Cum am învățat să mă iubesc? 4

Numele meu e Maria Răsuceanu și, în urmă cu 5 ani de zile, aveam 35 de ani și 120 de kilograme. Eram, cum s-ar spune, un om cu greutate! Așa fusesem dintotdeauna, un copil plinuț, însă când ești copil aspectele astea nu contează, nu e ceva de care ții cont. Cu toate astea, pe măsură ce înaintam în vârstă, vedeam că aspectul meu fizic influențează felul în care oamenii din jurul meu se purtau cu mine.

Curând, am început să primesc critici explicite legate de greutatea mea. Oamenii erau pur și simplu răutăcioși, ca și când numărul meu de kilograme era un fel de insultă la adresa lor și ei se simțeau responsabili să îmi răspundă înapoi. Știam că trebuie să fac ceva pentru mine ca să mă ajut, dar nu știam ce anume și, în plus, nimic nu mă motiva să iau atitudine.

În dimineața în care m-am urcat pe cântar, cu mult curaj, și acul a trecut de 100 de kilograme, m-am îngrozit! Am plâns mult și mă gândeam ce să fac. A venit imediat și ”soluția”: mi-am ”mâncat” amarul cu vreo trei prăjituri și o sticlă de suc. Numai că, la acel moment, la televizor, Cori Grămescu făcea lucruri minunate cu participanții dintr-un show în care cu toții voiau să slăbească. Cori m-a atras instantaneu, așa că în numai trei zile am și fost la sala ei, pentru o ședință de consiliere.

Trebuie să vă spun că nu doar numărul mare de kilograme îmi dădea bătăi de cap, căci, din cauza lor, aveam și alte probleme conexe, ca să le numesc așa. Sănătatea mea era precară cu un colesterol foarte mare, aveam mereu picioarele umflate, nu puteam să merg pe jos mai mult de o stație și era greu să găsesc haine pe măsura mea. În plus, totul a culminat cu concedierea de la locul de muncă. Oficial, mi s-a spus că este vorba de o restructurare, însă motivul neoficial a fost că nu fac, printre altele, imagine bună firmei.

Am depus CV-ul meu pentru alte locuri de muncă și am fost sunată pentru interviu destul de repede. Numai că, odată ajunsă acolo, întâlnirea cu angajatorul nu a durat mai mult de 10 minute și asta pentru că am ales să plec imediat ce acesta m-a întrebat: ”Dumneavoastră nu vedeți ce scaune avem?” Am avut tăria și flerul să răspund: ”Da, văd, sunt din piele!”, însă sensul întrebării mi-a fost clar de la început. Eram un om prea mare pentru scaune atât de mici!

maria mainainte

M-am simțit oribil și m-am refugiat, din nou, în mâncare.

Când am ajuns la Cori Grămescu în birou am știut că ea va fi cea care mă va ajuta. În concurs îmi plăceau stilul ei de a-și motiva ”elevii” și jocul psihologic pe care îl făcea cu ei. Mi-am spus: merită încercat! Cori mi-a zis că, înainte să încep antrenamentele, trebuie să slăbesc. ”Te rog, ajută-mă!”, i-am spus cu lacrimi în ochi așa că nu am mai așteptat să scad în greutate și încă din ziua următoare am venit la ora ei de pilates și am început să țin dieta pregătită de ea pentru mine.

Încet, încet am început să slăbesc, să prind energie și curaj și, deci, să avansez și-n antrenamentele mele, să aleg ore mai dinamice, cu alte instructoare, care m-au provocat să dau ce am mai bun din mine. Țin minte când am venit pentru prima dată la Dalanda, a fost șoc curat! Deși eram în primele 10 minute, în timpul încălzirii, am abandonat, căci, pentru mine, efortul era uriaș. Nu m-am lăsat bătută și mi-am propus să revin la ora ei cât mai repede cu putință și s-o duc la capăt. Era un pariu cu mine însămi pe care voiam să îl câștig!

Într-o zi, în vestiar, Dalanda mi-a spus simplu: ”Să nu te lași!”. În capul meu, cuvintele ei aveau o mare însemnătate și cu încrederea asta nou câștigată mi-am mai adăugat un antrenament în ”portofoliu”, al ei. Din aproape în aproape a venit și momentul primei ore de step, cu Paula. Mi-a plăcut că, la fel ca celelalte instructoare, nici ea nu m-a menajat. Când vedea că o las mai moale, îmi spunea: ”Continuă!” Și asta am și făcut. Mi-a plăcut mereu că fetele nu au abuzat de cuvinte și încurajări. Știau foarte bine ce-mi doresc și îmi mențineau energia crescută prin vorbe simple, la obiect. Am simțit mereu asta de la ele!

Marcela a fost cireașa de pe tort, căci, cu ajutorul ei, am înțeles că nu totul trebuie să fie o luptă și că schimbarea din mine, cu mine, trebuie făcută cu armonie, cu înțelegere, cu iubire pentru mine, cine sunt și cine îmi doresc să devin. Antrenamentele ei m-au ajutat să-mi recâștig mobilitatea și, mai ales, să mă regăsesc.

Timpul a trecut și nu știu când LadyFIT s-a transformat dintr-o sală de sport unde mi-am propus să vin ca să pierd kilograme într-o familie de care nu am vrut să mă mai despart! Să merg la LadyFIT a devenit o plăcere, o dependență, o pasiune. Am văzut și rezultatele, care pentru mine au părut o minune. Era o minune că mă pot mișca mai ușor, că pot purta alt tip de haine, că pot chiar alerga. Am învățat ce înseamnă o porție corectă de mâncare și să fac diferența între calitate și cantitate. Sportul a devenit momentul meu de normalitate într-o viață de zi cu zi haotică!

IMG_5175

Mai mult, am decis să vin și să plec de la antrenamente pe jos. Așa că porneam din Rahova până la Piața Unirii în plimbare și tot așa mă duceam înapoi acasă. În total, o oră și jumătate de mișcare care se adăuga la ora de antrenament. Apoi m-am mutat în Titan, însă tot n-am renunțat la drumul pe jos, îl fac și azi, chiar dacă e mai lung, aproape o oră și jumătate numai într-un singur sens. Pentru mine treaba asta e mai mult decât plimbare. Este relaxare, terapie, timp pentru gândire, unul în care găsesc rezolvări la problemele mele, studiez oamenii, ascult muzică.

Astăzi am cu 40 de kilograme mai puțin și încă sunt în proces de slăbire! Cel mai important lucru pe care l-am învățat în cei cinci ani de zile este că orice este posibil. Îți trebuie răbdare, echilibru, înțelepciune, tăcere ca să poți să faci lucrurile să funcționeze! Transformarea însă te va lăsa cu gura căscată. Am 80 de kilograme pe care nu le-am visat niciodată și îndrăznesc să sper că voi ajunge la 75 de kilograme. Sportul m-a disciplinat și m-a ajutat să mă pun în valoare, mi-am schimbat felul de a gândi și, evident, transformarea s-a simțit și în interior. Iar odată cu asta totul a devenit mai ușor, mai firesc.

LadyFIT a fost mereu alături de mine, acolo m-am simțit încurajată și apreciată. Am vorbit mereu deschis și liber cu oamenii și mi-am stabilit obiective clare și precise pe care le-am atins într-un timp real, cu muncă și răbdare. Niciodată nu am simțit că sunt mințită să cred că totul se poate schimba peste noapte, ci învățată să am încredere în politica pașilor mărunți unde schimbările vin în ritmul lor, atunci când, în cele din urmă, ești atentă la tine.

Cori are fler, intuiție și abilitatea să-ți vadă punctul slab. Însă ușor și sigur te modelează, îți arată drumul corect cu mult umor, sinceritate, discuții deschise și clare. Poate să te determine să nu renunți, te încurajează și zâmbește mereu.

IMG_5178

Dalanda e mereu energică și atunci când o vezi pe ea în acțiune, nu te poți opri, vrei pur și simplu să o iei de la capăt, iar și iar, chiar dacă obosești. Te ajută să crezi că te poți mobiliza orice ar fi și chiar așa și e!

Paula ar putea părea cea mai severă dintre ele, dar severitatea ei se traduce prin disciplină și încrederea pe care o pune în tine. Nu e mulțumită niciodată pe deplin și atunci apasă pedala de accelerație, știe că poți mai mult și, de aceea, te îndeamnă să te depășești. E mereu cu ochii pe tine!

Cu Marcela totul e blândețe și bunătate! Cu ea, regăsirea interioară e călătorie și armonie.

Ce am învățat însă cel mai important în acești cinci ani de zile?

Că iubirea adevărată începe cu iubirea de sine!

 

 

 

 


COMENTARII
 • Padureu Simona pe 29.03.2017 la 17:53 Răspunde

  As dori și eu o dieta ma lupt cu kilogramele de mult timp

 • Vlad Ionelia pe 14.03.2017 la 12:17 Răspunde

  Buna ziua,imi place enorm articolul.O stiu pe Cori de la televizor si o urmaresc cu drag.Din pacate si eu am probleme cu greutatea si imi doresc enorm sa slabesc.As dori sa iau legatura cu d -voastra!!!!!Multumesc!!!!

 • Mariana pe 14.03.2017 la 11:36 Răspunde

  Am greșit adresa de email

 • Mariana pe 14.03.2017 la 11:34 Răspunde

  Buna și ma bucur enorm ptr tine și eu sunt fffff grasa dar îmi lipsește Ambiția ,nu sunt in țara dar mi-aș dori sa primesc de la Cori Gramescu o dieta echilibrata ,Menționez ca nu merg la sala din cauza problemelor lombare,in fine ma bucur ptr tine ca ai reușit sa slăbești va pup și o zi frumoasa ca voi


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii