febrei de natură infecţioasă.

Miraclefruit

Este, exact aşa cum îi spune numele, miraculoasă! Are proprietatea incredibilă de a păcăli papilele gustative, distorsionând gustul acru. Astfel, lămâile şi limetele, consummate împreună cu sucul de miraclefruit, au gust dulce, dar păstrază aroma specifică. Aşa că, dacă ajungi în zonele din vestul Africii, ai toate şansele să bei cea mai bună limonadă din lume! Se foloseşte mult în curele de tratament post chimioterapie, având proprietatea de a reduce tulburările de gust.

6. Mâna lui Buddha

Este un fruct care pare desprins din filmele cu extratereştri, dar este de fapt un fruct din familia citricelor. Te vei întâlni cu el în China sau nord-estul Indiei, fie feliat în salate, fie în sucuri şi cocktailuri. Are o aromă delicată, cu note de citrice. Se foloseşte mult ca tonic şi vitaminizant, pentru că e bogat în vitamina C, dar te şi ajută să scapi de molii.

7. Canistel

Cunoscut și drept fructul ou, are o textură similară cu oul fiert dar este dulce şi se poate consuma ca atare. Se foloseşte mult în creme, îngheţată şi sorbet, cu care te vei întâlni mai ales în Asia, dar şi în Mexic, de unde provin. Se foloseşte în tratarea constipaţiei pentru că e bogat în fibre, dar are şi un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, făcându-l o bază nutritivă şi săracă în calorii pentru îngheţate şi creme de fructe.

Chayote

Este un fruct care se prepară că o legumă, fiind asemănătoare cartofului la textura. Se consumă, de obicei, fiert, piure, copt sau prăjit, dar şi murat. E originar din America Centrală, insă il vei găsi cultivat în grădinile fermierilor din Nouă Zeelandă sau Australia. Nu te speria dacă o să primeşti un piure de Chayote, e catifelat şi uşor dulceag, cu un gust plăcut. Are proprietăţi puternic antiinflamatorii, fiind folosit cu success în ameliorarea simptomelor colonului iritabil şi în curele de slăbire.

Cucamelon

Este o combinaţie între un castravete murat, un pepene verde şi un strugure. Te vei întâlni cu acest fruct drăgălaş în salate, salsa, sau ca garnitură la burtă de porc prăjită în Mexic şi America centrală, iar gustul pregnant de castravete murat îl face un acompaniament senzațional pentru felurile principale. Nu are prea multe beneficii savante pentru sănătate dar e deosebit de aspectuos.

Durian-ul

Probabil acesta este cel mai misterios fruct din lume, având cu o coajă externă dură şi ţepoasă. Trebuie depus ceva efort că să ajungi la fructul galben şi moale din interior. Apoi este mirosul. Durianul este recunoscut că fiind sconcsul plantelor, dar în mod paradoxal gustul fructului pare să fie cu adevărat delicios. Dacă veţi reuşi să treceţi peste mirosul de şosete murdare, probabil că va veţi bucura de o experienţă absolut unică. Un beneficiu major al Durian-ului este că te face să apreciezi sconcşii :)

Feijoas sau Pineapple guava

Arată ca un avocado de mărimea unui ou, dar au textura unor pere, cu aromă dulceagă a mandarinelor. Se folosesc ca atare. Tăiate pe jumătate şic cel mai probabil ţi se vor servi la masă în Nouă Zeelandă, unde se şi cultivă masiv. Este unul dintre cele mai alkaline fructe, fiind ideal în dietele de detoxifiere sau în terapiile anti cancer.

Jackfruit

Este cel mai mare fruct din lume care creşte în copac, aşa că ai grijă când te plimbi prin Bangladesh, să nu te lovească vreuna. Poate ajunge până la 40 de kilograme! Cu un conţinut ridicat în amidon şi fibre, cel mai probabil o să consumi acest fruct sub formă de chipsuri delicioase, prăjite în ulei aromat şi garnisit cu sosuri picante. Este benefic în tratarea hipertensiunii arteriale, în reducerea constipaţiei şi ajută la tratarea obezităţii.

Vezi și câteva rețete de gustări sănatoase care te vor inspira, se pregătesc ușor și sunt plăcute.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii