Diete

Diete sanatoase, rapide, usoare pentru o cura de slabire eficienta dupa exces de mancare. Foloseste un stil de viata sanatos pentru a te pastra in forma urmand un regim de slabit eficient si adecvat corpului tau.

Voi recomanda o serie de diete de slabit sanatoase, recomandate pentru a tine o cura de slabire, care sa te ajute devii mai gratioasa.

25.04.2014

10 sfaturi cu care nu dai niciodată greş


Întotdeauna avem planuri noi şi mari când vine vorba de obiectivele de fitness. Din păcate, nu puţini sunt cei care renunţă sau nu reuşesc să îşi atingă obiectivul, pentru că fie nu pornesc cu un plan realist, fie se descurajează pe parcurs pentru că planul lor e prea ambiţios.

Aşadar, iată 10 sfaturi care te vor ajuta să îţi concepi un plan corect, sustenabil şi plăcut pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice, a aspectului corporal sau a stării generale de sănătate. Indiferent de obiectivul tău, încearcă să nu te laşi influenţat de ultima modă în fitness, pentru că nu întotdeauna metodele cele mai promovate sunt şi cele mai bune.

1. Bea multă apă – corpul are în mod normal nevoie de 2 litri de apă pe zi pentru a funcţiona optim, în condiţii normale. Deci asigura-te că bei această cantitate zilnic, pentru că te ajută să elimini toxinele, îţi menţine pielea hidratată şi corpul pregătit pentru efort fizic.

2. Nu sări peste mesele principale – chiar dacă s-ar putea să ai zile complicate, fă-ţi timp să mănânci cele 3 mese principale. Mănâncă bine de dimineaţă, alege un prânz consistent care să conţină multe legume, proteine şi o cantitate moderată de cereale integrale (pâine neagră, orez brun etc) şi o cină uşoară.

3. Fă cel puţin 2 antrenamente serioase pe săptămână şi minim 30 de minute de mişcare în restul zilelor. Poţi alege programe de exerciţii disponibile pe internet, poţi alerga în parc sau poţi merge la o sala de sport, important e să faci zilnic mişcare.

4. Alege să consumi produse naturale
– legume de sezon, carne din surse naturale, citrice şi cereale integrale ar trebui să fie baza alimentaţiei tale în sezonul rece. O alimentaţie sezonieră te ajută să mănânci natural şi să ai un aport correct de vitamine şi nutrienţi.

5. În timpul antrenamentului, munceşte!
Nu sta degeaba în sala de sport – fă pauze de maxim 30 de secunde între exerciţii, lucrează corect şi intens, altfel nu vei vedea rezultatele .

6. Încheie programul de masă cu 3 ore înainte de culcare. După acest moment, nu mai “gustă” nimic, e important pentru că îţi menţine metabolismul într-un ritm corect de funcţionare.

7. Exerciţiile cu greutăţi trebuie să aibă un loc ferm în programul tău de antrenament. Lucrează pentru toate grupele musculare cu greutăţi, pentru că îţi vei ridică semnificativ rata metabolică şi eficientă în antrenament în general.

8. Fă-ţi un program zilnic de odihnă – înainte de somn ia-ţi o perioadă de linişte în care să citeşti o carte plăcută, să reflectezi la ziua care se încheie şi să te relaxezi. Odihna corectă este cel puţin la fel de importantă că un program corect de antrenament şi alimentaţie.
9. Analizează-ţi poftele – este firesc să ai poftă de dulce sau de snacks-uri sărate, însă încercă să vezi dacă nu cumva, de fapt, în ziua respectivă nu ai mâncat suficientă mâncare sănătoasă. Dacă este aşa, mănâncă întâi mâncare, apoi îţi poţi satisfice şi poftă. Şi nu în ultimul rând, nu exagera – 3-4 inghitiuri sunt suficiente pentru “o poftă”, nu e nevoie de tot pachetul pentru asta.

10. Fă-ţi un plan realist şi ţine-te de el. Un ritm corect şi sustenabil de slăbire este în medie de 0.5-1 kg pe săptămâna. Fă-ţi aşadar un plan de mâncare pe care să îl respecţi, un program de antrenament rezonabil care să îţi permită să lucrezi corect. Cântăreşte-te săptămânal, redu orele petrecute la TV, mănâncă bine la micul dejun şi la prânz, alege activităţi fizice care să îţi facă plăcere. Şi nu te aştepta să meargă totul perfect de la început, important e să îţi atingi obiectivul, nu să faci fiecare pas perfect.

Articol publicat în revista Unica.

04.04.2014

Totul despre intoleranta la nichel


Nichelul este un metal dur, de culoare alb-argintie ale cărui săruri sunt prezente în toate solurile. Sunt necesare cantităţi extrem de mici din acest element în corpul uman pentru o sănătate optimă, dar în conformitate cu Fundaţia MELISA, consumul de nichel sau expunerea la acest metal dur, declanşează mai mult decât orice alt element, reacţii alergice, intolerante. Se pare că aproximativ 15% din populaţia umană suferă de alergie la nichel.
Zilnic suntem expuşi în diferite feluri la nichel, fără însă a ne da seama de acest lucru. Nichelul este cel mai des întâlnit în compoziţia bijuteriilor, dar şi în produsele alimentare.

De cele mai multe ori persoanele alergice la nichel se confruntă cu simptome precum: erupţii cutanate (de cele mai multe ori pe palme sau în exteriorul cotului), oboseală, ulceraţii bucale sau iritatie, şi / sau spasme musculare. Aceste simptome sunt caracteristice alergiei la nichel la produsele alimentare şi poate fi confirmat de către un specialist alergolog.
Persoanele care au intoleranţă la nichel nu trebuie să consume următoarele alimente, care sunt bogate în nichel: cacao, ciocolată, dulciuri care conţin ciocolată, marţipan, fasole, hrişca,mei, nuci, migdale, alune, seminţe, spanac, kale, grâu, tărâţe şi fulgi de ovăz, produse de tărâţe de grâu, cereale integrale,orez brun, seminţe de floarea soarelui, soia, ton, crustaceele, somon, varză, prazul, mazărea, smochine, ananas, prune,zmeură, seminţe de in, linte.
Este foarte important că persoanele cu intoleranţă la nichel să consume din alimentele permise cât mai diversificat: fructe: piersici, pere, banane, afine, căpşuni, mure şi alte fructe de pădure. Oricare dintre acestea pot fi consumate proaspete sau fierte, dar nu conserve. Legume recomandate : ardei gras, castraveţi, varză, conopidă, varză de Bruxelles, varză chinezească. Legume pot fi proaspete sau fierte; a se evita conservele.Toate produsele lactate : lapte, smântână, brânză, unt, iaurt, etc, sunt permise.
Paşte, orez alb, fulgi de porumb, făină de porumb, şi pâine albă sunt toate alimentele cu nichel redus şi pot fi integrate în alimentaţie.

Cele mai multe tipuri de proteine animale sunt mici în conţinut de nichel. Este recomandată carnea de pui, curcan, carne de vită, şi ouă. A se evita conservele de carne! Persoanelor cu intoleranţă la nichel le este recomandat să ia un supliment de vitamina C. Această ajută la încetinirea absoritiei în organism a alimentelor cu conţinut slab de nichel.
Cum se manifestă alergia la nichel?

Unele studii arată că o dietă bogată în fier, poate contracara efectele negative ale nichelului. Este recomandată şi vitamina C, mai ales sub formă de tablete masticabile.

02.04.2014

Cele mai bune alimente pentru tranzitul intestinal


Pentru a avea un tranzit intestinal bun este esenţial să asigurăm un nivel optim de hidratare. Consumă cel puţin 2 litri de apă pe zi şi evită băuturile diuretice – ceaiuri de slăbit sau pentru eliminarea retenției de apă, cafea în exces, alcool.
De asemenea, activitatea fizică moderată şi regulată face minuni atât pentru muşchi, cât şi pentru întreţinerea unei digestii sănătoase. Nu uita de cele minim 30 de minute de mişcare zilnică, pentru a avea o stare bună de sănătate fizică.

Sunt câteva alimente care te ajută să îţi menţii starea de sănătate şi care totodată au efecte benefice asupra tranzitului intestinal. Include în alimentaţia ta zilnică seminţe de in şi de quinoa, precum şi fibre solubile din konjac pentru o digestie optimă. Chiar dacă par nişte ingrediente exotice, fac minuni pentru digestie.

Nu în ultimul rând, e important să ai un program regulat de mese. Un tranzit intestinal bun se creează şi se întreţine printr-un program regulat de mâncare, somn şi un ritm constant al defecaţiei. E important să mergi la toaletă atunci când simţi nevoia să o faci, iar dacă ai deja probleme cu constipaţia încearcă să construieşti un reflex mergând la toaletă în fiecare zi, la aceeaşi ora dimineaţă şi seară, încercând timp de 10 minute să ai scaun. Acest aspect al “antrenamentului digestiv” este cel mai adesea ignorant în contextual unei vieţi foarte aglomerate, dar e un instrument foarte util în combaterea constipaţiei şi asigurarea unui tranzit digestiv corect.

 

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

28.03.2014

Consumul de pește şi beneficiile lui


Peştele se încadrează în alimentaţia sănătoasă pentru că reprezintă o sursă bună de proteine de bună calitate, cu o valoare nutritivă mare şi un profil echilibrat de grăsimi. De asemenea, este esenţial să acordăm o atenţie sporită sursei de provenienţă a peştelui – ar trebui să consumăm pește de captură şi nu de cultură, pescuit în ape cât mai nepoluate ( ex:  sardine, macrou, hering, biban sau păstrăv, somon de Atlantic sau şalău).

Porţia de pește nu trebuie să depăşească cantitatea recomandată de proteine pentru o masă, în general nu este bine să consumăm mai mult de 200 de g de pește la o masă ( unii bărbaţi care practică antrenamente intense de culturism pot consuma o cantitate mai mare, în anumite momente ale antrenamentului lor). Excesul de proteine nu este un lucru benefic pentru organism, aşa că este important să nu ne suprasolicităm rinichii cu proteine, fie ele din pește sau carne roşie.

Pangasius un pește crescut în ape extrem de poluate, cu o creştere forţată prin administrarea de hormoni şi care de la început este selecţionat pentru o creştere accelerată, bazată pe hrană concentrată, hormoni şi antibiotic. Nu îl recomand pentru consum în programele de dietă.

Peştele oceanic este indicat, câtă vreme nu se consumă doar pește oceanic de dimensiuni foarte mari. Câtă vreme alternăm permanent tipurile de pește consumate, nu suntem în pericol să consumăm cantităţi semnificative de metale grele prin ingestia de pește oceanic mare, aflat la vârful lanțului trofic. Încercaţi să alternați tonul, somonul, rechinul sau halibutul cu macrou, hering, sardine sau şprot.

Fructele de mare pot fi consumate fără probleme de către cei care nu au alergii sau intoleranțe la fructele de mare, în cantităţi moderate. Este indicat să fie preparate cu atenţie, deoarece pot prezenţa riscuri pentru sănătate dacă nu sunt stocate şi transportate corespunzător. De asemenea, nu recomand o alimentaţie bazată exclusiv pe fructe de mare ca unică sursă de proteine, pentru că se digera destul de greu şi pot reprezenta un stres asupra ficatului, în cazul în care sunt consumate în exces. Ca regulă, le putem consuma de 1-3 ori pe săptămână fără probleme, câtă vreme nu le prăjim la temperatură înaltă în ulei încins şi nu depăşim cantitatea indicată de proteine pe zi.

Articol publicat în revista Libertatea pentru femei

20.03.2014

Rodia- sănătate curată


Rodia este un fruct unic, pentru că pare să nu fie înrudită cu niciun alt soi de fructe.

Are importante beneficii pentru sănătate, având o cantitate semnificativă de antioxidanţi, vitaminele A, C, E sunt şi ele bine reprezentate, alături de cateva minerale.

Sunt câteva studii în faze incipiente care par să evidenţieze potenţialul de reducere a riscului de ateroscleroza asociat cu consumul regulat de suc de rodii, precum şi capacitatea acestui suc de a reduce colesterolul LDL sau tensiunea sistolică. Tot din categoria beneficiilor pentru sănătate se numără şi menţinerea glicemiei la nivel stabil, efect asociat de asemenea cu consumul regulat de suc de rodie.

Rodia pare să întărească sistemul imunitar, îmbunătăţeşte funcţiile stomacului şi ajută digestia, previne şi anemia şi ajută în refacerea cartilajelor.

Pentru piele, uleiul de rodie este foarte benefic, având proprietăţi anti-aging, hidratează pielea şi are efecte emoliente. Sucul de rodie normalizează secreţia de sebum şi are efecte antiinflamatorii.

Trebuie să avem grijă când decidem să consumăm rodii, pentru că ele interacţionează cu o categorie largă de statine şi medicamente pentru inima( mai ales cu Propanololul, dar nu e singurul) , interacţionează şi cu prozacul sau cu alte medicamente descompuse de ficat.

Aşadar, nu uitaţi să vă consultaţi cu medicul curant dacă aveţi probleme cu inima, cu hipertensiunea sau luaţi antidepresive pentru a verifica dacă medicaţia pe care o luaţi interferă cu rodia.

18.03.2014

6 motive să consumi Quinoa


Anul trecut a fost anul internaţional quinoa. Dacă până acum nu ai încercat o reţetă pe bază de quinoa, iată 6 motive care sper să te convingă să o încerci!
1. Quinoa mai este numită şi proteina completă. Conţine aminoacizi estentiali pentru organism ce nu pot fi asimilaţi decât din mâncare.
2. Quinoa este eficientă în diete, deoarece are un conţinut scăzut de grăsimi săturate şi colesterol.
3. Poate fi consumată şi de cei cu probleme de intoleranţă la gluten.
4. Se spune că sunt peste 100 tipuri de quinoa, deşi cea mai comună este quinoa albă. Se mai găsesc în comerţ şi quinoa roşie şi neagră.
5. Se găteşte foarte uşor, petreci puţin timp în bucătărie. Poţi fierbe quinoa în mai puţin de 20 de minute!
6. Se poate consuma dimineaţa sub forma de budincă cu fructe proaspete, la prânz cu legume sau seara, ca o garnitură la peştele pregătit la cuptor.

Quina se pregăteşte uşor, rapid, este gustoasă şi uşor de digerat. Câteva indicaţii de care trebuie să ţineţi cont atunci când gătiţi quinoa:
– Înainte de preparare, boabe trebuiesc spălate foarte bine
– La o cană de quinoa se pun două căni de apă
– Fierte, boabele de quinoa cresc de aproape patru ori
– După fierbere o poţi folosi în salate sau că garnitură pentru peste, pui.

Ce zici? Te-am făcut curioasă să încerci?

03.03.2014

Ce mâncăm când ţinem post?


Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stress, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului.

Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm în post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi totodată chiar ne detoxifiem organismul.

Prima regulă se referă la asigurarea aportului de proteine în post şi totodată, reuşim să le asociem corect astfel încât să asigurăm organismului profilul complet de aminoacizi esenţiali – elemente pe care nu le putem sintetiza ci trebuie să le aducem prin aport alimentar. Pentru această nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.

A două regulă se referă la consumul ridicat de legume – această ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai , pentru că au o densitate caloric mică, adică la un volum mare aduc puţine calorii şi o densitate nutriţională mare, adică la un volum mic aduc mulţi nutrienţi – în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm deopotrivă legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. De asemenea, este important să alegem legume din surse verificate, în care există şi se aplică norme stricte de control al pesticidelor – ţările din UE sunt întotdeauna o alegere mai bună pentru sănătate. În această grupă ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

A treia regulă se referă la o serie de alimente care ar trebui scoase din alimentaţia de post – este vorba despre produsele ultra-procesate de post, cum sunt unele pate-uri de soia, crenvuşti de soia, caşcavalul vegetal şi alte asemenea. E de ajuns să citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă.

A patra regulă se referă la numărul de mese şi organizarea zilnică a activităţii. Trebuie să mâncăm 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele că atare ci şi derivatele – pâinea, peştele în prima parte a zilei , la micul dejun şi prânz. Iar pentru cină şi gustarea de seară să consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de soia/migdale. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon – dar trebuie să ţinem cont că ele ar trebui consumate singure, că o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesele principale.

A cincea şi ultima regulă se referă la hidratare – e foarte important să bem cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre e foarte sănătos pentru organism, dar o creştere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă. Ar trebui evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative.

În perioada postului se pot consumă şi unele alimente cu proprietăţi nutritive mai concentrate, cum ar fi proteină de cânepă sau de mazăre, pudră de chlorella şi spirulină, uleiul de cocoş sau de silimarină, germenii de broccoli sau de ridiche neagră pentru a accelera procesul de detoxifiere şi regenerare a organismului, dar aceste ingrediente active trebuie introduse cu măsură în alimentaţie şi ar trebui să o facem la indicaţia unui specialist – medic sau nutritionsit, pentru că pot influenţă anumite boli şi afecţiuni preexistente.

În această perioada e indicat să faceţi mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant şi să încercaţi, acolo unde se poate, să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, pentru a limita efectele asteniei de primăvara. Nu uitaţi că postul este şi o perioadă a liniştirii spirituale, aşa că trebuie să acordăm o atenţie deosebită şi introspecţiei, găsirii liniştii sufleteşti şi purificării spirituale, fiecare abordând calea pe care o crede de cuviinţă.

05.11.2013

Proteinele


Care e primul gând care îţi trece prin minte când te gândeşti la proteine? Poate că te gândeşti la o reclamă pentru suplimente proteice, în care ţi se promit muşchi uriaşi? Sau poate ultima dietă la modă despre care ai citit în ziar, sau poate că ai auzit atât de des vorbindu-se despre proteine încât simţi că e posibil să nu mănânci suficiente proteine în dietă ta, din moment că par că sunt atât de bune încât toată lumea vorbeşte despre ele. Adevărul despre proteine este că cei mai mulţi dintre noi le consumă zilnic, adeseori în cantităţi mai mari decât am avea nevoie, întrucât se găsesc în mai toate alimentele pe care noi le consumăm.

Acest text te va ajută să înţelegi mai bine ce sunt proteinele, ce tipuri de protein există în alimentaţia noastră şi ce se întâmplă dacă mâncăm prea multe proteine. În plus, vei află care sunt cele mai indicate alimente pe care trebuie să le consume pentru a avea proteine de bună calitate în dietă ta.

Ce sunt proteinele?

Proteinele fac parte din fiecare celulă, ţesut sau organ al corpului nostru, ele fiind, în organismul uman, permanent înlocuite şi reconstruite, în funcţie de necesităţile organismului. Proteinele pe care le preluăm din alimentative sunt descompuse în procesul de digestie până la aminoacizi, care sunt absorbiţi şi folosiţi în corpul nostrum pentru acest process de reconstrucţie.

Proteinele se găsesc în cantităţi mari în următoarele alimente :

*carne roşie, carne de pasăre şi peste
*leguminoase
*tofu
*ouă
*nuci şi seminţe
*lapte şi produse derivate din lapte
*unele cereale integrale, legume şi fructe pot aduce un aport mic de proteine – mai ales în comparaţie cu alte surse.

Ce tipuri de proteine există?

Proteinele sunt constituite din aminoacizi – gândiţi-va la ei că la nişte cărămizi de construcţie. Avem 20 de aminoacizi care, în funcţie de modul în care se combină, pot da naştere oricărui tip de proteină. Unii dintre aceşti aminoacizi pot fi sintetizati de corpul nostru, dar există o categorie specială de aminoacizi pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza. Aceşti aminoacizi se numesc AMINOACIZI ESENŢIALI, şi este esenţial că ei să se regăsească în alimentaţia noastră, ei neputând fi obţinuţi pe cale metabolică. În funcţie de numărul de aminoacizi esenţiali pe care îi aduce, proteinele se numesc proteine complete sau incomplete.
O sursă de proteină completă esteâ ceea care asigura TOŢI aminoacizii esenţiali şi se mai numeşte şi proteină de bună calitate. Alimentele de origine animal bogate în proteine–carnea roşie, carnea de pasăre, peştele sif ructele de mare, ouăle şi lactatele sunt considerate surse de proteine complete .

O sursă de proteine incomplete este una care are cantităţi reduse din unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali. Proteinele complementare sunt două sau mai multe proteine incomplete dar care, împreună, asigura tot necesarul de aminoacizi esenţiali, într-o cantitate adecvată menţinerii stării de sănătate. De exemplu, orezul integral are cantităţi scăzute din unii aminoacizi esenţiali, dar aceşti aminoacizi esenţiali se regăsesc în cantităţi mari în fasolea uscată. Dacă asociem orezul integral cu fasolea uscată, reuşim să reconstituim cantitatea necesară de aminoacizi esenţiali pentru a fi sănătoşi.Iar dacă în trecut se consideră că aceste proteine incomplete trebuie consummate întotdeauna împreună, studiile recente arată faptul că, atâta vreme cât alimentele sunt consumate în aceeaşi zi, organismal nostru reuşeşte să se echilibreze. Importantă acestor asocieri creşte în perioadele de post sau în dietele vegane şi vegetariene, în care este important să acordăm o atenţie sporită aspectelor ce ţin de compoziţia alimentară, pentru a nu ne lipsi corpul de substanţe esenţiale pentru sănătate.

De câte proteine am nevoie zilnic?

În tabelul din imagine avem recomandările minimene cesarepentru o alimentative echilibrată, în funcţie de vârstă şi sex.
Însă pentru scopuri practice, poate că mult mai util este să ne orientăm în funcţie de alimentele cele mai uzuale:

O cană mare de lapte (250 ml) are un aport de 8 grame de proteine.
O bucată de carne de 100 de g aduce în jur de 22 de g de proteine.
200 de grame de leguminoase uscate (cântărite înainte de fierbere) aduc un aport de circa 15 g proteine
Un iaurt mic(125 g) are în medie 4 g de proteine
O felie mică de telemea(cât podul pamei, groasă de un deget) aduce 20 g de proteine
Un ou de găină aduce 7 g de proteine
O felie de tofu aduce 10 g de proteine.

Aşa cum vezi, alimentaţia noastră obişnuită nu are nici o problema în a ne asigura cantităţile necesare de proteine. În realitate, majoritatea oamenilor cu o alimentative omnivore consumă de fapt mai multe protein decât ar avea nevoie.

Ce se întâmplă dacă mănânc prea multe proteine?
Mai ales în ultimii ani, modă dietelor hiperproteice a adus în discuţie problemele generate de consumul excesiv de proteine. S-au făcut nenumărate afirmaţii cu character mai mult sau mai puţin ştiinţific şi adesea ştiinţă a fost umbrită de interese comerciale.

Aşadar, ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm prea multe proteine?
Primul organ care poate fi afectat de consumulexcesiv de protein esterinichiul- consumul crescut stresează aparatul renal şi, pe fondul unor probleme pre-existente, poate creşte cantitatea de proteine din urină sau se pot formă pietre la rinichi. Consumul ridicat de apă şi efortul fizic moderat sunt de natură să ajute la prevenirea acestor probleme, dar trebuie să va informaţi medical dacă intenţionaţi să începeţi o dietă hiperproteica sau să consumaţi suplimente concentrate cu proteine.
Un consum excesiv de protein forţează eliberarea calciului din oase, pentru că aciditatea crescută, provocată de digestia şi absorbţia proteinelor.

Consumul ridicat de carne este adesea asociat cu probleme cardiace, cauzate de excesul de grăsimi săturate nesantoase care se găsesc în produsele animale.

Consumul ridicat de carne roşie a fost asociat şi cu o incidenţa crescută a cancerului de colon.

În cazul dietelor de tip low-carb sau ketogenice, excesul de protein poate întrerupe exact procesul care ar trebui să producă pierderea în greutate, deoarece s-a demonstrat că o cantitate prea mare de proteine între rupe ketoza nutritională (starea urmărită de acest tip de diete) .

În cazul unei predispoziţii genetice, purinele din carne contribuie la acumularea de acid uric în sânge, agravând afecţiunea metabolic numită guţă .

Cum ştii că mănânci prea multe proteine?
În anumite situaţii – stress fizic şi psihic, sarcina, programe de antrenament urmate constant – nevoile de protein ale organismului cresc, dar asta nu înseamnă că ele trebuie consumate în cantităţi nelimitate.

Că idee generală, un consum de proteine mai mare de 1.5g proteină/kilogram corp nu este recomandat fără avizul medicului curant sau al nutritionistului .Astfel, pentru o femeie cu o greutate medie de 60 kg, de 35 de ani, consumul de protein trebuie să fie minim 45 g proteine/zi şi maxim 90 de g proteine/zi .

În alimente, ar trebui să consumăm celputin un ou, o felie de brânză şi 100 g carne, dar nu mai mult de, un grătar generos, un ou, un iaurt mic şi o felie de brânză telemea.

Totodată, ar trebui să fim atenţi că sursele de protein să fie diversificate – să consumăm şi proteine vegetale şi animale.Cei care urmează o dietă vegană sau vegetarian trebuie să fie atenţi la combinarea proteinelor, pentru a-sia sigură profilul nutritional complet.

Fructe exotice


Călătoriile sunt întotdeauna un bun prilej de aventură, fie ea şi culinară. Mai ales că în ceea ce priveşte papilele gustative, nimic nu e mai interesant decât o suită complet nouă de gusturi, arome şi senzaţii tactile.

Fructele exotice sunt bune atunci când sunt proaspete, când tot profilul enzimatic este active şi vitaminele nu au început încă procesul de degradare. Asta nu înseamnă că cele câteva sortimente de fructe pe care le poţi găsi în supermarketurile din ţară nu sunt bune, însă îţi recomand varianta fructelor exotice consummate în locuri exotice. E mai plăcută şi mai interesantă!

Mai jos îţi prezint câteva fructe de care probabil că nu ai auzit până acum, dar pe care îţi recomand să le încerci măcar o dată!

1.Rambutan

Originar din arhipeleagul malaezian, numele acestui fruct înseamnă “păros”-şi nu avem nici un dubiu de unde le-a venit idea. Însă odată înlăturat exteriorul, fructul fraged şi cărnos se dezvăluie, Are un gust dulce-acrişor, aproape de strugurii albi. Te poţi întâlni cu preparate care conţin acest fruct mai ales în sud-estul Asiei, dar şi în Hawaii, iar reţetele variază enorm, de la salate delicioase de fructe sau sorbetto, până la rambutan umplut cu pastă de usturoi sau preparat pane. Consumat ca atare ajută în reducerea HTA, scade riscul de diabet zaharat, ajută procesul de digestive şi, aplicat sub formă de măşti cosmetice, tratează acneea şi are efect cicatrizant la nivelul leziunilor cutanate.

2. Pepenele cu corn, castravetele African sau kiwano este unul dintre cele mai frumoase fructe din lume, cu o coajă portocalie şi interiorul verde, care formează un minunat design geometric. Aromă sa te duce cu gândul la castravete, dar este acrişoară, cu note de lime şi o aromă discrete de banană. Deşi este originar din Africa, e posibil să te întâlneşti cu el şi în farfurii din Chile, Australia sau Nouă Zeelandă, mai ales în salate, îngheţate sau cocktailuri. Este puternic hidratant şi conţine antioxidanţi gama şi alfa tocopherol, care protejează sistemul nervos central, având rol în prevenţia Altzheimer şi Parkinson.

3. Cherimoya este la fel de exotică precum numele pe care îl are. Pulpa este albă, extreme de dulce şi de moale, având o textura apropiată de crema de vanilie. Ca aromă, se apropie de banană, piersici şi căpşuni la un loc! O să o găseşti în tot felul de cocktailuri şi smoothie-uri, în sudul Asiei sau în Anzi. În plus, în prezent se studiază intens efectele sale de lupta împotriva cancerului de colon şi limfomului Burkitt, iar prin rolul sau protector la nivel celular ajută în curele de refacere post infarct miocardic.

4. Zapote Prieto — sau “Chocolate pudding fruit” este originară din America centrală şi de sud şi se utilizează pentru diferite lichioruri sau gemuri cu o textură şi o aromă senzaţionale! Gândeşte-te doar la un gem cu gust de ciocolată! În plus, are acţiune puternic astringentă, fiind adesea folosit pentru vindecarea leziunilor cutanate sau pentru reducerea febrei de natură infecţioasă.

5. Miraclefruit este exact aşa cum îi spune numele, miraculoasă! Are proprietatea incredibilă de a păcăli papilele gustative, distorsionând gustul acru-astfel, lămâile şi limetele, consummate împreună cu sucul de miraclefruit, au gust dulce, dar păstrază aromă specifică. Aşa că, dacă ajungi în zonele din vestul Africii, ai toate şansele să bei cea mai bună limonadă din lume! Se foloseşte mult în curele de tratament post chimioterapie, având proprietatea de a reduce tulburările de gust.

6. Mâna lui Buddha este un fruct care pare desprins din filmele cu extratereştri, dar este de fapt un fruct din familia citricelor. Te vei întâlni cu el în China sau nord-estul Indiei, fie feliat în salate, fie în sucuri şi cocktailuri, având o aromă delicată, cu note de citrice. Se foloseşte mult că tonic şi vitaminizant, pentru că e bogat în vitamina C, dart e şi ajută să scapi de molii.

7. Canistel – sau fructul ou, are o textură similară cu oul fiert, dar este dulce şi se poate consuma ca atare. Se foloseşte mult în creme, îngheţată şi sorbet, cu care te vei întâlni mai ales în Asia, dar şi în Mexic, de unde şi provin. Se foloseşte în tratarea constipaţiei pentru că e bogat în fibre, dar are şi un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, făcându-l o baza nutritiva şi săracă în calorii pentru îngheţate şi creme de fructe.

8. Chayote este un fruct care se prepară că o leguma, fiind asemănătoare cartofului ca textura – se consumă de obicei fiert, piure, copt sau prăjit, dar şi murat. E originar din America Centrală, insă il vei găsi cultivat în grădinile fermierilor din Nouă Zeelandă sau Australia. Aşa că nu te speria dacă o să primeşti un piure de Chayote, e catifelat şi uşor dulceag, cu un gust plăcut. Are proprietăţi puternic antiinflamatorii, fiind folosit cu success în ameliorarea simptomelor colonului iritabil şi în curele de slăbire.

9. Cucamelon – sau cum arată combinaţia între un castravete murat, un pepene verde şi un strugure. Te vei întâlni cu acest fruct drăgălaş în salate, salsa, sau ca garnitură la burtă de porc prăjită în Mexic şi America centrală, iar gustul pregnant de castravete murat îl face un acompaniament senzational pentru felurile principale. Prea multe beneficii savante pentru sănătate nu are, dar e deosebit de aspectuos.

10. Durian-ul este probabil cel mai misterios fruct din lume, cu o coajă externă dură şi ţepoasă, trebuie depus ceva efort că să ajungi la fructul galben şi moale din interior. Apoi este mirosul. Durianul este recunoscut că fiind sconcsul plantelor, dar în mod paradoxal gustul fructului pare să fie cu adevărat delicious. Aşa că dacă veţi reuşi să treceţi peste mirosul de şosete murdare, probabil că va veţi bucură de o experienţă absolut unică. Un beneficiu major al Durian-ului este că te face să apreciezi sconcşii :)

11. Feijoas sau Pineapple guava arată că un avocado de mărimea unui ou, dar au textura unor pere, cu aromă dulceagă a mandarinelor. Se folosesc ca atare, tăiate pe jumătate şic el mai probabil ţi se vor servi la masă în Nouă Zeelandă, unde se şi cultivă masiv. Este unul dintre cele mai alkaline fructe, fiind ideal în dietele de detoxifiere sau în terapiile anti cancer.

12. Jackfruit este cel mai mare fruct din lume care creşte în copac, aşa că ai grijă când te plimbi prin Bangladesh , să nu te lovească vreuna, mai ales că poate ajunge până la 40 de kilograme! Cu un conţinut ridicat în amidon şi fibre, cel mai probabil o să consumi acest fruct sub formă de chipsuri delicioase, prăjite în ulei aromat şi garnisit cu sosuri picante. Este benefic în tratarea hipertensiunii arteriale, în reducerea constipaţiei şi ajută la tratarea obezităţii.

Ca orice aventură, trebuie să ai totuşi grijă la siguranţă ta. Atunci când călătoreşti în locuri exotice încearcă să mănânci fructele bine spălate, iar dacă nu le consumi preparate termice încearcă să te asiguri că sunt respectate nişte minime norme de igienă. Faptul că localnicii le pot consumă fără probleme, nu înseamnă că şi sistemul tău imunitar e pregătit să ia contact cu orice aliment .