Constanța mea

10.08.2016
Constanța mea

Când crezi că ai totul clar în minte şi planificat la minut, atunci râde viața de tine. Cam aşa am păţit şi eu şi mă bucur de nu mai pot. Pe 1 mai îmi propusesem cu fetele că ne vom face o vară de burlăcițe, cu petreceri, distracţie şi călătorii fără număr. Cu răsărituri prinse la petreceri şi multă, multă distracţie. Iar eu eram foarte sigură că urmează o vară plină şi că nimic nu m-ar fi făcut să-mi schimb părerea.

La sfârşitul lui mai însă am venit la Constanţa să mă văd cu un băiat. Şi acolo am rămas. De la începutul verii, stau în oraşul de la malul mării şi fac naveta săptămânal la Bucureşti, când am treabă. Cu ocazia asta am descoperit şi o altfel de Constanța, Constanţa mea,  prăfoasă şi veselă, fără atracţiile turistice din Mamaia şi fără puhoiul de turişti care se revarsă spre oraş în fiecare vineri.

Cu mâncarea e însă mai complicat, mai ales vara. În caz că nu ştiaţi, unele restaurante din Constanţa au meniuri de weekend, cu preţuri mai mari decât cele din timpul săptămânii. Deși cam peste tot mănânci aceleaşi preparate neinteresante, sunt totuşi locuri în care mănânci bine, cu condiţia să ai simţul umorului. Nu sunt locuri cu pretenții, dar mănânci mâncare bună, proaspătă şi gustoasă. Selecţia mea e pestriţă şi o să încerc să spun de ce aleg fiecare dintre aceste locuri.

IMG-20160809-WA0001

Konak – la piaţa Brick e o cârciumă turcească „de-adevăratelea”, cu bucătari mustăcioşi, miros de ardei copţi şi adana kebap. Pe scurt, mănânci până leşini. Toate sunt bune, de la supa de linte la grătarele sfârâite şi condimentate, iar despre deserturi nu mai zic. Dar trebuie să nu ţii la sclifoseli şi să ştii că terasa din spate e răcoroasă şi în zilele în care te topeşti de cald în oraş şi că dacă depăşeşti zona de grătare, merită drumul până în Inel 2, la piaţă.

Doors – pe lângă portul mare e această terasă la care am mâncat cel mai bun oreo cheesecake din viaţa mea. Şi au şi strips de pui făcute la ei, condimentate şi bune. Şi somon cu orez sălbatic pentru cei mai conştiincioşi cu dieta. E un loc fain, domnişoarele care servesc sunt drăguţe şi vesele şi locul are o energie specială.

Bacaro – în portul Tomis e un loc bine cunoscut în social media. Mie îmi place pentru midiile cu sos de vin alb şi pentru amabilitatea personalului. Locul e frumos pentru că portul e frumos, dar faptul că oamenii care lucrează acolo sunt amabili şi zâmbitori transformă fiecare vizită într-o experienţă relaxantă.

IMG-20160809-WA0004

Rio Juice – în Mamaia, în dreptul vechiului Melody, este un loc în care poţi să găseşti smoothies delicioase din fructe tropicale. Oamenii de acolo sunt zâmbitori, dornici să îţi povestească despre beneficiile fructelor pe care le vând şi despre combinaţiile menite să îţi hrănească organismul şi să îţi încânte papilele. Tineri şi pasionaţi, muncesc de dimineaţa până seara, cu o energie incredibilă. Eu sunt fan Acai şi Mango smoothie şi îi vizitez măcar de 3 ori pe săptămână, după plimbarea de seară.

În rest, în Constanţa, sunt multe pieţe cu fructe şi legume proaspete, cu carne de pasăre de la ţară şi cu multe produse gustoase. Am redescoperit aici bucuria de a face piaţa şi mă bucur să văd că există chioşcuri cu fructe și legume, unde oamenii stau la coadă dimineaţa ca să cumpere.

Constanţa mea e liniştită şi frumoasă, cu plaje în care apuci să te bucuri de nisip, și de mare. Constanţa mea înseamnă diguri ce despică marea pe kilometri întregi, cum e digul cel mare din Portul Constanţa, care se întinde pe aproape 10 kilometri în larg. Constanţa mea înseamnă seri petrecute pe malul mării, plimbări sub clar de lună pe plajă şi multă, multă linişte. Şi sport pe-afară, în aer liber şi plajă după amiaza, când soarele e blând ca o dezmierdare pufoasă.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii