La ce (mai) e bun sportul?

11.08.2015
La ce (mai) e bun sportul?

Într-o lume predominant vizuală, întrebarea pe care mi-o pun (și v-o pun) s-ar putea să apară drept fără prea mult sens. Răspunsul, pentru mulți, e simplu: sportul mă ajută să fiu sănătos și să arăt bine! Estetic, prin majoritatea canalelor, tema sportului ca modalitate prin care putem să arătăm cum ne dorim este una principală. Chiar dacă felul în care obținem aspectul fizic pe care ni-l dorim s-a modificat în funcție de tendințele internaționale – tragem de noi până nu mai putem ori, dimpotrivă, fiecare face cât poate, în ritmul lui – prezența noastră fizică a rămas unul dintre obiectivele principale când vine vorba despre sport.

Însă poate e momentul să ducem discuția la următorul nivel și să trecem dinspre aspectul fizic înspre cel mental. Sigur, implicit, și dimensiunea asta a dialogului s-a purtat deja. Pentru că sportul împinge corpul să facă mișcări cu care nu e cel mai adesea obișnuit, concentrarea psihică e un factor important pentru a progresa. Dar nu la asta mă refer! Ci la sport ca sursă de detașare mentală, o supapă prin care mintea noastră se eliberează, măcar temporar, de stres, griji și probleme. O cale prin care, poate, reușim să găsim răspunsurile la situațiile care ne dau bătăi de cap fiind, mai întâi, îndepărtați de ele din punctul de vedere al atenției acordate și energiei investite. Ce vreau să spun prin asta?

Propunerea mea, din această toamnă, e ca, împreună cu voi, să ducem discuția despre sport la un nou nivel. Experiența m-a făcut să înțeleg dimensiunile diverse ale sportului și faptul că atunci când vorbim de această disciplină, implicațiile sunt nenumărate și toate merită luate în considerare. Dar, poate că și-ntr-o legătură directă cu felul în care simt că și eu, ca toată lumea, am evoluat, mă interesează să acopăr felul în care sportul poate, în cel mai practic mod, să îi ajute pe oameni să depășească anumite tensiuni psihice.

Într-o lume în care psihicul nostru este din ce în ce mai fragil din cauza stresului, a presiunii sociale și profesionale, a timpului scurt și situațiilor de viață numeroase pe care trebuie să le rezolvăm rapid, grija pentru mintea noastră trebuie să devină o prioritate și, în ceea ce mă privește, vreau să explorez cum putem cu toții să ne acordăm mai multă atenție cu ajutorul sportului.

Așa că vă invit ca din luna septembrie să rămâneți aproape de mine și să decoperim împreună care sunt beneficiile pentru minte pe care mișcarea fizică ni le poate aduce!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii