Cât de sigură este sucraloza?

13.07.2016
Cât de sigură este sucraloza?

Am primit multe întrebări în ultima vreme despre alternativele la zahăr la care putem apela fără prea riscuri, iar această chestiune este cu atât mai importantă cu cât din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să renunţe la zahăr şi la produsele înalt procesate. Poate cel mai cunoscut îndulcitor este sucraloza, un îndulcitor obţinut din zahăr, care are o intensitate mult mai ridicată a gustului dulce şi, pentru că se elimină în proporţie de 97% din organism, se consideră că nu are aport caloric.

Sucraloza a fost descoperită în 1976 şi de atunci a fost studiată intens din perspectiva siguranţei consumului de către oameni. Există câteva sute de studii care declară că în cazul oamenilor, consumul este sigur şi nu ridică probleme de sănătate, în ciuda unor menţiuni referitoare la posibile efecte adverse cum ar fi migrene, ameţeală şi disconfort digestiv. Totuşi, aceste efecte secundare nu au fost corelate clar cu consumul de sucraloză, astfel că din punct de vedere statistic nu se poate stabili o corelaţie între cele două elemente. Cu toate acestea, este bine să ne bazăm alimentaţia pe alimente integrale, bogate în nutrienţi şi fibre şi să consumăm produse dulci în cantităţi modeste, pentru a ne asigura că, pe termen lung, avem o stare bună de sănătate şi o greutate echilibrată.

Sucraloza este folosită mult de cei care doresc să reducă din consumul de zahăr pentru că este sigură, nu are after-taste amar şi, pentru că e de până la 650 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea de sucraloză folosită pentru a obţine aceeaşi intensitate a gustului dulce ca zahărul este mult mai mică. Cantitatea acceptată pentru consumul uman este de 15 mg per kilogram corp, asta înseamnă că un adult de 70 de kg poate consumă fără probleme până la 1 g de sucraloza pe zi, ceea ce ar echivala că intensitate a gustului cu 650 de g de zahăr. Va daţi seama că cei mai mulţi adulţi nu ajung la un asemnea nivel de consum .

Sucraloza a fost studiată intens în ultima vreme, mai ales pe fondul creşterii îngrijorării referitoare la creşterea obezităţii în Europa de Vest şi SUA. În acest context, s-a stabilit că sucraloza nu afectează fertilitatea, nu cauzează cancer şi nu prezintă riscuri în sarcină. În plus, spre deosebire de produsele din zahăr, nu cauzează carii dentare şi nici nu slăbeşte eficiența sistemului imunitar.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii