Bad Boyfriends – Jeb Kinnison

18.02.2019
Bad Boyfriends - Jeb Kinnison

Bad Boyfriends sau cum sa folosesti teoria atasamentului pentru a evita parteneri nepotriviti sau pentru a fi tu insuti un partener mai bun este o carte practica, interesanta, despre cum ne comportam cu totii in relatii. Am citit aceasta carte si iata ce am retinut eu din ea, lucruri care imi sunt utile.

Teoria atasamentului emotional imparte oamenii in functie de tipul de interactiune avuta cu mama in copilarie. Spune ca in mare putem fi considerati ca avand fie „secured attatchment”, fie „dismissive avoidant” sau „anxious avoidant”. Nu o sa intru in detaliile acestei clasificari generaliste, personal cred ca este o simplificare a comportamentului emotional, in timp ce noi pendulam cu o intensitate mai mica sau mai mare intre diferite comportamente din cele trei categorii, mai ales sub impulsul emotional dat de dinamica de relatie.

Totusi, am retinut faptul ca odata dobandit un caracter mai pronuntat al celor 3 categorii de atasament, e destul de greu sa te schimbi in mod natural si de obicei este nevoie de un efort personal consistent, o montivatie interna si, in cazurile mai serioase, chiar si de terapie psihologica.

Alt aspect pe care il consider valoros este acela ca autorul sustine ideea ca in cazurile de atasament disfunctional in care partenerul nu doreste sa se schimbe in mod constient, cea mai sanatoasa cale este aceea a separarii. Oricat ar incerca un partener sa il faca pe celalalt „sa vada”, procesul nu poate avea o motivatie externa.

Mai sunt cateva observatii interesante referitoare la propriile derapaje si cateva teste care sa te ajute sa iti intelegi mai bine propriul stil de atasament. De asemenea, discuta cateva interventii pe care adultii le pot implementa in vietile lor pentru a putea corecta stiluri dificile de atasament. Printre acestea se numara exercitiul identificarii emotiilor, detasarea dintre fapte si perceptia subiectiva a subiectului si analizarea acestei disonante.

E o lectura usoara, placuta si interesanta, o carte foarte utila de citit in cuplu si de practicat in relatiile amoroase, sau in afara relatiilor, atunci cand ne dam seama ca problema e si la noi.

Ceea ce mi s-a parut foarte interesant este ca prezinta un studiu in care se discuta despre „ingredientele” care leaga o relatie pe termen lung. Printre acestea se numara activitatile si proiectele comune, o viziune similara asupra vietii si respectul. La ora actuala, mai bine de 25% dintre relatiile pe termen lung se desfasoara fara ca partenerii sa mai faca sex, iar dintre cei intervievati o buna parte au raspuns ca atractia sexuala nu a fost definitorie pentru buna functionare a relatiei emotionale cu partenerii.

Ca mai toate cartile moderne despre relatii si sfera emotionala, si aceasta carte aduce in discutie cultivarea capacitatii individuale de vulnerabilizare, promoveaza ideea de discutii oneste in cuplu si vorbeste despre comunicarea si asumarea partilor ascunse din fiecare ca ingredient de baza pentru a forma relatii fericite. Imi place ca reuseste sa scoata ideea de cuplu de sub filtrul idealizat-bucolic al romantismului vestic si aduce in prim-plan faptul ca nimeni nu e perfect, ca relatiile implinite se construiesc prin efort bilateral, asumat de catre ambii parteneri . O lectura placuta, se gaseste si pe audible si pe kindle.

 


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii