Cum ne pregătim pentru mesele de Crăciun

16.12.2015
Cum ne pregătim pentru mesele de Crăciun

Crăciunul nu înseamnă doar o perioadă frumoasă de sărbătoare, ci și semne de întrebare despre cum menținem o dietă și un echilibru dar ne și bucurăm de masa bogată tradițională.

Urmează o perioadă complicată din punct de vedere alimentar. Dincolo de implicațiile spirituale, perioada cuprinsă între 25 decembrie și 7 ianuarie ne ridică, adesea, cele mai mari probleme, dacă este să ne referim la alimentația echilibrată și motivația de a face mișcare.

Am creat o serie de diete și programe personalizate de exerciții care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă dieta sau programul care ți se potrivește!

Și mie îmi place tradiția Crăciunului, cu mese întinse în familie, cu vizite la prieteni și multă, multă bucurie, dar, firește, și cu mici excese alimentare. De aceea, perioada de dinainte de Crăciun este un interval de timp în care ne putem pregăti organismul pentru a face față “greutăților” culinare care urmează.

Un prim pas, așadar, în acest interval de pregătire este să reducem consumul de dulciuri.

Reducerea consumului de zahăr

Cu cât ne ferim mai mult de asocierea dintre grăsimi și zaharuri în următoarea perioadă, cu atât avem șanse mai mari să ne menținem greutatea în parametrii obișnuiți. Deci, în următoarea săptămână, să încercăm să renunțăm complet la sucuri dulci, biscuiți, bomboane, produse de patiserie sau prăjituri. Desigur, tot în următoarea perioadă, pe fondul reducerii aportului de zahăr, vom simți pofta de dulce mai mult decât de obicei. Dacă bem însă multă apă și ne spunem că e doar pentru o săptămână, nu ar trebui să fie atât de greu.

Sporirea aportului de legume

De asemenea, nu este o idee rea ca în aceste zile să reducem consumul de proteine și grăsimi animale. Dacă putem ține post, e indicat să o facem, câtă vreme ne bazăm în alimentație pe legume și leguminoase și nu pe cereale și derivate din soia. Orice creștere a aportului de legume în alimentație este binevenită pentru că alcalinizează corpul, ușurează tranzitul digestiv și reglează impactul insulinei. Este și un fel de de repaus digestiv, care ne ajută organismul să refacă stocul enzimatic înainte de mesele solicitante din perioada următoare.

Găsiți timp pentru sportul

Sportul este întotdeauna o idee bună. Putem profita de temperaturile scăzute de afară pentru plimbări lungi în aer curat sau chiar alergări ușoare. Este cea mai eficientă metodă să ne “activăm” metabolismul, știut fiind faptul că efortul de termoreglare este un motor principal al creșterii ratei metabolice bazale. Altă variantă la fel de eficientă este să ieșim din zona de confort cu antrenamentul nostru obișnuit și să mergem la ore de exerciții diferite de cele cu care suntem obișnuiți sau să mai introducem 1-2 ore de exerciții în plus pe săptămână.

Young Couple Cuddling in Winter Landscape --- Image by © A. Inden/zefa/Corbis

Apă, planificare și realism.

Văd multe persoane care privesc această perioadă ca pe un fel de “credit metabolic”, încercând să țină cură de slăbire înainte de Sărbători, ca să poată să mănânce mai mult de Crăciun. Ar fi un exercițiu util dacă procesele metabolice din organism ar respecta o regulă aritmetică. Din păcate, nu este cazul. Dacă ținem înainte de Sărbători o cură drastică de slăbire timp de 2-3 săptămâni, sunt șanse mari să ne trezim că pe 7 ianuarie avem cu vreo 2-4 kilograme în plus față de greutatea de la care plecasem inițial.

De aceea, este mai eficient procesul în care ne hidratăm bine, poate chiar puțin peste media obișnuită de 2 litri de apă pe zi. În următoarea săptămână, ne planificăm un regim alimentar normocaloric, dar care să fie bazat pe legume verzi în cantități mari și, eventual, mici cantități de proteine slabe. Nu ne propunem să slăbim înainte de Sărbători, dar încercăm să avem pe data de 7 ianuarie cam același număr de kilograme ca acum.

E o schimbare de paradigmă care ne ajută să adoptăm un set de acțiuni realiste și coerente, având astfel mai multe șanse să trecem cu bine peste următoarele săptămâni de excese culinare.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii