Faci sport, plătești taxe mai puține la stat

30.09.2016
Faci sport, plătești taxe mai puține la stat

Cum ar fi ca și România să aibă o politică fiscală prin care, dacă faci sport, să dai mai puțini bani la stat? Oare câți dintre noi s-ar apuca atunci, împreună cu familiile lor, de mișcare? Îmi e greu să estimez acum un procent, însă cine nu își dorește să facă economii? Eu, una, cu siguranță m-aș bucura de o astfel de scutire fiscală și i-aș vedea utilitatea pe termen lung. Cel mai important aspect după faptul că salvezi niște bani pentru o călătorie, să zicem? Faptul că ai grijă de sănătatea ta și investești în ea așa cum ai investi pe bursă sau în acțiuni la vreo companie care să producă, mai târziu, mai mulți bani. Dacă ne-am privi sănătatea ca pe o investiție financiară, am avea, poate, mai multă grijă de noi. Cu cât ne hrănim mai bine și facem mai multă mișcare, cu atât dăm mai puțini bani la medici ori pe pastile, nu? Acesta e câștigul.

Sunt însă țări care fac deja acest lucru, adică te pun, ca cetățean, să plătești taxe mai puține dacă faci sport. De fapt, dacă ai un copil care face sport. Citeam zilele trecute pe un site pentru mame despre experiența unei românce care trăiește în Canada și care povestea că acolo este reglementat prin lege ce fel de mâncare ai voie să dai copiilor la școală. Pe scurt, fără ciocolată, chipsuri, sucuri acidulate și orice fel de mâncare procesată. Totul trebuie să se bazeze pe legume și fructe și cine nu respectă treaba asta, e sancționat. În plus, dacă copilul face sport, părintele plătește taxe cu până la 1000 de dolari canadieni mai puțin. Este felul în care societatea canadiană înțelege să educe familiile și să transmită moduri sănătoase de-a fi copiilor.

Într-o societate în care abuzul asupra propriei noastre sănătăți a devenit un soi de sport extrem, în care noi, oamenii, ne facem rău nouă înșine cu relaxare și fără conștiința propriilor fapte, intervenția statului pentru propria noastră protecție, în acest caz, dublată de beneficii clare, s-ar putea să fie o atitudine înțeleaptă.

Tu ce părere ai avea de o asemenea măsură?


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii