MBA- la Maastricht School of Management Romania

12.11.2018
MBA- la Maastricht School of Management Romania

MBA-ul a fost pentru mine acea etapa de viata profesionala definitorie, m-a ajutat sa imi reconsider intregul parcurs profesional si sa imi construiesc afacerea intr-o noua paradigma. Daca cochetezi cu ideea de a face un MBA, iata cum a fost experienta mea la Maastricht School of Management Romania.

Am inceput MBA-ul intr-o perioada profesionala grea, compania pe care o detineam era intr-un soi de deriva si nu prea stiam ce sa mai fac pentru a evita ceea ce parea un dezastru previzibil. Munceam prea mult, nu aveam o organizare prea buna a afacerii, nu aveam destule cunostinte despre finance sau contabilitate si mergeam mai curand din inertie si o intuitie nu tocmai corecta asupra lucrurilor.

Era 2015 si eu habar nu aveam cum sa fac sa nu ma pierd in ceea ce insemna cariera mea ca antrenor si ca „patroana” de sala de sport. 

Cand am inceput cursurile la MSM Romania (Maastricht School of Management, pe scurt MSM) imi ocupam cea mai mare parte a zilei de lucru fiind antrenoare de Pilates. A fost putin surprinzator si pentru mine si pentru cei de la MSM ca doream sa incep cursurile de MBA. Eu stiam doar ca imi trebuie o structura antreprenoriala pe care sa imi reconfigurez afacerea. Tocmai aflasem ca am niste probleme de sanatate si urma sa fiu supusa unor interventii chirurgicale, in urma carora nu mai puteam sa predau ca pana atunci. Facand niste calcule, mi-am dat seama ca afacerea mea, in aceasta noua paradigma, nu prea mai era profitabila. Simteam ca singura mea sansa este sa invat cum se construieste o afacere sanatoasa, pentru ca stiam ca am un concept bun la sala si aveam si potential de crestere, dar nu stiam ce si cum sa fac.

Perioada de MBA a fost grea, dar foarte, foarte interesanta si utila. Faceam cursuri in weekend, la fiecare doua saptamani. Celalalt weekend era pentru citit si facut proiecte sau teme. Incercam sa inteleg, din tot ceea ce citeam si invatam, cum pot sa aplic asta in afacerea mea si cum sa creez un ecosistem la LadyFIT care sa fie sustenabil, scalabil si profitabil.

Cand am inceput cursurile, in noiembrie, ma apropiam de o perioada de pierdere, pentru ca urmau sarbatorile de iarna si vacantele, cand in domeniul fitness-ului intotdeauna e problematic sa fii profitabil. Banii pentru MBA au fost si ei problema, pentru ca nu ii aveam pe toti, insa din fericire ma calificam la cateva categorii de burse si am reusit sa imi reduc semnificativ costul de scolarizare. Totodata, pentru ca aveam facilitatea de a plati in rate, am facut uz de ea si mi-am platit esalonat contravaloarea cursurilor.

In weekend aveam cursuri, iar lunea era zi de sedinta la LadyFIT: cum sa implementam la sala ceea ce invatam la MBA? Stateam cu fetele si ne gandeam in ce fel ne-ar ajuta sa aplicam si noi conceptele despre care invatam, cautam solutii sa le implementam si ne apucam de treaba. A fost o etapa efervescenta, am vazut ce functioneaza si ce nu si cum putem gasi cai de a creste.

Din 2015 pana in prezent afacerea mea a crescut constant atat ca numar de cliente si implicit incasari, cat si ca indicatori de performanta. Sunt convinsa si in ziua de astazi ca totul, dar absolut totul se datoreaza cunostintelor acumulate in timpul cursurilor de MBA.

Mi-am predat teza de MBA, lucrarea academica ce marca finalul cursurilor cu un an mai tarziu. Din pacate, nu am reusit sa termin totul in cei doi ani in care planificasem initial sa fac asta, insa intr-un fel am avut noroc. In anul in care am scris teza ma pregateam de o extindere, iar cand am inceput sa scriu teza evident ca am reanalizat dintr-o perspectiva formala cifrele pe care ma bazam si mi-am dat seama ca modelul la care ma gandisem mai avea niste erori. In urma redactarii tezei am decis sa mai stau putin, sa reconfigurez inca o data structura si organizarea afacerii mele si sa refac planurile de extindere. Era august 2017, iar eu ma regaseam inca o data in situatia in care „feeling-ul” meu era ca scapasem dintr-un accident.

Cand scriam teza am realizat ca pe un grafic de scalare, modelul meu nu mai devenea performant. Ca structura organizatorica existau multe zone incorect definite sau pline de ambiguitate, erau o serie intreaga de cheltuieli nesanatoase si ne ghidam dupa neste indicatori nu tocmai corect definiti. Intamplarea a facut ca exact in perioada aia sa trecem din nou printr-o reorganizare de personal, asa ca am profitat de ocazie ca sa refac modul in care functionam.

In martie 2018 deschideam al doilea club, a fost pasul cel mai greu de facut. Acolo am reusit sa testez modele de functionare pe care nu le puteam implementa la LadyFIT Unirii, a fost un adevarat laborator de testare si de invatare pentru mine. Din fericire, lucrurile au mers bine si am reusit sa imi acopar si acele cunostinte care imi lipseau despre piata si despre comportamentul clientilor si al instructorilor in situatii despre care nu mai aveam cunostinte de actualitate. Pana la urma, trecusera 10 ani de cand mai deschisesem un club, timp in care piata, publicul si preferintele de consum s-au schimbat foarte profund.

In ianuarie deschidem a treia sala, langa Promenada mall. Este o investitie de circa 50.000 de euro, intr-un spatiu frumos si de care sunt tare mandra. Ma pregatesc sa crestem, sa scalam si sa devenim mari. Acum, in anul 2018, am reusit sa imi adun curajul, sa imi structurez un plan mai coerent si sa definesc mai bine ce avem de facut.

In 2019, LadyFIT se face mare. Si nu am fi ajuns niciodata aici daca nu era perioada aia de doi ani de la MSM, in care am invatat sa imi vad propriile greseli obiectiv, sa invat sa le repar si mai ales sa invat sa judec corect si obiectiv. Am crescut de la o cifra de afaceri de 140.000 de eur in 2015 la aproape 300.000 de eur in 2018, speram ca anul viitor sa ne apropiem de jumatate de milion de euro. Poate ca nu e mult pentru altii, dar pentru mine, care am inceput afacerea asta cu 10.000 de euro cand aveam 21 de ani, este un rezultat incredibil.

Nici nu imi vine sa cred ca pot sa pronunt cifrele astea, dar e prima data cand am curajul sa ma gandesc serios la extinderea afacerii mele, pentru ca acum am si cunostintele necesare pentru a face asta si altfel indraznesc sa visez.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii