De ce e important sa plecam in vacanta?

24.10.2016
Vacanta

Cu toate ca vacanta de vara s-a incheiat, eu cred ca e bine sa ne luam una de fiecare data cand simtim nevoia. Sigur, nu ma refer aici la a face din vacanta o practica lunara desi, de ce nu, o iesire scurta, macar in weekend, e o sursa sigura de energie proaspata care sa ne ajute sa facem in fiecare zi fata tuturor lucrurilor care formeaza viata.

E adevarat ca traim intr-o lume in care ii aud pe multi ca spun cate ore nenumarate muncesc si fac din asta un fel de mandrie ca si cand sa stai 14 ore la birou ca regula si nu ca exceptie e vreun motiv pentru a ni se ridica statuie. Aproape ca daca nu esti si tu competitiv, ca multi altii, te simti prost si, uneori, lenes. Eu am simtit pe pielea mea toate aspectele competitivitatii si nu de putine ori am avut sentimentul ca nu dau tot ce am mai bun, ca nu ma chinui cand muncesc, ca altii o fac, ca poate, deci, ar fi bine s-o fac si eu.

Exista insa motive practice pentru care odihna regulata timp de cateva zile la rand are beneficii clare si am sa-ti zic acum cateva dintre ele:

Vacanta poate preveni atacul de cord

Una dintre cele mai acute probleme ale societatii azi e stresul care duce la cresterea tensiunii. In timp, o stare de permanenta agitatie poate duce la un eventual atac de cord. In plus, medicii au aratat ca stresul e factor si pentru depresie, pe care creierul il recunoaste ca un factor de agresiune. De aceea, un studiu din 2013 a aratat ca o treime dintre cei care iau vacante in mod regulat sunt mai fericiti.

Vacantele te pot ajuta sa te … subtiezi. Multi oameni azi mananca pe fond de stres, chiar daca nu le este foame. Este una dintre problemele societatii. Acelasi studiu din 2013 a aratat ca oamenii care merg in vacanta mai mult, mananca mai putin, aproximativ 75% dintre respondenti isi modificau stilul de-a manca atunci cand se simteau fericiti.

Vacantele sunt o necesitate. Pana la urma nu e nevoie sa gasim motive extraordinare pentru care sa nu mergem la munca o perioada. Oricat de grozave ar fi conditiile de lucru, din mijlocul familiei si relatiile cu oamenii apropiati ne luam energia buna si insemnatatea a ceea ce suntem. 96% dintre respondentii americani ai studiului din 2013 au spus ca acasa e locul in care reusesc sa isi revina si unde se simt bine.

Tu cand ai fost in vacanta ultima data?

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii