Sindromul ovarelor polichistice – ce inseamna si cum stii ca suferi de aceasta boala?

23.04.2020
Sindromul ovarelor polichistice - ce inseamna si cum stii ca suferi de aceasta boala?

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS sau SOPC cum se mai gaseste prescurtat) este cea mai frecventa afectiune asociata cu anovulatia cronica, afectand pana la 13% din femeile de varsta reproductiva. Problema cea mai mare legata de sindromul ovarelor polichistice este ca are o plaja destul de larga de manifestari si tratamentul este adesea complicat de gestionat. Din pacate, 70% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune raman nediagnosticate si nu beneficiaza de un tratament corespunzator, care le-ar usura manifestarile clinice ale acestei afectiuni. Pentru acest material am discutat cu Dr Ioan Boleac, medic primar obstretica-ginecologie, cu competente in reproducerea asistata si sanatate hormonala si este primul material dintr-o serie mai lunga de texte referitoare la sanatatea hormonala si fizica a femeilor.

Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice prezinta numeroase manifestari clinice si diagnosticarea lui a fost multi ani relativ greu de facut corect. Incepand cu anul 2003 insa societatile de medicina reproductiva din SUA si din Europa au formulat o serie de criterii de diagnostic unitare:

  1. Oligoovulatie si/sau anovulatie
  2. Hiperandrogenism clinic sau biochimic
  3. Aspect ecografic de ovare polichistice

Oligoovulatia inseamna ca ovulezi neregulat si ciclurile menstruale au o durata neobisnuita (mai mica de 21 de zile sau mai lunga de 35 de zile). Anovulatia inseamna ca nu ovulezi deloc si nu ai ciclu menstrual timp de mai multe luni la rand.

Hiperandrogenismul inseamna ca organismul tau secreta prea multi hormoni androgeni (masculini) si asta se poate manifesta prin hirsutism (cresterea parului in mod accentuat pe fata si pe corp), acnee sau alopecie (pierderea parului capilar) si se evidentiaza in mod clar prin analize de sange.

Aspectul ecografic de ovare polichistice este stabilit de catre medicul ginecolog in urma unui control ecografic daca ai cel putin 8 ani de cand a inceput menstruatia. Daca medicul constata ca ai mai mult de 12 foliculi ce masoara 2-9 mm in diametru si/sau volumul ovarului mai mare de 10 milimetri cubi la cel putin unul dintre ovare, iti va indica si alte controale medicale pentru a stabili precis diagnosticul.

Daca medicul specialist constata prezenta a cel putin 2 criterii din cele 3 de mai sus si exclude alte afectiuni endocrine care pot da aceleasi simptome, iti va stabili diagnosticul de sindrom de ovare polichistice.

Cum ajungi sa afli precis daca ai ovare polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice - ce inseamna si cum stii ca suferi de aceasta boala? 1

In primul rand, trebuie sa faci o serie de analize de sange. Medicul specialist iti va recomanda un set de analize de sange hormonale care trebuie recoltate in zile diferite ale ciclului menstrual, impreuna cu analize uzuale care sa evalueze starea ta de sanatate. Acestea sunt un prim pas foarte important, deoarece vei afla putin mai tarziu cate afectiuni conexe pot fi dezvoltate de catre pacientele care au sindrom al ovarelor polichistice si tratamentul acestui sindrom nu se refera doar la sanatatea ovarelor ci ar trebui sa fie un tratament holistic pentru intregul corp.

In timp ce faci aceste analize de sange (vor dura cel putin o luna, deci inarmeaza-te cu rabdare si perseverenta) e posibil sa trebuiasca sa faci cateva controale ecografice transvaginale, ca sa poata stabili medicul cand si daca ovulezi. Controlul ecografic transvaginal nu este dureros, nu prezinta riscuri si este o etapa foarte importanta in stabilirea unui diagnostic corect.

Nu in ultimul rand, va trebui sa mergi si la un medic endocrinolog si posibil la un medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice pentru a evalua daca exista si alte afectiuni endocrinologice care ar putea avea acelasi gen de simptome si pentru a evalua daca ai dezvoltat deja sindrom metabolic sau diabet zaharat de tip 2. Mai ales daca ai probleme cu kilogramele in plus, controlul la un medic specialist diabetolog este esential.

In urmatoarele articole voi detalia fiecare aspect clinic al sindromului ovarelor polichistice si voi descrie care sunt liniile de management ale acestui sindrom. Folosesc in mod intentionat management si nu tratament pentru ca din pacate sindromul ovarelor polichistice se manifesta toata perioada in care femeile au capacitate reproductiva si influenteaza foarte multe aspecte ale vietii lor – greutatea, starea emotionala, echilibrul psihic, lejeritatea sociala si, poate cel mai important, fertilitatea si riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer.

Daca aveti ciclu menstrual neregulat, pilozitate excesiva, alopecie sau acnee severa sau va confruntati cu probleme de greutate, trebuie sa mergeti cat mai repede la control la medicul ginecolog pentru a investiga daca nu cumva aveti sindromul ovarelor polichistice.

Multumiri speciale merg catre dr Ioan Boleac si Mihaela Brailescu, sursele mele de inspiratie si informatie pentru aceasta serie de articole .

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii