Guvernul finlandez: ”Copiii au nevoie de 3 ore de mișcare pe zi”

04.10.2016
Guvernul finlandez: ”Copiii au nevoie de 3 ore de mișcare pe zi”

Asta am citit de dimineață pe site-ul BBC. Că guvernul finlandez îi încurajează pe părinți să le dea de lucru p-afară copiilor lor astfel încât aceștia să petreacă până la 3 ore zilnic făcând mișcare. Repet, guvernul a făcut recomandarea asta, adică sănătatea prin mișcare și joacă e un proiect public, național, un interes al politicienilor. Dacă Finlanda n-ar fi aici, aproape, în Europa, unde suntem și noi, aș zice că e o nebunie, însă Finlanda deja a demonstrat de multe ori capacitatea de a crește cetățeni deștepți și sănătoși cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, țara asta a devenit un model de bună practică în ceea ce privește sistemul de educație.

Ministerul Educației și Culturii, doamna Grahn-Laasonen, a spus că nu e nicio coincidență în legătura dintre mișcarea fizică și învățare: mișcarea fizică înseamnă bucurie și ajută la învățare pentru că dezvoltă abilități sociale de interacțiune și, până la urmă, despre ce e vorba-n viață dacă nu despre a cultiva relații pozitive și benefice cu cei din jur. Sigur, asta la finlandezi, la noi încă e la putere memorarea comentariilor literare, nu?

”Când copiii fac mișcare fizică împreună, ei socializează unii cu alții și, în plus, au parte de o sănătate mai bună”, a zis doamna ministru despre nevoia de mai multă mișcare. În ceea ce privește școala, ministerul planifică creșterea orelor de sport la 3 pe săptămână și a activităților pe care copiii să le facă afară luând astfel în considerare metode alternative de predare, unde, oricum, finlandezii sunt deja înaintea oricărui alt sistem de învățământ din Europa.

Ceea ce finlandezii fac la ei acasă e la mintea cocoșului nu doar pentru copii, ci și pentru oamenii mari. Gândiți-vă ce mișto ar arăta o astfel de politică publică în România, unde mișcarea să fie încurajată de Guvern, în orice context, la școală, acasă, la serviciu. Am arăta mai sănătoși și-am gândi, poate, mai pozitiv, mai în beneficiul celor de lângă noi și pentru noi!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii