Cum să ai o viață cu SENS

06.04.2016
Cum să ai o viață cu SENS

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări, pe care și eu mi-o pun adesea, este: cum putem să avem o viață cu sens? Să ai un sens înseamnă că zilele nu mai trec la întâmplare și fiecare dimineață e un prilej să faci lucrurile în care crezi să se întâmple. Să ne găsim sensul e probabil una dintre cele mai dificite misiuni pe care le avem, cu atât mai mult cu cât azi suntem împinși să găsim un scop de la vârste foarte fragede.

Personal, îmi aduc aminte că întrebarea asta a fost dificilă pentru prima dată în viața mea când a trebuit să îmi aleg liceul la care să dau examen. Ce vreau să fac în viață? Habar n-aveam și seriozitatea acestei alegeri m-a inhibat nespus. Pentru mulți tineri azi întrebarea asta mi se pare și mai grea și, în același timp, inutilă. Drumul spre descoperirea de sine și, deci, spre un sens pe care să-l dăm existenței noastre și pentru care să muncim e o chestiune de ani de zile pe care mulți la 40-50-60 de ani încă n-au elucidat-o.

Însă chiar dacă nu avem un răspuns clar acum, putem să ne antrenăm intențiile, în fiecare zi, de a afla sensul personal. Iată ce putem să facem pentru asta:

Listă cu obiectivele noastre. Sigur, liste peste liste peste liste. Dar nu lista în sine e cea care are importanță, cât ceea ce ne obligă ea să facem: introspecție în propria minte și inimă și aflarea unor răspunsuri care să ne ajute să ne dăm seama ce vrem. O listă poate fi actualizată la un interval anume de timp tocmai cu scopul de a verifica dacă intențiile noastre sunt constante sau, dimpotrivă, azi ne place una, mâine alta și tot așa.

Vizualizarea. Pe românește i se mai spune visare cu ochii deschiși. Pur și simplu ne imaginăm pe noi înșine în contextul care ne face să vibrăm. Poate că practic vizualizarea nu poate fi dovedită, însă puterea minții ne poate induce starea de placebo care să ne ajute să ne purtăm ca și când ce ne dorim s-a întâmplat deja. Când avem un scop și, pe lângă muncă, ne punem și imaginația la treabă, oferim energie bună ideii pe care o avem și nouă înșine astfel încât să ne apropiem, tot mai mult și mai palpabil, de ceea ce vrem.

Premiază-ți reușitele. În drumul tău spre aflarea unui sens care să te împlinească e indicat să te bucuri de pașii mici și să te feliciți pentru asta. O călătorie e un drum lung și-n îndeplinirea lui e frumos să fii atent la orice mică reușită și să-ți dai credit pentru asta. E premiul pe care-l meriți pentru că faci ceva ca să miști lucrurile, să îți dai seama cine ești și ce vrei.

Bucură-te de călătorie. Pare banal și-o vorbă de duh aievea repetată, dar e adevărată. Dacă toate lucrurile s-ar întâmpla cât am bate din palme, ideea de călătorie și lecții învățate ar fi doar vorbe goale. Sigur că premiul cel mare pe care-l dorim e cireașa de pe tort, dar pe drumul către el ne sunt testate o grămadă: valorile, credințele, determinarea, intenția serioasă și tot așa. Și, crede-mă, o să ai parte de-o grămadă de aparente piedici în drumul tău spre un sens personal și-un obiectiv care să te împlinească!

 

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii