Suc de rosii cu rosii din gradina mamei

29.08.2017

Toata vara mama mi-a adus rosii din gradina ei. Imperfecte, crescute natural, mirosind a vara fierbinte, prafuita si uscata. Rosiile pe care le stiu eu de la tara de la Plenita, cand vrejurile se cocosau obosite sub greutatea lor si se simtea mirosul  de dincolo de gardul ce imprejmuia randurile chitite de araci ce sustineau rosiile. Numai cine a crescut la tara stie ce bucurie era sa iei seara din vrej rosii, sa le speli de praf, sa le adaugi ceapa, otet si un bot de paine si branza. Era mancarea de vara perfecta, in serile copilariei mele la Plenita, intre valatuci de praf lasati de vreo Dacie care trecea pe ulita satului si mirosul de busuioc ce se ridica atunci cand incepea udatul gradinilor.

La sfarsitul lunii august incepea agitatia in bucatarie. Bunica-mea scotea din pivnita sticlele pentru suc, unele speciale, cu gatul larg. Le spalam bine in jgheabul de la fantana din curte si apoi le punea la fiert, cumintele, intr-o cratita mare, ca sa le dezinfecteze. In zilele in care faceam suc de rosii nu faceam nimic altceva. Eu dadeam cuminte la manivela masinii de tocat, iar bunica-mea, cu precizie de alchimist, combina ingredientele in retete diferite de sucuri, de la cel simplu, in care doar se ratacea cate o frunza de telina, pana la “chiciup”, un fel de ketchup de casa, facut dupa cum credea coana-mare ca trebuie sa fie un sos de rosii.

suc de rosii

De anul trecut ai mei au inceput sa creasca rosii in gradina. Nu multe, dar suficiente cat sa facem si conserve, ca e pacat sa le aruncam sau sa le lasam sa se strice. A trecut mult de la manivela masinii de tocat prinsa de marginea mesei, iar acum sucul de rosii il facem acasa cu ajutorul masinii de tocat Heinner Almandine 2100 . Noi am ales acest model pentru ca se potrivea cu bucataria parintilor mei, dar sunt multe alte culori si modele disponibile in gama masinilor de tocat Heinner , din care fiecare isi poate alege modelul potrivit.

suc de rosii

In alegerea acestui tip de masina de tocat au cantarit in primul rand raportul pret/calitate convenabil, capacitatea de tocare de 2 kg de rosii pe minut, accesoriile pentru stoarcere de rosii dar si pentru carnati sau carne, precum si faptul ca avand cutitele din inox si mecanismele metalice, are o durabilitate mare in timp.

Intotdeauna cand achizitionez un aparat pentru casa, ma uit si la partea de service. Poate ca nu pare important, dar atunci cand un astfel de robot se strica, vreau sa stiu ca beneficiez de un service rapid si fara batai de cap. La Heinner au doua avantaje cu care m-au convins: sistemul pick-up and return pentru service, prin care firma ridica de acasa produsul prin intermediul unui curier care vine cand am eu liber in program, dar si politica de brand prin care diversele accesorii pierdute sunt inlocuite gratuit in limita disponibilitatii.

Asa ca, dupa ceva negocieri cu mama si cu tata, iata si cateva retete pe care le voi prepara anul asta din rosiile din gradina lor .

rosii

Reteta clasica de suc de rosii:

Se dau prin masina de tocat rosii 4 kg de tomate bine coapte. Separat, mixez in storcatorul cu presare la rece 5 tije de telina apio, 4 castraveti, 6 maini de patrunjel verde si adaug 4 lingurite de sare de Himalaya, 2 linguri de fulgi de chilli si putin piper alb macinat. Mixez compozitia si o pastrez in sticle sigilate la bain marie in camara sau pur si simplu in sticle inchise, la frigider.

 

Suc de rosii cu surprize:

O cana de suc de rosii simplu, facut doar din rosii trecute prin masina de tocat se mixeaza in blender cu doua felii de pepene rosu taiat cuburi. Se adauga cateva Frunze de menta proaspata intreaga la servire si cateva cuburi de gheata. Este deosebit de racoritor, rehidratant si plin de vitamine !

suc de rosii

Suc de rosii special:

O cana de suc de rosii simplu se mixeaza in blender cu 3 mere rosii, 3 morcovi si cateva cuburi de gheata. Rezulta o bautura plina de fibre si vitamine, ideala pentru gustarile de vara tarzie sau toamna.

suc de rosii

Sucul de rosii poate fi pastrat prin conservare la bain marie sau poate fi pastrat in sticle inchise la frigider. Eu am sa optez pentru ambele variante, alegand sa pastrez la pivnita suc de rosii pentru mai tarziu, la toamna, iar varianta proaspata o tin in frigider pentru tot felul de retete de bauturi racoritoare facute cu baza de suc de rosii.

suc de rosii

 

 

 

Articole Similare


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publicaToate campurile marcate cu * sunt obligatorii