Alimentele funcționale

06.05.2016
Alimentele funcționale 2

În prezent există tot mai multe dovezi științifice pentru a susține ipoteza că unele alimente și componente alimentare au efecte fiziologice și psihologice benefice și superioare față de nutrienții de bază când sunt realizate alimente funcționale.

Rolul principal al dietei este acela de a furniza elemente nutritive suficiente pentru a satisface cerințele nutriționale ale unui individ. Astăzi, știința nutriției s-a mutat de la conceptele clasice de evitare a deficiențelor de nutrienți la conceptul de nutriție „pozitivă” sau „optimă”.

Am creat o serie de diete personalizate care te pot ajuta. Intră pe magazin și comandă dieta sau programul care ți se potriveste!

Accentul cercetării s-a îndreptat către identificarea componentelor biologic active din produsele alimentare care au potențialul de a optimiza starea de bine fizică și mentală și care poate reduce, de asemenea, riscul de aparitie a bolilor cronice.

Numeroase produse alimentare tradiționale, inclusiv fructe, legume, soia, cereale integrale și lapte, au compuși cu beneficii potențiale asupra sănătății. În plus față de alimentele de bază, alimente noi sunt dezvoltate pentru a spori sau pentru a integra aceste componente pentru beneficiile lor asupra sănătății sau efecte fiziologice dorite.

Ce sunt alimentele funcționale

Conceptul de alimente funcționale s-a născut în Japonia. În 1980, autoritățile sanitare au recunoscut faptul că o calitate mai bună a vieții trebuie să însoțească creșterea speranței de viață. Acest lucru viza numărul tot mai mare de persoane în vârstă din populația generală și costurile de îngrijire a sănătății lor ce urmau să fie controlate. A fost introdus conceptul de alimente dezvoltate în mod special pentru a promova sănătatea sau de a reduce riscul de boli.

Alimentele funcționale nu au fost, încă, definite de legislația din Europa. În general, ele sunt considerate drept acele produse alimentare destinate a fi consumate ca parte din regimul alimentar normal și care conțin componente biologice active suplimentare, ce oferă potențial de sănătate crescută sau risc redus de boli.

Exemple de alimente funcționale sunt alimentele care conțin minerale specifice, vitamine, acizi grași sau fibre dietetice, alte produse de bază cu substanțe biologic active adăugate, cum ar fi antioxidanții, prebioticele și probioticele care au culturi benefice vii.

Interesul pentru această categorie de produse alimentare a crescut. Au apărut produse noi, se urmărește elaborarea unor standarde și orientări pentru dezvoltarea și promovarea unor astfel de alimente.

jap

De ce avem nevoie de alimente funcționale

Interesul consumatorilor în relația dintre alimentație și sănătate a crescut substanțial în Europa. Există o recunoaștere mult mai largă a faptului că astăzi oamenii pot, ei înșiși și familiile lor, să contribuie la reducerea riscului de boli, la menținerea stării lor de sănătate și bunăstare printr-un stil de viață sănătos, inclusiv prin dietă.

Rolul important al produselor alimentare precum fructe, legume, cerealele integrale în prevenirea bolilor, precum și cele mai recente cercetări privind antioxidanții dietetici și combinații de substanțe protectoare din plante, a oferit un impuls pentru dezvoltarea pieței produselor alimentare funcționale în Europa.

Tendințele demografice ale populației și schimbările socio-economice, de asemenea, indică necesitatea unor alimente cu beneficii pentru sănătate. O creștere a speranței de viață, o sporire a numărului de vârstnici și dorința pentru o calitate mai bună a vieții, precum și creșterea costurilor de îngrijire a sănătății, au stimulat guvernele, cercetătorii, cadrele medicale și industria alimentară pentru a studia mai atent modul în care aceste modificări pot fi gestionate mai eficient.

Reglementări europene pentru alimentele funcționale

Există deja o gamă largă de produse alimentare disponibile pentru consumatorii de astăzi, dar acum impulsul este acela de a identifica acele alimente funcționale care au potențialul de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea, de a reduce riscul de boli cronice și de a întârzia debutul unor boli majore, cum ar fi bolile cardiovasculare (CVD), cancerul și osteoporoza.

Combinat cu un stil de viață sănătos, alimentele funcționale pot aduce o contribuție pozitivă la sănătatea consumatorului de astăzi.

Comisia Europeană se uită din ce in ce mai mult la aprobarea categoriei de alimente funcționale, până când va exista reglementată categoria, alimentele funcționale se notifică ca și suplimente alimentare.

eat

Conform raportului Comisiei Europene, alimentele funcționale ar trebui să fie prezentate drept alimente normale ce trebuie să demonstreze efectele lor în cantități care pot fi consumate în mod normal în dietă. Un aliment funcțional poate fi un aliment natural întreg, un produs alimentar căruia i s-a adăugat o componentă sau un produs alimentar de la care o componentă a fost eliminată prin mijloace tehnologice sau biotehnologice.

Acesta poate fi, de asemenea, un produs alimentar în care a fost modificată natura uneia sau mai multor componente sau un produs alimentar în care a fost modificată biodisponibilitatea unuia sau a mai multor componente sau orice combinație a acestor posibilități. Un aliment funcțional poate fi consumat de întreaga populație sau de anumite grupuri, care pot fi definite, de exemplu, în funcție de vârstă sau constituție genetică.

O direcție de dezvoltare în ascensiune

Alimentele funcționale oferă un potențial mare de îmbunătățire a sănătății și/ sau de a ajuta la prevenirea anumitor boli, atunci când sunt parte a unui regim alimentar echilibrat și a unui stil de viață sănătos.

Se vorbește, deja, de un consens general asupra faptului că trebuie să existe un cadru de reglementare în UE, care va proteja consumatorii, va promova comerțul echitabil și va încuraja inovarea produselor în industria alimentară.

Oportunitățile de cercetare în nutriție pentru a explora relația dintre un produs alimentar sau o componentă alimentară și o stare de bine a sănătății sau reducere a bolilor, prezintă cea mai mare provocare pentru oamenii de știință acum și în viitor.

Comunicarea beneficiilor pentru sănătatea consumatorilor are, de asemenea, o importanță critică. Aceștia trebuie să dețină informațiile necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la alimentele pe care le consumă.

Bibliografie

  • Functional Food Science in Europe. (1998). British Journal of Nutrition, 80(1):S1-S193.
  • Scientific Concepts of Functional Foods in Europe: Consensus Document. (1999). British Journal of Nutrition, 81(1):S1-S27.
  • European Commission Community Research (2000) Project Report: Functional food science in Europe, Volume 1; Functional food science in Europe, Volume 2; Scientific concepts of functional foods in Europe, Volume 3. EUR-18591, Office for Official Publications of the European Communities, L-2985, Luxembourg.
  • ILSI Europe Concise Monograph: Concepts of Functional Foods. To be published August 2002.
  • Ashwell, M. (2001). Functional foods: a simple scheme for establishing the scientific basis for all claims. Public Health Nutrition, 4:859-863.
  • Committee of experts on Nutrition Food Safety and Consumer’s Health (1999). Ad hoc Group on Functional Food, Council of Europe.

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii