Lectii de viata

21.10.2016

Odata, imi placeau foarte mult textele in care autorul spunea ceva de genul „ce bine ar fi fost sa stiu toate lucrurile astea in urma cu 10 ani.” Adica ce util i-ar fi fost omului sa aiba atunci mintea de acum. Mi se pare ca, intr-adevar, daca as fi stiut mai devreme o serie de lucruri, ar fi fost totul mai usor. Dar, intr-o zi, m-am intrebat: de ce as fi vrut de fapt sa fiu pur si simplu mai inteleapta atunci in detrimentul experientei care sa ma faca sa ajung la toate concluziile la care am ajuns pe cont propriu?

Dintr-o data, sentimentul acesta al unei cunoasteri pe care as fi vrut s-o am in anumite situatii a parut ridicol si mi-am dat seama ca fara toate momentele dificile sau, pur si simplu, fara toate exprientele de care am avut parte, n-as fi putut sa am concluziile mele, invatate de mine, pe pielea mea. Sigur ca textele despre care va spun au o utilitate din punct de vedere rational, uite prin ce-a trecut X si uite ce a invatat de-acolo, dar chiar si asa, invatarea adevarata, de calitate, durabila inseamna ceva doar daca noi, eu si cu tine, fiecare dintre noi, separat, a trecut prin anumite situatii de viata si-a tras de acolo propriile invataminte.

E usor sa credem ca citind din ce-au facut unii si altii in anumite situatii, vom fi feriti de experientele neplacute sau de deranjul emotional de care am putea avea parte, dar adevarul este ca pana nu suntem pe pielea noastra pusi in cutare context pe care sa-l traim, tot ce scriu altii e doar literatura. Pana nu suntem noi acolo sa vedem cum e, cele 10 lectii pe care ai fi vrut sa le ai la indemana in urma cu 10 ani, inainte sa se intample anumite expriente, ar fi fost doar retete golite de continut, pe care le-ai fi aplicat ca atare fara sa inveti, cu adevarat, ceva.

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii