Principii Alimentare

vitalis
10.11.2016

Cereale integrale in retete delicioase


Credeai ca cerealele se pot folosi doar cu lapte pentru micul dejun? Nici vorba! Cand vine vorba de gatit, imi place sa integrez cerealele integrale in tot soiul de preparate, asa ca iata 5 idei prin care poti sa iti diversifici meniul si sa integrezi in alimentatia ta cerealele integrale.

Retetele sunt usor de facut si sunt gustoase, iar in felul asta iti incepi diminetile cu multa, multa energie pozitiva. Multe dintre preparatele de mai jos pot fi pregatite in avans si se pot pastra la frigider, ajutandu-te sa economisesti timp dimineata, iar cele care trebuie consumate imediat pot fi luate intr-un shaker si consumate in drum spre activitatile zilnice, ajutandu-te sa economisesti timp, fara sa iti compromiti meniul zilnic.

beneficii detox
03.08.2016

Când vacanţa ne aduce mai mult decât odihnă şi aventură


Mă bucur de fiecare dată când plec în vacanţă şi îmi place mult să călătoresc, să descopăr locuri şi oameni noi. Îmi pregătesc bagajele, îmi fac un plan cu ce o să vizitez şi care va fi programul zilei, dar mai mereu, în primele zile, mă confrunt cu o senzaţie de disconfort fizic. Când călătorim ne schimbăm rutina cu care ne-am obişnuit în viaţa noastră de zi cu zi. Nu ne mai trezim la ora obişnuită, nu mai respectăm programul cu care ne-am învăţat, mâncăm mai mult la restaurante şi mergem la culcare la alte ore decât cele obișnuite.

Toate aceste modificări afectează ritmul digestiei noastre. Aşa apare cel mai frecvent senzaţia de balonare în vacanţă. În plus, mâncarea de restaurant este adesea mai sărată şi mai grasă decât cea pregătită acasă. Iar mărimea porţiilor este adesea mai mare decât ceea ce am consuma noi la o masă obişnuită. Din această cauză avem retenţie de apă, ni se umflă mâinile şi picioarele şi, în cazul doamnelor, se agravează aspectul celulitei.

sucraloza
13.07.2016

Cât de sigură este sucraloza?


Am primit multe întrebări în ultima vreme despre alternativele la zahăr la care putem apela fără prea riscuri, iar această chestiune este cu atât mai importantă cu cât din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să renunţe la zahăr şi la produsele înalt procesate. Poate cel mai cunoscut îndulcitor este sucraloza, un îndulcitor obţinut din zahăr, care are o intensitate mult mai ridicată a gustului dulce şi, pentru că se elimină în proporţie de 97% din organism, se consideră că nu are aport caloric.

Sucraloza a fost descoperită în 1976 şi de atunci a fost studiată intens din perspectiva siguranţei consumului de către oameni. Există câteva sute de studii care declară că în cazul oamenilor, consumul este sigur şi nu ridică probleme de sănătate, în ciuda unor menţiuni referitoare la posibile efecte adverse cum ar fi migrene, ameţeală şi disconfort digestiv.

19.01.2016

Iaurtul și revenirea după Sărbători


După perioada Sărbătorilor de iarnă e nevoie să revenim cât mai repede la o alimentaţie echilibrată, pentru a scăpa de riscul acumulării de kilograme în plus. Alimentaţia dezechilibrată, consumul de carne grasă şi sărată, de alcool şi dulciuri ne afectează nu doar greutatea, ci şi aspectul pielii, felul în care ne simţim şi nivelul de energie de care dispunem pentru activităţile zilnice. De aceea e important să revenim la un meniu sănătos, să renunţăm la alcool şi să reîncepem să facem mişcare. Starea de bine ne va ajuta pe fiecare dintre noi să avem mai multă energie şi poftă de viaţă, dar trebuie să avem grijă de noi.

15.07.2015

(P) Centrul de Pregătire în Gastronomie îti face poftă de învătat despre mâncarea bună


Am un program zilnic plin așa că de multe ori ajung să mănânc cel puțin una dintre mesele principale ale zilei în oraș. Despre locurile mele preferate și mâncarea pe care o au acolo, știți deja din postările mele de pe Facebook și Instagram. Aleg un restaurant atât pentru preparatele extraordinare, gustoase și sănătoase, cât și pentru atmosfera plăcută, motive pentru care, iată, le recomand și revin acolo cu fiecare ocazie.

De aceea, când echipa METRO Militari m-a invitat să fac un tur al Centrului de Pregătire în Gastronomie, acolo unde bucătarii de la restaurante, bistro-uri și hoteluri, care sunt clienți METRO, învață rețete noi și metode inovative de a prepara mâncarea, am spus că trebuie să fiu acolo, cine știe, poate reușesc să fur meserie. În plus, am avut ocazia să văd ce reușește să facă un om care nu lucrează în domeniu atunci când este sub îndrumarea unui profesionist. Asta pentru că la evenimentul la care am participat, blogerii au fost în centrul atenției atunci când au trebuit să reinventeze un brunch italian într-o masă specifică sezonului cald, toate acestea sub îndrumarea chef-ilor de la METRO și a mea, pe partea de sugestii care țin de sănătate și nutriție.

13.07.2015

(P) Desert gustos de vară de la Activia


Despre mine știți deja că sunt flexitariană: încerc să fac cele mai sănătoase alegeri, în funcție de alimentele pe care le am în preajmă. Am spus, în repetate rânduri, că nu cred în alimentația strictă, în mâncarea transformată în centru al universului. În ultimii ani, felul în care mâncăm a devenit un prilej pentru discuții interminabile și, adesea, un factor de stres. Poate părea ciudat că eu, și în calitate de nutriționist, spun asta, însă este o diferență între a face alegeri echilibrate ca parte dintr-un stil de viață sănătos și grija exagerată pentru ce urmează să mănânci echivalentă, de multe ori, cu obsesia.

24.03.2014

Curcan la cupor, o reteta simpla si buna


Ingrediente pentru o masă cu 18 persoane
Jumătate de piept de curcan
10 ouă
4 morcovi
O rădăcina albitură
¼ ţelină
3 cepe
4 căţei de usturoi
3 cepe
3 legături de pătrunjel
O legătură de mărar
2 linguri de pesmet de pâine

Preparare:

Se mărunţesc în robotul de bucătărie morcovii, albitura, ţelina şi cepele şi se lasă să se înăbuşe la foc mic.

Tot în robot se face o pastă pieptul decurcan şi se mixează cu condimente pentru carne de pasăre. Se adaugă pasta de carne peste legume şi se lasă să fiarbă înăbuşit până se prepară carnea.

Se bat ouăle, se amestecă bine cu pătrunjelul şi mărarul tocat mărunt.

Când carnea e fiartă, se scoate din tigaie şi se omogenizează cu oul bătut. Apoi se adaugă cele 2 linguri de pesmet de pâine.

Se pune compoziţia în forme de chec şi se lasă la cuptor până se încheagă oul.

Se poate adaugă pastă de ardei iute sau tabasco dacă mâncaţi picant.

Se serveşte caldă cu legume şi salată şi sos de muştar, rece la micul dejun în sandwich cu ardei sau tăiată cuburi, în salatele asortate. Se poate reîncălzi, în caz că o luaţi la pachet pentru prânzul la birou.

29.11.2013

Mic dejun: Plăcintă cu spanac


Ingrediente:
1 set de foi plăcintă cu unt
1 kg spanac crud tocat şi frecat cu sare. Se scurge zeamă de la el prin stoarcere
100-150 g brânză cu mucegai albastru
2-3 pere tăiate felii
2 cepe roşii tăiate solzi
50 g seminţe de floarea soarelui
Se da la cuptor la temperatura medie, pe grătarul din mijloc şi se verifică să nu se ardă.
Se consumă rece sau caldă, după preferinţă şi poate fi luată şi că gustare de după amiază la birou, în zilele în care facem sport seară. Porţia este de 3 felii de 5*5 cm fiecare.

22.11.2013

Reţete raw: Pate de morcov


La nivel global, există peste 100 de specii de morcovi, care variază de la nuanţă portocaliu intens, până la mov, galben sau alb.

Din punct de vedere nutritiv, 128 de grame de morcovi furnizeză 52 de calorii, 0,3 g grăsimi, 88 mg de sodiu, 12,3 g de carbohidraţi, 3,8 g de fibre alimentare, 5,8 g de zaharuri şi 1,2 g de proteine. Morcovii mai conţin şi vitamina C (13%), calciu (4%) şi fier (2%).

Ingrediente
1 morcov mare
15 nuci de caju rehidratate
½ gogoşar mic
2 roşii mici, decojte
1 căţel de usturoi
sare
cimbru

Preparare
– se pun toate ingredientele în blender şi se mizează până când rezultă o pastă fină, care se poate mânca pe biscuiţi de hrişca