Cum am devenit Cori Gramescu?

16.10.2015
Cum am devenit Cori Gramescu?

Bună ziua, numele meu este Oana Cornelia Gramescu, dar clientele mele mă cunosc drept Cori Gramescu. Sunt antrenor de fitness, am apărut în multe emisiuni televizate, am apărut în reviste, am făcut reclamă pentru diferite branduri şi am scris multe texte pentru internet, iar azi nu vă pot da sfaturi despre branding, există aici specialişti mult mai în măsură decât mine să vă vorbească despre asta, dar pot să vă povestesc despre cum am greşit eu.

Miercuri am participat la evenimentul Business Days la Cluj, locul în care s-au adunat antreprenori romani şi internaţionali să vorbească despre experienţa lor în afaceri şi despre tot ce a însemnat să construiască şi să greşească în acest domeniu. Eu am avut două prezentări, despre brandul Cori Gramescu şi despre management-ul fericirii. Mai jos vă las prezentarea pe care am avut-o despre brandul meu personal:cum am devenit Cori Gramescu?

Cum am început afacerea

La 21 de ani mi-am depus demisia din bancă şi m-am alăturat iubitului meu de la acea vreme, Cristi, în afacerea pe care tocmai o începuse. Am reuşit să finalizăm lucrările la sala cu 9 luni întârziere faţă de termenul prevăzut şi eram foarte aproape de colaps financiar. Am semnat, în disperare de cauză, un contract pentru o companie care ne cerea ore de Pilates, TaeBo şi Step aerobic pe care să le predăm exclusiv pentru angajatele lor. Avem nevoie de acel contract ca să trecem iarnă, dar a fost imposibil să găsim pe cineva care să predea Pilates. Din nevoie, am studiat câteva săptămâni pe internet mişcările Pilates şi mi-am structurat un antrenament de o oră.

Era nevoie să devin instructoare. Şi-mi trebuia un nume. Oana nu era bun, pentru că mai erau alte 3 instructoare cunoscute în Bucureşti cu numele ăsta. Cornelia era prea lung şi prea sobru. Corny nu sună bine, Coni era prea american, aşa că am rămas la Cori. Cori Gramescu devenea primul instructor din România care promova la scară largă Pilates la noi în ţară. Am plecat în Canada să îmi definitivez formarea că instructor de Pilates şi am început să comunic pe internet şi în reviste modeste despre ceea ce făceam în sală.

Schimbări în viața personală

La 24 de ani s-a terminat relaţia pe care o aveam cu Cristi şi a urmat o perioadă tulbure. În urma unor discuţii dure, am părăsit temporar echipa pe care o construisem timp de aproape 4 ani. Se întâmplă în iulie. Părăseam o sală pe care o administrasem de la lansare şi în care predasem. Aveam vreo 300 de cliente pe lună.

În luna octombrie, când am cumpărat de la Cristi acţiunile lui la sală, mai erau 80 de cliente active şi costuri fixe de 6000 de euro pe lună. Între iulie şi octombrie am avut câteva discuţii lungi cu mine însămi şi mi-am dat seama că singura variantă în care mă vedeam funcţionând era aceea în care îmi recuperam sala. A fost acel moment din viaţă în care am conştientizat că nu văd altă variantă decât aceea de a fi instructor şi a avea sala MEA.

Depășirea obstacolelor

Eram dispusă să muncesc oricât de mult pentru a-mi salva visul. Nu aveam bani pentru publicitate, dar puteam face ceea ce niciun alt instructor nu făcea la vremea respectivă: puteam să scriu articole bune pentru presă, pe care jurnaliştii să le preia fără prea mare bătaie de cap. Ceea ce am şi făcut.

A urmat o reorganizare masivă a întregii structuri de costuri şi de personal de la sală, mi-am făcut cruce când a început criza imobiliară, mi-am redus chiria cu 10 euro pe metru pătrat şi am renunţat la aproape întreaga echipă de traineri de la sală. Aşa a luat naştere LadyFIT – first gym for delicate women, sala pe care o deţin în prezent, în care muncesc de 10 ani şi pentru care creăm acum o franciză, pe care o vom lansa la începutul anului 2016.

Cum am construit brandul Cori Gramescu

Timp de 2 ani am construit pas cu pas brandul Cori Gramescu, un vector de imagine pentru sala LadyFIT. Practic, lumea venea la sala la Cori, iar eu speram că ele vor rămâne cliente ale LadyFIT şi ale întregii echipe de instructoare. Nu se întâmplă aşa, dar eu continuam să fac mai bine şi mai mult din exact ceea ce făcusem până atunci, sperând la rezultate diferite. Vă daţi seama ce greşeală? Am scris multe texte în acei ani pentru mai toate revistele şi site-urile de femei, consolidându-mi poziţia de specialist.

După ce am fost selectată să fiu antrenoarea uşor nebună şi foarte severă a unor concurenţi obezi într-un concurs de slăbit, am devenit dintr-o dată cunoscută şi pentru TV. A urmat o emisiune difuzată în primetime la Antena 1, concurentul meu a câştigat concursul cu un rezultat remarcabil şi, pentru că poziţia de antrenor-vedeta în România nu era ocupată de nimeni, mi-am asumat eu acest rol. Brusc, eram aproape peste tot.

Succesul rapid în promovare a afectat cariera

În tot acest timp, activitatea mea profesională însemna 20 de ore pe săptămână predate în sală, managementul şi administrarea sălii LadyFIT şi PR-ul meu şi al sălii, apariţii în media şi prezențe la evenimente mondene. În vârful de promovare, aveam aproape în fiecare zi un articol în care eram menţionată sau pe care îl scriam şi o apariţie la TV în diverse emisiuni, de la ştiri de dimineaţă la emisiuni de noapte, pe mai toate posturile naţionale.

Tot în acea perioadă, cu cât eu deveneam mai cunoscută, cu atât îmi scădea numărul de cliente la sală. Mă poziţionasem ca un produs premium, mă îmbrăcau unele dintre cele mai preţioase branduri din România şi adesea ţinutele mele primeau atenţie pentru opulența pe care o etalam. A fost momentul în care am realizat că o dădusem în bară grav, că lumea nu mai auzea mesajul meu din pricina zgomotului creat de apariţiile mele. A urmat o pauză de comunicare de aproape 2 ani.

Evoluția ca nutriționist și instructor

În acest timp mi-am reorganizat din nou activitatea la sală, am devenit studentă pentru a doua oară, de data asta la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi mi-am dezvoltat formal propria metodă de pilates, Ultimate Pilates by Cori Gramescu, pe care m-am ocupat să o înregistrez la OSIM. Mi-am încheiat formarea că nutriţionist. Munceam de dimineaţă până seara, cu rezultate extraordinare. Sala mergea grozav, agenda mea de consultaţii era plină şi tocmai mă gândeam serios să îmi extind afacerea, făcusem un eveniment de relansare a site-ului meu şi al sălii şi nu mă gândeam decât să merg înainte. Brandul Cori acapara din nou, tot.

Ignorarea echilibrului și momentul de reflecție

Preocupată să avansez, să livrez şi să îmi confirm succesul, munceam din ce în ce mai concentrat. Pierdeam contactul cu mine însămi, pentru că e uşor să pierzi frâiele când ai succes şi totul merge aşa cum visai. Aveam cel mai bun an la sală de până atunci şi eram în cea mai aglomerată perioadă a anului. Aşa cum se întâmplă de obicei, există mereu acel moment care schimbă totul în viaţa unui om.

Pentru mine acel moment a însemnat o problemă de sănătate gravă, nu mă simt în stare să o împărtăşesc aici, dar de acolo a început să se schimbe totul. În faţa realităţii dure mi-am reconsiderat tot planul de viaţă. Am învăţat că nu pot trăi într-o permanentă disjuncţie între Cori şi Oana Cornelia şi am început să schimb lucruri în care credeam şi la care visam încă de când îmi chinuiam mintea să găsesc un nume mai bun pentru mine.

A fost un proces dureros şi greu. Timp de un an şi ceva am şovăit între îndoieli, greşeli şi mici confirmări. Am început cursurile MBA la Maastricht School of management şi am început să aplic în afacerea mea ceea ce învăţăm la şcoală. Aveam timp să o fac pentru că tocmai ratasem un an la facultate, relaţia mi se dusese naibii după 6 ani şi simțeam că sunt complet în derivă. Parea că, oricum, nu mai am nimic de pierdut. După un an în degringoladă aveam de ales între a face ceva complet diferit sau de a pierde toată afacerea. Am zis să fac ceva diferit.

Revenirea la valorile autentice

Am revenit la un mesaj autentic, lipsit de gargara americanizată care împopoţonează zona de fitness din România. Am scris onest despre ce înseamnă să adopţi un stil de viaţă sănătos, cât e de greu să fi constant în antrenamente şi ce presupune schimbarea unor obiceiuri de-o viaţă. M-am bazat aproape în orb pe echipa mea de la LadyFIT. Am creat antrenamente pentru toate clientele noastre şi pentru cititoarele care ne urmăresc pe internet. Am învăţat şi am aplicat ceea ce învăţasem la MBA în organizaţia mea. Am scris despre lucruri mai puţin comode şi am decis să nu mai predau la sală. Mi-am luat timp pentru mine, m-am reîntors la valorile care dau forţa echipei LadyFIT şi asta trăiesc acum. În mod egal, ca Oana Cornelia sau Cori.


COMENTARII
  • Flavian pe 23.04.2017 la 15:40 Răspunde

    Foarte interesanta si de aplaudat povestioara ta .


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii