Dependenta de tehnologie – un rau necesar, dar controlabil?

23.11.2019
Dependenta de tehnologie - un rau necesar, dar controlabil?

Trebuie sa recunosc, ma gasesc intr-o situatie usor ironica tocmai scriind despre dependenta de tehnologie. Scriu acest text de pe laptop, langa mine se afla iubitul meu care se uita la un film pe laptopul lui, in fundal merge televizorul care ne prezinta prin satelit stiri din Franta, telefonul meu se aprinde aproape la secunda pentru ca am notificarile pornite si clientele mele imi scriu pe whatsapp iar inelul care imi spune cat si cum am dormit vibreaza pentru ca trebuie sa il pun la incarcat.

Desi nu ma consider o impamantenita a gadget-urilor si a tehnologiei, imi dau seama ca viata mea este dependenta de tehnologie. Unele lucruri ma ajuta sa fiu mai eficienta sau sa monitorizez corect activitatile mele, dar adevarul e ca petrec mult prea mult timp conectata la tehnologie. Sunt aspecte in care tehnologia ne ajuta, de exemplu cand monitorizam eficienta antrenamentelor noastre, acolo mi se pare esential sa avem o bratara de fitness cu ajutorul careia sa ne asiguram ca pe durata antrenamentelor noastre avem intensitatea necesara transformarii corpului nostru.

Dependenta de tehnologie - un rau necesar, dar controlabil? 1

Dupa cum cred ca e important sa ne monitorizam somnul pentru a ne asigura ca ne odihnim. O aplicatie care sa ne aminteasca sa ne inchidem telefonul, laptopul sau televizorul la timp pentru a permite corpului sa traiasca dupa ritmul circadian ne ajuta sa avem un somn odihnitor si sanatos.

Daca stim ca avem obiceiul sa nu bem apa, un reminder pe telefon ne poate ajuta sa imbunatatim acest obicei esential pentru sanatate.

Dar sunt si multe aspecte ale tehnologiei care nu ne fac bine, ba din contra.

  • Expunerea prelungita la social media, la filme si internet ne face sa traim permanent intr-o stare de excitabilitate, anxietate si agitatie permanenta.
  • Lumina albastra a ecranelor si televizoarelor impiedica iesirea creierului din starea de veghe si impiedica relaxarea profunda de care avem atata nevoie pentru a ne reface.
  • Cand petrecem timp in spatele ecranelor nu mai avem destul activitate in natura, in aer liber si asta ne impacteaza atat sistemul nervos cat si sistemul hormonal.Dependenta de tehnologie - un rau necesar, dar controlabil? 2

Concluzia? Trebuie sa ne alegem cu grija tehnologia pe care o folosim si mai ales cat de mult timp ii alocam. Desi e mai simplu sa ne spunem ca „ne descurcam”, in realitate as recomanda sa pornim invers, de la nevoile sanatoase ale corpului uman : avem nevoie de 7 ore de somn in fiecare noapte, de 1.2 ore pentru a manca si a ne prepara mancarea, de 30 de minute de antrenament pe zi si de cel putin 10.000 de pasi. La munca trebuie sa stam macar 8 ore pe zi si apoi, restul de minute dintr-o zi sa il alocam intelept catre lucrurile care chiar conteaza: timpul pentru introspectie, pentru lectura, pentru sport si activitati relaxante, pentru conectarea cu cei dragi, cumpararea alimentelor, imbunatatirea si infrumusetarea spatiului in care traim, autoperfectionare. Abia apoi ar trebui sa vina timpul pe care il petrecem in spatele vreunui ecran.

Index de Sanatate este o platforma extrem de utila pentru imbunatatirea sanatatii prin schimbari zilnice, iar dependenta de tehnologie este un aspect asupra caruia aceasta platforma ne invita sa lucram. Completeaza chestionarul si afla de unde poti incepe propria ta schimbare in bine prin sfaturi personalizate!


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii