Alimentele funcționale

06.05.2016
Alimentele funcționale 2

Rolul principal al dietei este acela de a furniza elemente nutritive suficiente pentru a satisface cerințele nutriționale ale unui individ. În prezent există tot mai multe dovezi științifice pentru a susține ipoteza că unele alimente și componente alimentare au efecte fiziologice și psihologice benefice și superioare față de nutrienții de bază.

Astăzi, știința nutriției s-a mutat din conceptele clasice de evitare a deficiențelor de nutrienți la conceptul de nutriție „pozitivă” sau „optimă”.

Accentul cercetării s-a mutat mai mult pe identificarea componentelor biologic active din produsele alimentare, care au potențialul de a optimiza starea de bine fizică și mentală și care poate reduce, de asemenea, riscul de aparitie a bolilor cronice.

Numeroase produse alimentare tradiționale, inclusiv fructe, legume, soia, cereale integrale și lapte au componente cu beneficii potențiale asupra sănătății. În plus față de alimentele de bază, alimentele noi sunt dezvoltate pentru a spori sau pentru a integra aceste componente benefice pentru beneficiile lor asupra sănătății sau efecte fiziologice dorite.

Ce sunt alimentele funcționale?

Conceptul de alimente funcționale s-a născut în Japonia. În 1980, autoritățile sanitare din Japonia au recunoscut faptul că o calitate mai bună a vieții trebuie să însoțească creșterea speranței de viață pentru numărul tot mai mare de persoane în vârstă din populația generală ținând cont de faptul că costurile de îngrijire a sănătății urmau să fie controlate.

A fost introdus conceptul de alimente care au fost dezvoltate în mod specific pentru a promova sănătatea sau de a reduce riscul de boli.

Alimentele funcționale nu au fost încă definite de legislația din Europa.

În general, ele sunt considerate ca fiind acele produse alimentare care sunt destinate a fi consumate ca parte din regimul alimentar normal și care conțin componente biologice active, care oferă potențialul de sănătate crescută sau risc redus de boli.

Exemple de alimente funcționale includ alimente care conțin minerale specifice, vitamine, acizi grași sau fibre dietetice, alimente cu substanțe biologic active adăugate, cum ar fi antioxidanții, prebiotice si probiotice care au culturi benefice vii.

Interesul pentru această categorie de produse alimentare a crescut, au apărut produse noi și se apelează la elaborarea unor standarde și orientări pentru dezvoltarea și promovarea unor astfel de alimente.

jap

De ce avem nevoie de alimente functionale?

Interesul consumatorilor în relația dintre alimentație și sănătate a crescut substanțial în Europa. Există o recunoaștere mult mai mare astăzi că oamenii pot ei înșiși și familiile lor să contribuie la reducerea riscului de boli și de boală și de a menține starea lor de sănătate și de bunăstare printr-un stil de viață sănătos, inclusiv dieta.

Suportul continuu pentru rolul important al produselor alimentare, cum ar fi fructele și legumele și cerealele integrale în prevenirea bolilor și cele mai recente cercetări privind antioxidanții dietetici și combinații de substanțe protectoare din plante a ajutat să ofere un impuls pentru dezvoltarea pieței produselor alimentare funcționale în Europa.

Tendințele demografice ale populației și schimbările socio-economice, de asemenea, indică necesitatea unor alimente cu beneficii pentru sănătate, adăugata. O creștere a speranței de viață, ducând la o creștere a numărului de vârstnici și dorința pentru o calitate mai bună a vieții, precum și creșterea costurilor de îngrijire a sănătății, au stimulat guvernele, cercetătorii, cadrele medicale și industria alimentară pentru a vedea modul în care aceste modificări pot fi gestionate mai eficient.

Există deja o gamă largă de produse alimentare disponibile pentru consumatorii de astăzi, dar acum impulsul este acela de a identifica acele alimente funcționale care au potențialul de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea, de a reduce riscul de boli cronice și de a întârzia debutul unor boli majore, cum ar fi bolile cardiovasculare (CVD), cancerul și osteoporoza.

Combinat cu un stil de viață sănătos, alimentele funcționale pot aduce o contribuție pozitivă la sănătatea consumatorului de astăzi.

Comisia Europeană se uită din ce in ce mai mult la aprobarea categoriei de alimente funcționale, până când va exista reglementată categoria, alimentele funcționale se notifică ca și suplimente alimentare.

eat

Conform raportului Comisiei Europene, alimentele funcționale ar trebui să fie sub formă de alimente normale și trebuie să demonstreze efectele lor în cantități care pot fi consumate în mod normal în dietă. Un aliment funcțional poate fi un aliment natural întreg, un produs alimentar căruia i s-a adăugat o componentă sau un produs alimentar de la care o componentă a fost eliminată prin mijloace tehnologice sau biotehnologice.

Acesta poate fi, de asemenea, un produs alimentar în care a fost modificată natura uneia sau mai multor componente, sau un produs alimentar în care a fost modificat biodisponibilitatea unuia sau a mai multor componente, sau orice combinație a acestor posibilități. Un aliment funcțional poate fi consumat de întreaga populație sau de anumite grupuri, care pot fi definite, de exemplu, în funcție de vârstă sau constituție genetică.

Conculzie

Alimentele funcționale oferă un potențial mare de îmbunătățire a sănătății și/ sau de a ajuta la prevenirea anumitor boli, atunci când sunt parte a unui regim alimentar echilibrat și a unui stil de viață sănătos.

Se vorbește deja de un consens general asupra faptului că trebuie să existe un cadru de reglementare în UE, care va proteja consumatorii, va promova comerțul echitabil și va încuraja inovarea produselor în industria alimentară.

Oportunitățile de cercetare în nutriție pentru a explora relația dintre un produs alimentar sau o componentă alimentară și o stare de bine a sănătății sau reducerea bolilor, prezintă cea mai mare provocare pentru oamenii de știință acum și în viitor.

Comunicarea beneficiilor pentru sănătatea consumatorilor este, de asemenea, de o importanță critică, astfel încât acestea să aibă informațiile necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la alimentele pe care le consumă.

Bibliografie

  1. Functional Food Science in Europe. (1998). British Journal of Nutrition, 80(1):S1-S193.
  2. Scientific Concepts of Functional Foods in Europe: Consensus Document. (1999). British Journal of Nutrition, 81(1):S1-S27.
  3. European Commission Community Research (2000) Project Report: Functional food science in Europe, Volume 1; Functional food science in Europe, Volume 2; Scientific concepts of functional foods in Europe, Volume 3. EUR-18591, Office for Official Publications of the European Communities, L-2985, Luxembourg.
  4. ILSI Europe Concise Monograph: Concepts of Functional Foods. To be published August 2002.
  5. Ashwell, M. (2001). Functional foods: a simple scheme for establishing the scientific basis for all claims. Public Health Nutrition, 4:859-863.
  6. Committee of experts on Nutrition Food Safety and Consumer’s Health (1999). Ad hoc Group on Functional Food, Council of Europe.

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii