Diete

Diete sanatoase, rapide, usoare pentru o cura de slabire eficienta dupa exces de mancare. Foloseste un stil de viata sanatos pentru a te pastra in forma urmand un regim de slabit eficient si adecvat corpului tau.

Voi recomanda o serie de diete de slabit sanatoase, recomandate pentru a tine o cura de slabire, care sa te ajute devii mai gratioasa.

16.05.2014

Pastele în dietă


Când vorbim despre relaţia dintre kilogramele în plus şi paste trebuie să ne raportăm în primul rând la nivelul de efort fizic de pe durata unei zile şi de constituţia corporală. Acestea fiind spuse, câtă vreme nu depăşim 50-100 de grame de paşte (cântărite uscat) şi avem o alimentaţie bazată pe ingrediente naturale, în principiu este destul de greu să ne îngrăşăm.

A nu se înţelege, însă, că trebuie să consumăm zilnic paste , ci mai degrabă trebuie rezervate zilelor în care avem antrenamente fizice intense şi foarte intense şi ar trebui rezervate mesei de prânz. Iar în situaţia în care dorim să slăbim, e mai bine să reducem cât mai mult numărul de zile în care consumăm paste.

Din categoria “de evitat” aş enumeră pastele “albe”, făcute cu făină obişnuită. Sunt mai bune cele cu un conţinut ridicat de fibre – pastele integrale, cele de quinoa, pastele de hrişcă sunt de asemenea foarte săţioase. Dacă vorbim de categoriile speciale de diete, pentru o dietă fără gluten sunt o soluţie buna cele de orez, de hrişcă, de porumb sau de Konjac ( o plantă japoneză, în comerţ se găseşte sub numele de shirataki ). Cu cât pastele au un conţinut mai ridicat de fibre, cu atât pot fi consumate cu riscuri mici pentru siluetă.

În principiu, trebuie să evităm mai ales asocierea lor cu ingrediente bogate în grăsime, mai ales grăsime de origine animală. Apoi sigur că ideal este să le asociem cu legume sau cu carne slabă şi să adăugăm după prepararea termică o cantitate mică de ulei extravirgin, că să evităm denaturarea termică a grăsimilor. Însă cel mai important este să adăugăm cât mai multe ingrediente proaspete – legumele ar trebui gătite cât mai puţin, de exemplu – şi pastele, atunci când le consumăm, ar trebui să fie în cantitate mică şi acompaniate cu o salată verde generoasă. Condimentele este bine să fie naturale și să aibă un consținut scăzut de sare.

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

06.05.2014

Ceaiurile detoxifiante – mit sau realitate?


Ceaiurile detoxifiante ne pot ajută ca, după o perioadă de exces alimentar, să reducem senzaţia de balonare şi retenţia de apă. Va recomand să nu apelaţi la formulele de „ceai pentru slăbit”, pentru că cel mai adesea au la baza plante cu un puternic efect laxativ, care irită sistemul digestiv şi măresc senzaţia de disconfort, producând deshidratare, dezechilibre electrolitice sau chiar pot declanşa un episod neplăcut al sindromului de colon iritabil.

Reveniţi la un regim alimentar raţional, bogat în legume şi fructe, cu un aport scăzut de sare şi reduceţi din grăsimile de origine animală prezente în meniul zilnic, precum şi la proteinele în exces. Acest plan alimentar va ajută să reduceţi stresul la care este supus sistemul digestiv.
Apelaţi la ceai de anghinare dacă simţiţi că aţi mâncat prea multe grăsimi animale. Anginarea este folosită de sute de ani pentru a uşura suferinţa hepatică, iar ceaiul de anginare poate fi folosit după mese copioase, pentru că ajută activitatea veziculei biliare. Sunt şi câteva precauţii legate de acest ceai- persoanele alergice la muşeţel au şanse mari să fie alergice şi la anghinare, iar persoanele care au pietre la fiere nu ar trebui să consume acest ceai fără să informeze medicul specialist curant.

Ceaiul de dafin, combinat cu muşeţel şi mentă este un remediu blând pentru reducerea senzaţiei de balonare – acumularea de gaz şi lichid în colon. Pentru acest ceai, trebuie să folosim pentru 2 căni de apă o frunză de dafin, o măsură de muşeţel şi una de mentă. Se poate consumă zilnic, în situaţia în care resimţim o stare neplăcută după mesele îmbelşugate de sărbători.

Ceaiul de verbină şi rozmarin proaspăt este de secole aliatul francezilor după o masă copioasă. Alegeţi plantele verzi (se găsesc în magazinele alimentare, cel mai adesea, în raioanele cu condimente) şi adăugaţi o cană de apă clocotită. Acoperiţi şi lăsaţi 2-4 minute la infuzat, până când apa devine uşor verzuie. Se consumă neîndulcit, fiind un excelent digestiv. Înlătură senzaţia de greaţă de după o masă prea îmbelşugată.

Ceaiul de ghimbir şi lămâie este un tonic excelent, ajutând la detoxifierea organismului. Se poate folosi şi ghimbir proaspăt, în acest caz ceaiul fiind foarte aromat şi concentrat. Pentru detoxifiere puternică se adaugă şi ceai de păpădie. Reţeta este: folosim 2 măsuri ceai de păpădie şi 2 linguri de rondele de ghimbir peste care se adaugă 3 căni de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3-5 minute, apoi se lasă încă 10 minute la răcit. Când temperatura apei a scăzut sub 60 de grade, se adaugă feliile de lămâie. Se consumă călduţ, având proprietăţi detoxifiante şi energizante excelente.

Este important că pe lângă ceaiurile de mai sus să va ajustaţi dietă şi să faceţi timp de câteva săptămâni câteva antrenamente suplimentare, pentru a compensa excesul caloric din perioada sărbătorilor. Consumaţi multă apă, reduceţi sarea şi condimentele, eliminaţi dulciurile şi mâncărurile indigeste, în câteva zile ar trebui să va simţiţi mai bine.

Articol publicat în revista Libertatea pentru Femei

25.04.2014

10 sfaturi cu care nu dai niciodată greş


Întotdeauna avem planuri noi şi mari când vine vorba de obiectivele de fitness. Din păcate, nu puţini sunt cei care renunţă sau nu reuşesc să îşi atingă obiectivul, pentru că fie nu pornesc cu un plan realist, fie se descurajează pe parcurs pentru că planul lor e prea ambiţios.

Aşadar, iată 10 sfaturi care te vor ajuta să îţi concepi un plan corect, sustenabil şi plăcut pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice, a aspectului corporal sau a stării generale de sănătate. Indiferent de obiectivul tău, încearcă să nu te laşi influenţat de ultima modă în fitness, pentru că nu întotdeauna metodele cele mai promovate sunt şi cele mai bune.

1. Bea multă apă – corpul are în mod normal nevoie de 2 litri de apă pe zi pentru a funcţiona optim, în condiţii normale. Deci asigura-te că bei această cantitate zilnic, pentru că te ajută să elimini toxinele, îţi menţine pielea hidratată şi corpul pregătit pentru efort fizic.

2. Nu sări peste mesele principale – chiar dacă s-ar putea să ai zile complicate, fă-ţi timp să mănânci cele 3 mese principale. Mănâncă bine de dimineaţă, alege un prânz consistent care să conţină multe legume, proteine şi o cantitate moderată de cereale integrale (pâine neagră, orez brun etc) şi o cină uşoară.

3. Fă cel puţin 2 antrenamente serioase pe săptămână şi minim 30 de minute de mişcare în restul zilelor. Poţi alege programe de exerciţii disponibile pe internet, poţi alerga în parc sau poţi merge la o sala de sport, important e să faci zilnic mişcare.

4. Alege să consumi produse naturale
– legume de sezon, carne din surse naturale, citrice şi cereale integrale ar trebui să fie baza alimentaţiei tale în sezonul rece. O alimentaţie sezonieră te ajută să mănânci natural şi să ai un aport correct de vitamine şi nutrienţi.

5. În timpul antrenamentului, munceşte!
Nu sta degeaba în sala de sport – fă pauze de maxim 30 de secunde între exerciţii, lucrează corect şi intens, altfel nu vei vedea rezultatele .

6. Încheie programul de masă cu 3 ore înainte de culcare. După acest moment, nu mai “gustă” nimic, e important pentru că îţi menţine metabolismul într-un ritm corect de funcţionare.

7. Exerciţiile cu greutăţi trebuie să aibă un loc ferm în programul tău de antrenament. Lucrează pentru toate grupele musculare cu greutăţi, pentru că îţi vei ridică semnificativ rata metabolică şi eficientă în antrenament în general.

8. Fă-ţi un program zilnic de odihnă – înainte de somn ia-ţi o perioadă de linişte în care să citeşti o carte plăcută, să reflectezi la ziua care se încheie şi să te relaxezi. Odihna corectă este cel puţin la fel de importantă că un program corect de antrenament şi alimentaţie.
9. Analizează-ţi poftele – este firesc să ai poftă de dulce sau de snacks-uri sărate, însă încercă să vezi dacă nu cumva, de fapt, în ziua respectivă nu ai mâncat suficientă mâncare sănătoasă. Dacă este aşa, mănâncă întâi mâncare, apoi îţi poţi satisfice şi poftă. Şi nu în ultimul rând, nu exagera – 3-4 inghitiuri sunt suficiente pentru “o poftă”, nu e nevoie de tot pachetul pentru asta.

10. Fă-ţi un plan realist şi ţine-te de el. Un ritm corect şi sustenabil de slăbire este în medie de 0.5-1 kg pe săptămâna. Fă-ţi aşadar un plan de mâncare pe care să îl respecţi, un program de antrenament rezonabil care să îţi permită să lucrezi corect. Cântăreşte-te săptămânal, redu orele petrecute la TV, mănâncă bine la micul dejun şi la prânz, alege activităţi fizice care să îţi facă plăcere. Şi nu te aştepta să meargă totul perfect de la început, important e să îţi atingi obiectivul, nu să faci fiecare pas perfect.

Articol publicat în revista Unica.

04.04.2014

Totul despre intoleranta la nichel


Nichelul este un metal dur, de culoare alb-argintie ale cărui săruri sunt prezente în toate solurile. Sunt necesare cantităţi extrem de mici din acest element în corpul uman pentru o sănătate optimă, dar în conformitate cu Fundaţia MELISA, consumul de nichel sau expunerea la acest metal dur, declanşează mai mult decât orice alt element, reacţii alergice, intolerante. Se pare că aproximativ 15% din populaţia umană suferă de alergie la nichel.
Zilnic suntem expuşi în diferite feluri la nichel, fără însă a ne da seama de acest lucru. Nichelul este cel mai des întâlnit în compoziţia bijuteriilor, dar şi în produsele alimentare.

De cele mai multe ori persoanele alergice la nichel se confruntă cu simptome precum: erupţii cutanate (de cele mai multe ori pe palme sau în exteriorul cotului), oboseală, ulceraţii bucale sau iritatie, şi / sau spasme musculare. Aceste simptome sunt caracteristice alergiei la nichel la produsele alimentare şi poate fi confirmat de către un specialist alergolog.
Persoanele care au intoleranţă la nichel nu trebuie să consume următoarele alimente, care sunt bogate în nichel: cacao, ciocolată, dulciuri care conţin ciocolată, marţipan, fasole, hrişca,mei, nuci, migdale, alune, seminţe, spanac, kale, grâu, tărâţe şi fulgi de ovăz, produse de tărâţe de grâu, cereale integrale,orez brun, seminţe de floarea soarelui, soia, ton, crustaceele, somon, varză, prazul, mazărea, smochine, ananas, prune,zmeură, seminţe de in, linte.
Este foarte important că persoanele cu intoleranţă la nichel să consume din alimentele permise cât mai diversificat: fructe: piersici, pere, banane, afine, căpşuni, mure şi alte fructe de pădure. Oricare dintre acestea pot fi consumate proaspete sau fierte, dar nu conserve. Legume recomandate : ardei gras, castraveţi, varză, conopidă, varză de Bruxelles, varză chinezească. Legume pot fi proaspete sau fierte; a se evita conservele.Toate produsele lactate : lapte, smântână, brânză, unt, iaurt, etc, sunt permise.
Paşte, orez alb, fulgi de porumb, făină de porumb, şi pâine albă sunt toate alimentele cu nichel redus şi pot fi integrate în alimentaţie.

Cele mai multe tipuri de proteine animale sunt mici în conţinut de nichel. Este recomandată carnea de pui, curcan, carne de vită, şi ouă. A se evita conservele de carne! Persoanelor cu intoleranţă la nichel le este recomandat să ia un supliment de vitamina C. Această ajută la încetinirea absoritiei în organism a alimentelor cu conţinut slab de nichel.
Cum se manifestă alergia la nichel?

Unele studii arată că o dietă bogată în fier, poate contracara efectele negative ale nichelului. Este recomandată şi vitamina C, mai ales sub formă de tablete masticabile.

02.04.2014

Cele mai bune alimente pentru tranzitul intestinal


Pentru a avea un tranzit intestinal bun este esenţial să asigurăm un nivel optim de hidratare. Consumă cel puţin 2 litri de apă pe zi şi evită băuturile diuretice – ceaiuri de slăbit sau pentru eliminarea retenției de apă, cafea în exces, alcool.
De asemenea, activitatea fizică moderată şi regulată face minuni atât pentru muşchi, cât şi pentru întreţinerea unei digestii sănătoase. Nu uita de cele minim 30 de minute de mişcare zilnică, pentru a avea o stare bună de sănătate fizică.

Sunt câteva alimente care te ajută să îţi menţii starea de sănătate şi care totodată au efecte benefice asupra tranzitului intestinal. Include în alimentaţia ta zilnică seminţe de in şi de quinoa, precum şi fibre solubile din konjac pentru o digestie optimă. Chiar dacă par nişte ingrediente exotice, fac minuni pentru digestie.

Nu în ultimul rând, e important să ai un program regulat de mese. Un tranzit intestinal bun se creează şi se întreţine printr-un program regulat de mâncare, somn şi un ritm constant al defecaţiei. E important să mergi la toaletă atunci când simţi nevoia să o faci, iar dacă ai deja probleme cu constipaţia încearcă să construieşti un reflex mergând la toaletă în fiecare zi, la aceeaşi ora dimineaţă şi seară, încercând timp de 10 minute să ai scaun. Acest aspect al “antrenamentului digestiv” este cel mai adesea ignorant în contextual unei vieţi foarte aglomerate, dar e un instrument foarte util în combaterea constipaţiei şi asigurarea unui tranzit digestiv corect.

 

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

28.03.2014

Consumul de pește şi beneficiile lui


Peştele se încadrează în alimentaţia sănătoasă pentru că reprezintă o sursă bună de proteine de bună calitate, cu o valoare nutritivă mare şi un profil echilibrat de grăsimi. De asemenea, este esenţial să acordăm o atenţie sporită sursei de provenienţă a peştelui – ar trebui să consumăm pește de captură şi nu de cultură, pescuit în ape cât mai nepoluate ( ex:  sardine, macrou, hering, biban sau păstrăv, somon de Atlantic sau şalău).

Porţia de pește nu trebuie să depăşească cantitatea recomandată de proteine pentru o masă, în general nu este bine să consumăm mai mult de 200 de g de pește la o masă ( unii bărbaţi care practică antrenamente intense de culturism pot consuma o cantitate mai mare, în anumite momente ale antrenamentului lor). Excesul de proteine nu este un lucru benefic pentru organism, aşa că este important să nu ne suprasolicităm rinichii cu proteine, fie ele din pește sau carne roşie.

Pangasius un pește crescut în ape extrem de poluate, cu o creştere forţată prin administrarea de hormoni şi care de la început este selecţionat pentru o creştere accelerată, bazată pe hrană concentrată, hormoni şi antibiotic. Nu îl recomand pentru consum în programele de dietă.

Peştele oceanic este indicat, câtă vreme nu se consumă doar pește oceanic de dimensiuni foarte mari. Câtă vreme alternăm permanent tipurile de pește consumate, nu suntem în pericol să consumăm cantităţi semnificative de metale grele prin ingestia de pește oceanic mare, aflat la vârful lanțului trofic. Încercaţi să alternați tonul, somonul, rechinul sau halibutul cu macrou, hering, sardine sau şprot.

Fructele de mare pot fi consumate fără probleme de către cei care nu au alergii sau intoleranțe la fructele de mare, în cantităţi moderate. Este indicat să fie preparate cu atenţie, deoarece pot prezenţa riscuri pentru sănătate dacă nu sunt stocate şi transportate corespunzător. De asemenea, nu recomand o alimentaţie bazată exclusiv pe fructe de mare ca unică sursă de proteine, pentru că se digera destul de greu şi pot reprezenta un stres asupra ficatului, în cazul în care sunt consumate în exces. Ca regulă, le putem consuma de 1-3 ori pe săptămână fără probleme, câtă vreme nu le prăjim la temperatură înaltă în ulei încins şi nu depăşim cantitatea indicată de proteine pe zi.

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

20.03.2014

Rodia- sănătate curată


Rodia este un fruct unic, pentru că pare să nu fie înrudită cu niciun alt soi de fructe.

Are importante beneficii pentru sănătate, având o cantitate semnificativă de antioxidanţi, vitaminele A, C, E sunt şi ele bine reprezentate, alături de cateva minerale.

Sunt câteva studii în faze incipiente care par să evidenţieze potenţialul de reducere a riscului de ateroscleroza asociat cu consumul regulat de suc de rodii, precum şi capacitatea acestui suc de a reduce colesterolul LDL sau tensiunea sistolică. Tot din categoria beneficiilor pentru sănătate se numără şi menţinerea glicemiei la nivel stabil, efect asociat de asemenea cu consumul regulat de suc de rodie.

Rodia pare să întărească sistemul imunitar, îmbunătăţeşte funcţiile stomacului şi ajută digestia, previne şi anemia şi ajută în refacerea cartilajelor.

Pentru piele, uleiul de rodie este foarte benefic, având proprietăţi anti-aging, hidratează pielea şi are efecte emoliente. Sucul de rodie normalizează secreţia de sebum şi are efecte antiinflamatorii.

Trebuie să avem grijă când decidem să consumăm rodii, pentru că ele interacţionează cu o categorie largă de statine şi medicamente pentru inima( mai ales cu Propanololul, dar nu e singurul) , interacţionează şi cu prozacul sau cu alte medicamente descompuse de ficat.

Aşadar, nu uitaţi să vă consultaţi cu medicul curant dacă aveţi probleme cu inima, cu hipertensiunea sau luaţi antidepresive pentru a verifica dacă medicaţia pe care o luaţi interferă cu rodia.

18.03.2014

6 motive să consumi Quinoa


Anul trecut a fost anul internaţional quinoa. Dacă până acum nu ai încercat o reţetă pe bază de quinoa, iată 6 motive care sper să te convingă să o încerci!
1. Quinoa mai este numită şi proteina completă. Conţine aminoacizi estentiali pentru organism ce nu pot fi asimilaţi decât din mâncare.
2. Quinoa este eficientă în diete, deoarece are un conţinut scăzut de grăsimi săturate şi colesterol.
3. Poate fi consumată şi de cei cu probleme de intoleranţă la gluten.
4. Se spune că sunt peste 100 tipuri de quinoa, deşi cea mai comună este quinoa albă. Se mai găsesc în comerţ şi quinoa roşie şi neagră.
5. Se găteşte foarte uşor, petreci puţin timp în bucătărie. Poţi fierbe quinoa în mai puţin de 20 de minute!
6. Se poate consuma dimineaţa sub forma de budincă cu fructe proaspete, la prânz cu legume sau seara, ca o garnitură la peştele pregătit la cuptor.

Quina se pregăteşte uşor, rapid, este gustoasă şi uşor de digerat. Câteva indicaţii de care trebuie să ţineţi cont atunci când gătiţi quinoa:
– Înainte de preparare, boabe trebuiesc spălate foarte bine
– La o cană de quinoa se pun două căni de apă
– Fierte, boabele de quinoa cresc de aproape patru ori
– După fierbere o poţi folosi în salate sau că garnitură pentru peste, pui.

Ce zici? Te-am făcut curioasă să încerci?

03.03.2014

Ce mâncăm când ţinem post?


Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stress, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului.

Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm în post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi totodată chiar ne detoxifiem organismul.

Prima regulă se referă la asigurarea aportului de proteine în post şi totodată, reuşim să le asociem corect astfel încât să asigurăm organismului profilul complet de aminoacizi esenţiali – elemente pe care nu le putem sintetiza ci trebuie să le aducem prin aport alimentar. Pentru această nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.

A două regulă se referă la consumul ridicat de legume – această ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai , pentru că au o densitate caloric mică, adică la un volum mare aduc puţine calorii şi o densitate nutriţională mare, adică la un volum mic aduc mulţi nutrienţi – în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm deopotrivă legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. De asemenea, este important să alegem legume din surse verificate, în care există şi se aplică norme stricte de control al pesticidelor – ţările din UE sunt întotdeauna o alegere mai bună pentru sănătate. În această grupă ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

A treia regulă se referă la o serie de alimente care ar trebui scoase din alimentaţia de post – este vorba despre produsele ultra-procesate de post, cum sunt unele pate-uri de soia, crenvuşti de soia, caşcavalul vegetal şi alte asemenea. E de ajuns să citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă.

A patra regulă se referă la numărul de mese şi organizarea zilnică a activităţii. Trebuie să mâncăm 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele că atare ci şi derivatele – pâinea, peştele în prima parte a zilei , la micul dejun şi prânz. Iar pentru cină şi gustarea de seară să consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de soia/migdale. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon – dar trebuie să ţinem cont că ele ar trebui consumate singure, că o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesele principale.

A cincea şi ultima regulă se referă la hidratare – e foarte important să bem cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre e foarte sănătos pentru organism, dar o creştere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă. Ar trebui evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative.

În perioada postului se pot consumă şi unele alimente cu proprietăţi nutritive mai concentrate, cum ar fi proteină de cânepă sau de mazăre, pudră de chlorella şi spirulină, uleiul de cocoş sau de silimarină, germenii de broccoli sau de ridiche neagră pentru a accelera procesul de detoxifiere şi regenerare a organismului, dar aceste ingrediente active trebuie introduse cu măsură în alimentaţie şi ar trebui să o facem la indicaţia unui specialist – medic sau nutritionsit, pentru că pot influenţă anumite boli şi afecţiuni preexistente.

În această perioada e indicat să faceţi mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant şi să încercaţi, acolo unde se poate, să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, pentru a limita efectele asteniei de primăvara. Nu uitaţi că postul este şi o perioadă a liniştirii spirituale, aşa că trebuie să acordăm o atenţie deosebită şi introspecţiei, găsirii liniştii sufleteşti şi purificării spirituale, fiecare abordând calea pe care o crede de cuviinţă.