3 moduri simple în care-ți poți ajuta copilul să aibă un stil de viață sănătos

19.09.2016
3 moduri simple în care-ți poți ajuta copilul să aibă un stil de viață sănătos

Un studiu american a arătat că 80% dintre fetele de până în 10 ani au ținut cel puțin o dată în viață o cură de slăbire. Wow! Eu, la 10 ani, nu știam ce jocuri să mai inventez cu prietenii de la bloc. Să citesc o asemenea statistică este pentru mine un lucru îngrijorător. Însă, într-un fel, nu mă miră deloc informația. Trăim într-o lume excesiv preocupată de aspectul fizic și copiii, ca niște bureți ce sunt, absorb acest tip de mesaj cu mult mai repede. Din păcate, majoritatea dintre ei nu are încă priceperea și capacitatea să extragă ce trebuie sau să lase deoparte ce nu trebuie din amalgamul de mesaje din jur.

Eu sunt unul dintre copiii de care s-a făcut mișto din cauza greutății. Și am suferit din cauza asta, mai ales în adolescență. Ca mine au fost, și sunt, milioane  de alți copii care se confruntă zi de zi cu stigmatizarea. Ea vine din partea părinților, profesorilor și prietenilor, E dureros să auzi că ești gras, că ar trebui să mănânci mai puțin, că, pe scurt, ești vai de capul tău! De aici încep și problemele: încredere în sine scăzută, izolare și, câteodată, chiar și boli de alimentație precum bulimia sau anorexia. Nu uitați că, de obicei, copiii imită comportamentele pe care le văd acasă așa că degeaba îi zici, ca părinte, copilului tău să dea burta jos că râd alții de el când tu nu faci niciun pic de mișcare și mănânci anapoda.

Dacă în privința mediului social în care copilul își petrece timpul nu e prea mare lucru de făcut, susținerea de acasă e cea mai importantă și obișnuințele deprinse acolo sunt ca o pecete pe viață pentru copil. Așa că depinde de conștiința părinților să fie primii suporteri ai copiilor lor și să le îndrume pașii spre o viață sănătoasă și lipsită de anexietăți vizavi de imaginea fizică. Iată care sunt recomandările mele pentru ca părinții să poată avea o contribuție importantă și durabilă în viața copiilor lor din acest punct de vedere:

Fă mișcare împreună cu copilul tău. Pur și simplu ieși cu el afară, la joacă, aleargă, mișcă-te cu el. Nu e nicio altă modalitate de a-i imprima copilului bucuria de a fi în aer liber și de-a face diverse activități decât exemplul personal. Când copilul crește alături de părinți care-și petrec timpul liber în natură fie că se plimbă, merg pe bicicletă sau fac drumeții, n-are cum să nu preia pasiunea pentru mișcare și, la rândul lui, ca adult, să replice comportamentul.

Mănâncă sănătos alături de copilul tău. Degeaba pui pe seama școlii și-a societății felul prost în care mănâncă un copil. Da, e adevărat, avem în comerț tot soiul de alimente nasoale, dar alea bune sunt tot acolo, în egală măsură. Învață-l de acasă pe copil să se bazeze pe legume, fructe, carne slabă, nuci, semințe, brânză, ouă și nu va avea nicio problemă mai târziu. Nu merg până acolo încât să-ți zic să-l privezi de dulciuri și junk food, fac parte din lumea în care trăim, însă raportul trebuie să fie pe cât posibil în favoarea alimentației bune. Cu cât copilul va învăța să aleagă ce e bine pentru el, cu atât va crește armonios, echilibrat, voios, energic, în formă bună.

Orice ar fi, încurajează-l! Orice om trece prin tot felul de stări și etape în viața lui. Copilul e fix la fel! Copilul are nevoie să știe că orice s-ar întâmpla ești alături de el. Copilul n-are nevoie să fie comparat cu alții și, cu atât mai puțin, cu proiecții vagi despre ce înseamnă să ai un corp mișto. Serios, toate astea sunt chestiuni atât de subiective, încât n-are niciun rost să intri pe calea asta. Ai grijă de mintea și inima copilului tău și ajută-l să înțeleagă că lumea e un loc variat, cu opinii diverse, în care, poate, câteodată, cineva îi va zice lucruri urâte, îl va jigni ori îi va explica ”cum se face” una și alta. Asta nu înseamnă că el trebuie să ia de bun ce aude și să se conformeze. Ajută-l să aibă încredere în el și să se bazeze pe faptul că, orice s-ar întâmpla, tu ești alături să-l susții și iubești!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii