Ziua Internațională a Fetelor

11.10.2016
Ziua Internațională a Fetelor

Azi se sărbătorește Ziua Internațională a Fetelor. Nu e propriu-zis vorba despre o zi în care urăm ”la mulți ani” fetelor pentru că există și respiră, deși, de ce nu, să fim recunoscătoare și pentru treaba asta, ci una în care și eu, alături de mulți alții, femei și bărbați deopotrivă, îmi doresc o lume în care, din ce în ce mai mult, fetele și băieții să fie pe picior de egalitate, să aibă aceleași drepturi și, înainte de orice, să fie privite ca oameni, nu sexe care sunt diferențiate de atribute sociale care li se impută la naștere ca și când așa trebuie să stea lucrurile.

Sunt mândră să fiu fată pentru că treaba asta e minunată, dar, în același timp, mi-a pus și piedici pe drum, căci, știți bine, fetelor, și voi, desigur, domni care mă citiți, că, atunci când ești femeie, cam orice, de la aspect, la ce avem în cap devine prilej de … comentarii. Să fii o femeie care știe ce vrea, ce-și dorește și care muncește pentru ce crede de cuviință e văzută, uneori și azi, chiar și-n societatea asta a noastră românească, care, de bine, de rău, e totuși liberă, ca îndrăzneală. Ca și când să fiu sigură pe mine, sigură pe ce pot să fac, pe ce-am în cap, și-n inimă e o provocare pe care o adresez oricui îmi iese în cale astfel încât aștept reacții, discuții, observații și, mai ales, acceptare.

N-aștept nimic de la nimeni, fiecare să-și facă partea în viața lui, femeile mai ales, cu atât mai mult, nu e nevoie ca ele să aibă permisiune de la nimeni să fie cum vor, să aspire la ce vor, să aibă parte de drepturi, și beneficii, și protecție. Oricât de revoluționar ar suna îndemnul meu, trăim încă într-o Românie în care femeile mor din cauza violenței domestice, încă sunt plătite mai prost decât bărbații, încă trebuie să facă față unor roluri de gen (mamă, bucătăreasă, femeie în casă), încă n-au parte de legi care să le protejeze de abuzatori, încă li se spune că dacă un hărțuitor te ciupește de fund pe stradă sau îți strigă ”frumoaso” și te fluieră înseamnă că-ți face un compliment.

Așa că, de ziua fetelor și femeilor, la mulți ani nouă, să fim unite, puternice, vesele, sigure pe noi, curajoase, iubitoare și, în principal, să fim cam cum vrem să fim!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii