Ceaiurile detoxifiante – mit sau realitate?

06.05.2014
Ceaiurile detoxifiante – mit sau realitate?

Ceaiurile detoxifiante ne pot ajuta ca, după o perioadă de exces alimentar, să reducem senzaţia de balonare şi retenţia de apă. Vă recomand să nu apelaţi la formulele de „ceai pentru slăbit”, pentru că cel mai adesea au la baza plante cu un puternic efect laxativ, care irită sistemul digestiv şi măresc senzaţia de disconfort, producând deshidratare, dezechilibre electrolitice sau chiar pot declanşa un episod neplăcut al sindromului de colon iritabil.

Așteptări temperate

Se știe că ceaiul este una dintre cele mai bune opțiuni în nutriție datorită efectelor benefice organismului dar de aici și până la a-l prezenta drept o cale incontestabilă de detoxifiere este o cale lungă. Cu toate acestea, este mult mai ușor, însă, a recomanda un ceai ce produce rezultate deosebite și, de aici, să ii oferim proprietăți speciale ce conduc la mitul ceaiului detoxifiant.

Până la urmă, ceaiul detoxifiant este o solutie bună pentru reechilibrarea organismului dar el nu poate avea efect singur ci este necesar să fie asociat cu o schimbare în alimentație.

Regim alimentar echilibrat

Reveniţi la un regim alimentar raţional, bogat în legume şi fructe, cu un aport scăzut de sare şi reduceţi din grăsimile de origine animală prezente în meniul zilnic, precum şi la proteinele în exces. Acest plan alimentar va ajută să reduceţi stresul la care este supus sistemul digestiv.

Am creat o serie de diete personalizate care te pot ajuta. Intră pe magazin și comanda dieta sau programul care ți se potriveste!

Este important că pe lângă ceaiurile de mai jos să vă ajustaţi dietă şi să faceţi timp de câteva săptămâni câteva antrenamente suplimentare, pentru a compensa excesul caloric din perioada sărbătorilor. Consumaţi multă apă, reduceţi sarea şi condimentele, eliminaţi dulciurile şi mâncărurile indigeste, în câteva zile ar trebui să va simţiţi mai bine.

Ceaiul de anghinare

Apelaţi la ceai de anghinare dacă simţiţi că aţi mâncat prea multe grăsimi animale. Anginarea este folosită de sute de ani pentru a uşura suferinţa hepatică, iar ceaiul de anginare poate fi folosit după mese copioase, pentru că ajută activitatea veziculei biliare. Sunt şi câteva precauţii legate de acest ceai- persoanele alergice la muşeţel au şanse mari să fie alergice şi la anghinare, iar persoanele care au pietre la fiere nu ar trebui să consume acest ceai fără să informeze medicul specialist curant.

Ceaiul de dafin

Ceaiul de dafin, combinat cu muşeţel şi mentă este un remediu blând pentru reducerea senzaţiei de balonare – acumularea de gaz şi lichid în colon. Pentru acest ceai, trebuie să folosim pentru 2 căni de apă o frunză de dafin, o măsură de muşeţel şi una de mentă. Se poate consumă zilnic, în situaţia în care resimţim o stare neplăcută după mesele îmbelşugate de sărbători.

Ceaiul de verbină și rozmarin

Ceaiul de verbină şi rozmarin proaspăt este de secole aliatul francezilor după o masă copioasă. Alegeţi plantele verzi (se găsesc în magazinele alimentare, cel mai adesea, în raioanele cu condimente) şi adăugaţi o cană de apă clocotită. Acoperiţi şi lăsaţi 2-4 minute la infuzat, până când apa devine uşor verzuie. Se consumă neîndulcit, fiind un excelent digestiv. Înlătură senzaţia de greaţă de după o masă prea îmbelşugată.

Ceaiul de ghimbir și lămâie

Ceaiul de ghimbir şi lămâie este un tonic excelent, ajutând la detoxifierea organismului. Se poate folosi şi ghimbir proaspăt, în acest caz ceaiul fiind foarte aromat şi concentrat. Pentru detoxifiere puternică se adaugă şi ceai de păpădie. Reţeta este: folosim 2 măsuri ceai de păpădie şi 2 linguri de rondele de ghimbir peste care se adaugă 3 căni de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3-5 minute, apoi se lasă încă 10 minute la răcit. Când temperatura apei a scăzut sub 60 de grade, se adaugă feliile de lămâie. Se consumă călduţ, având proprietăţi detoxifiante şi energizante excelente.

Articol publicat în revista Libertatea pentru Femei

Am creat o serie de articole despre cure de detoxifiere pe care te invit să le citești pentru a urmări evoluția pe săptămani a ceea ce am facut:


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii