E vară, caut motivaţie!

07.08.2015
E vară, caut motivaţie!

„De fiecare dată când începe vacanţa mă ţin cu greu de antrenamente” . Sau: „Mi-e greu să rezist tentaţiilor culinare în concediu” ori: ” Oricât m-aş chinui, când sunt în vacanţă, nu reuşesc să mă motivez să fac sport, ce să fac?” Iar lista de întrebări pe care le primesc referitor la perioada vacanţei de vara poate continua. Şi eu am tendinţa să îmi pierd concentrarea şi cheful de muncă vara, iar tentaţia mâncărurilor nesănătoase ori nepotrivite pentru menţinerea siluetei dorite mă urmăreşte la fiecare pas!

Sigur că am încercat mai întâi să citesc despre aspectele psihologice ale scăderii motivaţiei şi despre soluţiile propuse pentru a contracara acest proces de „delăsare” în antrenament şi alimentaţie. Adevărul e, însă, că nu mi-a sunat bine niciuna dintre opţiunile peste care am dat. Poate că tehnicile respective funcţionează în SUA sau UK, dar nu le simt eficiente și în acord cu mentalitatea pe care o am și pe care aș numi-o, generis, specific românească. Pe scurt, vreau și eu, ca mulți alții, să mă bucur, ca la carte, de privilegiile timpului liber, iar asta înseamnă și relaxare fizică și alimentară.

holiday

De ce ne e greu în vacanţă? Pentru că pierdem avantajul rutinei. În primul rând, adeziunea la un program de sport şi alimentaţie creşte odată cu crearea unui context ordonat în care ne desfăşurăm activitatea. Programul fix are avantajul rutinei, a întăririi unor comportamente prin practică şi repetiţie. În vacanţă însă ieşim din mediul familiar. În plus, intervine şi mentalul care ne păcăleşte. El ne spune că dacă ne-am luat liber de la muncă, ne-am luat liber de la orice. Cheltuim mai mult decât de obicei, bem mai mult, lâncezim mai mult, mâncăm mai mult şi, în general, vrem o pauză de la viaţă noastră obişnuită.

Ce putem face? În mod realist, e bine să ne setăm obiective de bun simt pentru vacanţă. Adică să nu sperăm să începem un antrenament pentru Ironman câtă vreme suntem la All Inclusive, la turci. Un obiectiv destul de bun pentru concediu este să ne menţinem greutatea cu care plecăm de acasă. Şi să încercăm să fim activi  2-3 zile pe săptămâna.

Acum, traducerea. Ce înseamnă să ne menţinem greutatea? Dincolo de aspectul matematic, adică să venim cu acelaşi număr de kilograme cu care plecăm de acasă, trebuie să înţelegem că două-trei săptămâni fără antrenament, chiar şi la o greutate constantă, vor însemna o scădere a fermităţii corporale, o creştere uşoară a retenției de apă şi, în cazul femeilor, o accentuare uşoară a celulitei. O să observăm că devenim puţin mai pufoşi, poate, ori că hainele încep să ne strângă uşor, dar câtă vreme reuşim să revenim cu acelaşi număr de kilograme din concediu, suntem în regulă. Ca idee, cei mai mulţi oameni se îngraşă între 2 și 4 kilograme în 3 săptămâni de vacanţă.

foood

Ce înseamnă să fim activi în vacanţă? Ideal, să înotăm cât mai mult şi cât mai des ori să facem plimbări alerte care durează cel puţin 40 de minute, fără pauze. Dacă reuşim să mergem şi la câte un antrenament de sport este minunat. Bălăceala în piscină şi dansul la discotecă nu intră în categoria „activitate fizică” decât dacă încerci să ţii sub apă o leoaică fioroasă şi dansezi la Fratelli mai ceva ca un raver întărâtat la festivalul Sunwaves.

Apoi ar mai fi de vorbit despre menţinerea atenţiei în zona alimentaţiei. În principiu, dacă nu mănânci la Bucureşti hamburgeri, coaste, shaorme şi pizza pentru că te îngraşă, cel mai probabil te vor îngraşă în orice alt loc de pe globul pământesc. Aşa că încearcă să mănânci controlat, să ai la fiecare masă legume multe în farfurie, să nu mănânci prea gras ori prăjit şi să nu abuzezi de alcool. E bine să nu mănânci dulciuri seară, să bei alcool cu măsură şi să compensezi cu câte 2-3 pahare de apă pentru fiecare pahar de alcool consumat. Şi revino cât mai repede la obiceiurile sănătoase şi la programul tău obişnuit de antrenament, odată cu venirea acasă. Te vei scuti de o lună de chin şi frustrări post-vacanţă, când se termină mirajul libertăţii lipsite de consecinţe şi a exceselor alimentare şi bahice, pentru că odată cu încheierea zilelor libere, tot în viaţa ta obişnuită vei reveni, asta dacă nu cumva câştigi la loto şi te muţi pentru totdeauna în Bali.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii